Diskuse:Podzemní církev

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z provedených změn jsem poněkud rozpačitý. Pokud je podzemní resp. skrytá církev mezinárodní zažitý pojem, proč tu není interwiki. Naopak si myslím, že většina lidí si pod pojmem "skrytá církev" vybaví tu "naši" - totiž to co je teď ve článku Koinótés... v čemž mi dává za pravdu google. --pan BMP 11. 6. 2010, 14:16 (UTC)

Skrytá a podzemní církev jsou jedno a totéž. Koinótés je jedna z částí této skryté nebo-li podzemní církve. O stavu tohoto článku není sporu. enemy 11. 6. 2010, 15:19 (UTC)
Moc téhle Vaší reakci nerozumím, vy sám jste o podzemní resp. skryté církvi napsal Oba termíny označují ilegální nebo poloilegální skupiny, které odděleně nebo společně působili v ČSSR, a o tom by měl být článek. Ioannův přesun, který se odvolává na nějakou shodu (kterou stále nikde nevidím) považuji za trochu ukvapený a znovu opkuji proč: 1) Absolutně mi chybí jákákoli evidence, že se ten termín používá mezinárodně a zaslouží si vlastní článek. (Zatím vím jen o té československé a čínské domácí - stačil by zřejmě rozcestník) 2) Některé informace by si zasloužili dobrý zdroj (ekumenismus ve všech podzemních církvích?, působbení ve všech kom. státech - např. i v Polsku?,...) 3) Čtenář, hledající československou obdobu (a těch bude dle mého většina) ji nalezne jen velmi obtížně - je zmíněna jen jakoby mimochodem a to pod pro laiky málo známým názvem.--pan BMP 11. 6. 2010, 16:19 (UTC)
Myslím, že máte pravdu, že článek potřebuje vyzdrojovat. Sice IMHO současný stav po přejmenování a sloučení dobře odpovídá skutečnosti, ale potřebujeme ho víc zdokumentovat. Já osobně vím o nejméně 2 složkách Podzemní/skryté církve o srovnatelné velikosti jako Davídkova větev (Fokolare a Salesiáni), ale osobní vzpomínky tady nestačí. Davídkova "Koinótés" byla vyjímečná tím, že měla ambici nahradit viditelnou církevní strukturu, zatímco ty ostatní ji doplňovaly. Zkusme najít zdroje. Svobodat 12. 6. 2010, 05:07 (UTC)

Díky Enemy, IMHO jste z toho udělal solidní přehled. Jenom v jedné věci se mi zdá, že to vyjadřujete trochu jednostranně: Vidíte podzemní složku jako součást církevní STRUKTURY. Z mojí zkušenosti bych spíše řekl, že naprostá většina podzemních aktivit byla nestrukturovaná - organizovaná jenom na základě osobních důvěryplných vztahů a vedená spíše Duchem než hierarchií. A pro StB byla tahle nestruktura nádherně neproniknutelná. Na Fokolaríny nějaký zdroj najdu a ještě zkusím doplnit vydavatelskou činnost. Svobodat 12. 6. 2010, 17:48 (UTC)

Pokusil jsem se korigovat podle doporučení, pokračování příště. enemy 13. 6. 2010, 23:59 (UTC)

Když to po letech znova čtu, uvědomuju si, že tady popisujeme jenom dění spojené s římskokatolickou církví. Podzemní církev byla širší než to. Jenom kde k tomu vzít zdroje ??? Svobodat (diskuse) 7. 7. 2012, 08:01 (UTC)

To bude asi tím, že to, co se dělo s katolickou církví je dost dobře zpracováno knižně nebo jinde na webu (to, co napsal např. Václav Vaško /Neumlčená/ a další). Je prostě z čeho čerpat. Další důvod může být ten, že katolická církev tehdejšímu režimu nejvíc vadila (jako vlastně jediná je nadnárodní, ostatní denominace mají jen jíce-méně národní dosah - na rozdíl od katolické církve nepředstavovaly tedy až takový problém, když je chtěl přeměnit k obrazu svému). --Vianney (diskuse) 22. 2. 2013, 10:57 (UTC)