Diskuse:Petr Blažek (historik)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Krabiczka v tématu „Publikační činnost

Encyklopedická významnost[editovat zdroj]

Encyklopedickou významnost subjektu, v tomto případě tedy historika Petra Blažka, lze posoudit podle hlavního kritéria, tedy při existenci netriviální nezávislé publicity. V současnosti jsou v článku uvedeny tyto zdroje informací:

Pokud je encyklopedicky významný, určitě o něm budou existovat obsáhlejší články v denním nebo periodickém tisku, rozhovory, příspěvky v elektronických médiích, talkshow nebo jiné televizní a rozhlasové pořady… Ty je nutno k článku doložit. --Bazi (diskuse) 23. 4. 2014, 23:02 (UTC)

Doporučuji si zadat do google.com spojení historik Petr Blažek. Napsal řadu knih, publikoval stovku článků a vystupoval v mnoha televizních dokumentech. Je to absurdní debata. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.102.92.47 (diskusebloky) 26. 4. 2014, 10:49‎ (CE(S)T)
Google jsem letmo prošel. Pokud na něco přijatelného narazím, mám ve zvyku to doplnit. Wikipedie má ale svá pravidla, podle kterých se posuzuje významnost subjektu. Autorova vlastní tvorba, byť by byla seberozsáhlejší, nevypovídá o encyklopedické významnosti, pokud si jeho osoby nikdo nepovšimnul, aby o něm podrobněji pojednal. Stejně tak přímluvy autora nebo výskyt v různých debatních pořadech nebo reportážích a dokumentech není naplněním hlavního kritéria encyklopedické významnosti, neboť jde obvykle jen o triviální zmínky. Pokud ano, pokud přímo o něm pojednává nějaký dokument, článek, nechť je zde uveden. Ale ta zodpovědnost je primárně na autorovi tohoto encyklopedického článku, v druhé řadě pak na komkoli jiném, kdo ho bude chtít zastoupit. Tedy dokládejte encyklopedickou významnost.
Opravdu rád bych uznal Petra Blažka za encyklopedicky významnou osobu, podle záběru tvorby se zdá být pozoruhodný, ale je zapotřebí pro to něco udělat. Já prošel hlavní online média a většinou narazil jen na ty články, kde je pouze letmo citován nebo on sám o něčem píše. Bohužel jsem sám nenarazil na článek, který by psal o něm. Snad bude mít někdo větší štěstí anebo vynaloží víc úsilí, aby s něčím přišel. --Bazi (diskuse) 26. 4. 2014, 10:38 (UTC)
Jinak děkuji za vložení odkazů na rozhovory ([1],[2]). Zrovna teď se ve wikikomunitě vede debata o tom, je-li forma rozhovoru uznatelná jako nezávislý netriviální zdroj. Podle jejích výsledků pak můžeme vyhodnotit i encyklopedickou významnost historika Petra Blažka. --Bazi (diskuse) 26. 4. 2014, 13:20 (UTC)

Publikační činnost[editovat zdroj]

Dobrý den! Opravdu má smysl, aby wiki kopírovala veřejně dostupné databáze vědeckých prací? Stránka pana Blažka vypadá jako seznam jeho prací doplněný o pár vět textu v záhlaví, je nepřehledná a seznam prací ani nesplňuje encyklopedická kritéria. Jakožto newikipedista si netroufám stránku editovat, vím jak někteří hystericky reagují, ale udělejte s tím někdo něco, prosím. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.178.71.170 (diskuse) 25. 10. 2022, 08:43 (CEST)Odpovědět

Dobrý den. Máte v zásadě pravdu. Jestli máte chuť udělat reprezentativní výběr díla, klidně si troufněte, smazání současného bibliografického seznamu podporuji. --Matěj Orlický (diskuse) 25. 10. 2022, 10:23 (CEST)Odpovědět
Toto je skutečně problém řady článků. Zatím k tomu neexistuje jednoznačné řešení, doporučení – osobně bych publikační činnost redukoval jen na nejvýznamnější, tedy počet v heslech zastropoval. Téma se rozebíralo na diskusi WP:MOPu. --Kacir 25. 10. 2022, 10:32 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, dlouhodobě jsem toho názoru, aby se publikované práce odkazovaly primárně prostřednictvím databázových odkazů. V případě historie je podle mne kombinace Souborného katalogu ČR a Bibliografie dějin českých zemí naprosto ideální. Sáhodlouhé seznamy literatury, ve ketrých se nedá vyhledávat, jsou dnes už přežité. Smysl má pouze úzce výběrová reprezentativní bibliografie, ale ani tu řada podobných hesel neobsahuje a nikomu to příliš nevadí, protože si potřebné najde právě skrze odkazované databáze. --Krabiczka (diskuse) 25. 10. 2022, 17:38 (CEST)Odpovědět