Diskuse:Pernštejn (hrad)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Miroslav Šulc v tématu „Bílá paní

aktualizujte si, prosím tuto stránku podle: www.hrad-pernstejn.eu

Bílá paní[editovat zdroj]

Kromě zde uvedeného původu existuje ještě verze, že Bílou paní se stala těhotná dívka, která svou graviditu popřela pod přísahou, pročež se propadla.

Spisovatel Karel Kalláb v knize Pověsti hradů moravských a slezských uvádí, že Bílou paní dvakrát spatřil na hradě působící kněz Drachovský, o čemž zřejmě učinil písemný záznam. Ten se patrně nedochoval.

V pověsti o marnivé komorné K. Kalláb její jméno neuvádí. Jméno Eliška jí bylo přiřazeno na základě filmu Kam čert nemůže, natočeném částečně na Pernštejně, kde průvodkyně (Jana Hlaváčová) vykládá doktorovi (Miroslav Horníček) o "zhýralé komorné Elišce". I když ve filmu se jedná o nepojmenovaný hrad, jeho identita je evidentní na první pohled.

V chodbě zaniklé hradní restaurace se vyskytuje sgrafito(?) s kresbou na níž dívka střílí šípy na útočníky. Sgrafito je vytvořeno podle kresby v Kallábově knize Pověsti hradů moravských a slezských, jejímž autorem je J. Kočí. Kresba sama je z hlediska stavebního vývoje hradu fikcí. --Miroslav Šulc (diskuse) 20. 3. 2023, 09:46 (CET)Odpovědět