Diskuse:Palná zbraň

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Krom stylistických nedostatků si nejsem jist, zda kulka do pušky má tvar koule (?), zda všechny malé zbraně jsou střelné zbraně (co je to malá zbraň?!), dělo příliš zjednodušeno, ne každé musí být napojeno na dopravní prostředek + jsou i další děla, co se zaměřují přímo pomocí zaměřovače... Cinik 11:32, 11. 12. 2005 (UTC)

Pardon, překládal jsem to hlavně z angličtiny a narychlo. K té kulce : For handguns and long guns, the projectile is a bullet or, in historical cannons, a cannonball. Malé zbraně - moje blbost. Tam mají být ruční zbraně. Opravil jsem co jsem mohl, ale na odstranění všech nepřesností se bude asi muset podívat někdo zkušenější --Otis 13:19, 11. 12. 2005 (UTC)

Cht2lo by to asi p5esunout na palná zbraň. Střelná zbraň je i luk či foukačka --Postrach 20:12, 6. 2. 2006 (UTC)

Pokusím se to dát dohromady, odbornost mi nechybý jen se naučit wikipedovat :-) --Morbid 21:16, 6. 2. 2006 (UTC)

Už je ten styl lepší? --Morbid 21:27, 6. 2. 2006 (UTC)

Už je to lepší. Ještě to bude chtít maličko doladit (některé formulace nejsou úplně česky správně), ale je to solidní základ hesla. --Postrach 22:28, 6. 2. 2006 (UTC)

Ještě dotaz: Píšete, že granáty jsou bez výjimky výbušné. Nepoužívají se ještě někde podkaliberní střely nebo kartáče? Za 2. světové války se ještě používaly. A měl jsem pocit, že třeba protitankové střely leteckých kanónů jsou jen uranové odlitky. --Postrach 22:35, 6. 2. 2006 (UTC)

To bych považoval za zbytečně podrobné, jedná se spíše vyjímky. Ještě by asi bylo dobré zrušit heslo černý prach, které jsem vytvořil a odkazi udělat na střelný prach, tam to případně taky upravím. --Morbid 20:39, 7. 2. 2006 (UTC)

Pokud existují váýjimky, nelze podle mého názoru do hesla napsat "bez výjimky" - to je matení čtenáře. Stačí napsat něco jako "až na výjimky" nebo "většinou" nebo jinou formulaci, která řekne, že jiné řešení je vzácnost. --Postrach 20:51, 7. 2. 2006 (UTC)

Už to stejně někdo vyhodil :-) --Morbid 20:54, 7. 2. 2006 (UTC)

Nevyhodil - je to tam stále. --Postrach 20:59, 7. 2. 2006 (UTC)
Prima, už je to vyřešeno, dík. --Postrach 22:00, 8. 2. 2006 (UTC)

Další dotaz na definici[editovat zdroj]

Mimochodem - kam patří minomet? Podle mého názoru se přenáší i ručně, ne jen na dopravních prostředcích, což jej ale podle definice v hesle vuřazuje z dělostřeleckých zbraní a mezi ruční se také moc nehodí. POdobně kulomet a granátomet. --Postrach 22:00, 8. 2. 2006 (UTC)

Minomet je podobně jako houfnice, palná zbraň pro nepřímou střelbu. --Morbid 14:00, 12. 2. 2006 (UTC)

Měl jsem na mysli vazbu na tvrzení Existují dva hlavní typy palných zbraní: dělostřelecké a ruční zbraně spolu s definicemi těchto druhů. Takže dotaz zněl, do které z těch dvou hlavních skupin která zbraň patří (měla by splňovat definici podanou v článku), nebo jestli je nějaká třetí skupina. --Postrach 20:52, 6. 3. 2006 (UTC)

Takovýchto problémů se zařazením je vícero. Např. samopal vz.58 je útočná puška a ne samopal :-). Zde použité rozdělení je rozdělení na základě konstrukce zbraně, problém je že je těžké některé zbraně zařadit. Pokud je ovšem nutno nějak zbraň přesně zařadit, tak je to obvykle v právních sporech. Potom je ovšem rozdělení v případě civilních zbraní dáno zákonem 119/2002 sb. a pokud se jedná o vojenské zbraně tak obvykle nějakým prováděcím předpisem. Takže to by se sem asi moc nehodilo. Použité rozdělení je spíše intuitivní a nedá se čekat že každou zbraň někam zařadíte. Co například kombinovaná díka s perkusní pistolí ze sedmnáctého století? Je to chladná zbraň, nebo palná? --Morbid 21:40, 6. 3. 2006 (UTC)

Dýka s pistolí je obojí. Podobně jako mnoho dalších zbraní (puška s granátometem). Co se týčr SA-58, mám pocit, že se mezitím změnila používaná terminologie.

Tomu, že hranice je neostrá, musí odpovídat i definice (opět stačí slova převážně, většinou a tak podobně). Pokud zmíníte v nějakém odstavci právní aspekty, tím lépe. Vhodné je uvést kromě vysvětlení také příklady - typické ale i sporné, aby čtenář netápal, jako já. Nejsem odborník na zbraně, ale pokud vidím, že článek je v rozporu s mými znalostmi, snažím se dopátrat toho, co je špatně.

Co se týče zařazování zbraní - musíme se rozhodnout i zde. A to nejlépe podle definic pojmů.

--Postrach 21:56, 6. 3. 2006 (UTC)

Existují dva hlavní typy palných zbraní: dělostřelecké a ruční zbraně co je na tom špatně? Když jsem si přečetl definici, tak jsem z toho vyvodil, ze 90 % zbraní rozřadím. A ostatní zbraně nejsou v těchto hlavních kategoriích, tzn. jsou v nějakých jiných (a pravděpodobně i menších). A nebo jsem něco špatně pochopil?--PaD 22:04, 6. 3. 2006 (UTC)

No - mě z toho vyplynulo, že minomet nepatří ani do jedné kategorie (není ani napevno, ani na kolovém podvozku, ani nemá ráži do 0,5 palce) a zajímalo mě, kam patří. Podobně třeba granátomet nebo tarasnice. Letecký kulomet (a vlastně všechny větší kulomety, které nejsou malé a přenosné) opět není podle definice ani jedno a nevím, kam patří. Snažím se dopátrat, je-li chyba v definici nebo chybí popis dalších skupin. Nebo alespoň zmínka o nich. Do budoucna budeme zařazovat zbraně do kategorií a bylo by dobré mít od začátku dobře definované pojmy pro zařazování. Je-li definice intuitivní, mělo bu to v ní být napsáno namísto striktního vymezení. Teď se dívám na příklady: podle dalšího popisu to vypadá, že přesun na kolech není podmínkou toho, aby se jednalo o dělostřeleckou zbraň, stejně jako přenosnost pro ruční. Takže je definice zatím nejspíš špatně. --Postrach 22:41, 6. 3. 2006 (UTC)

Omlouvám se, ale 6.3 jsem měl narozeniny a nebyl jsem příliš bistrého rozumu :-). To rozdělení je skutečně špatné. Skusim to dneska dát dohromady a uvidíme. --Morbid 20:08, 7. 3. 2006 (UTC)

Tak jsem to zase přepsal, doufám že mě neukamenujete, ale teď to asi tak nejlépe odpovýdá mím skušenostem. Doufám že tam někdo upravý mluvnici :-) --Morbid 20:50, 7. 3. 2006 (UTC)