Diskuse:Patrik Ouředník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Možné špatné převzetí obsahu[editovat zdroj]

Torst zřejmě špatně převzal obsah Wikipedie z tohoto článku. Na přebalu knihy Svobodný prostor jazyka (2013) je text identický s wikiheslem:

Patrik Ouředník se narodil v roce 1957 v Praze. V 70. letech se podílel na činnosti Jazzové sekce, v roce 1979 podepsal petici VONSu za propuštění politických vězňů v Československu. Vystřídal řadu různých zaměstnání, mj. jako knihkupecký příručí, archivář, skladník, sanitář, listonoš, domácí dělník. Současně se aktivně věnoval šachu. V roce 1984 emigroval do Francie, kde zprvu pracoval jako šachový konzultant, později jako knihovník. Večerně vystudoval francouzskou literaturu, poté jako volný posluchač dějiny idejí a dějiny náboženského myšlení. V letech 1986–1998 byl redaktorem a vedoucím literární rubriky ve čtvrtletníku L'Autre Europe. V roce 1992 podnítil založení Svobodné univerzity v Nouallaguetu, kde od roku 1995 přednáší. Do povědomí českého čtenáře vstoupil díky svému „slovníku nekonvenční češtiny“ Šmírbuch jazyka českého (Paříž 1988) a zakrátko si vydobyl pověst spisovatele s mimořádným jazykovým a stylistickým nadáním. Velkého zahraničního ohlasu dosáhly Ouředníkovy prózy Ad acta, Příhodná chvíle, 1855 a zejména Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku, která byla publikována v sedmadvaceti1) jazycích a stala se tak nejpřekládanější českou knihou po roce 1989.

(c) Patrik Ouředník a Torst

  • 1) – v článku máme čtyřiadvaceti

Potenciálně je také možné, že text do wikihesla byl zkopírován z dříve vydané knihy autora (2009 a dříve), pak by se jednalo o copyvio. Třetí možnost, že text do článku vložil ten, který jej poté povolil použít v nakladatelství, by vyžadovalo povolení OTRS (obsah vložil Arnaud-Binet 4.4.2009). Takže, něco je zřejmě špatně.--Kacir 15. 10. 2014, 09:25 (UTC)