Diskuse:Opornice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevim, co s tím.

Text v tomto článku odpovídá definici přídržnice. Název je ale opornice. Pokusil jsem se založit nové heslo "přídržnice". Přesměrovalo mě to sem. Potřebuju zrušit přesměrování z Přídržnice na Opornici. Nevíte někdo, jak? [Rybioko]

Článek přídržnice, který obsahoval jen redirect, jsem smazal. Můžete jej naplnit textem. Jinak příště můžete postupovat takto: Kliknout na přídržnice, přesměruje vás to na opornici, ale nahoře máte informaci, že jste byl na opornici přesměrován z článku přídržnice. Tak si v tomto upozornění na tu přídržnici kliknete a dostanete se na článek, aniž by vás to přesměrovalo na opornici. Sice jsem to napsal komplikovaně, ale snad to pochopíte. A příště se podepište čtyřmi vlnovkami ~~~~. --Luděk 11:06, 20. 9. 2005 (UTC)

A zase jsme u staré otázky: jakou cenu má mít x jednoodstavcových heslíček o veleodborných pojmech, ke kterým už nikdo nikdy nic nepřidá? Nebylo by aspoň v tomhle případě lepší, aby čtenář, který výhybku viděl leda z rychlíku ;-) nebo při překračování v kolejišti, se v hesle výhybka dočetl nějaké úplné a přehledné vysvětlení, jak to vlastně funguje (a z hesel přinejmenším pro ty části, co se mimo výhybku nevyskytují, udělat redirect na ni, pokud je vůbec nechávat)?

Jo, a může někdo zajistit fotku? --Malý·čtenář 14:58, 20. 9. 2005 (UTC)

Já si myslím, že model heslo – vysvětlení je principem slovníkové encyklopedie, ne? Tj. vysvětlení je členěno po jednotlivých termínech, témata jsou definována kategoriemi nebo soubornými články ala Dějiny českých zemí zanedbávajícími detaily tématu díky možnosti odkázat na jednotlivá hesla zpracovaná detailně. Dle mého názoru model heslo – vysvětlení je efektivnější pro hledání (celý text je věnován tomu, co hledám, pokud najdu, tak 100% úspěch), naopak zmíněné články nabízejí heslo v určitém širším kontextu a jsou vhodnější pro výuku. Oba modely považuji za vhodné pro Wikipedii, protože se doplňují a v souhrnu pokrývají více potřeb uživatelů. Ostatně, staletí jsme si dokázali vystačit s encyklopediemi, které heslu věnují okolo 80 slov. Změnilo se v posledních pěti letech něco? Nebo se možnost širšího zpracování stala jasnou povinností a závazkem?
A pak se v narážce na ke kterým už nikdo nikdy nic nepřidá rozverně ptám, zda je cílem vytvořit odbornou znalostní bázi nebo určitou formu pískoviště, kde si budeme s hesly stále moci hrát? --Adam Hauner 15:22, 20. 9. 2005 (UTC)
Obecně se AFAIAA za ideál Wikipedie považuje spíše Encyclopaedia Britannica, tzn. model rozsáhlejších článků, nikoli jednovětých hesel. Jejich jednoznačnou výhodou je poskytování kontextu – pokud nemám tušení, jak výhybka funguje, pak mi věta „Opornice (oporná kolejnice) je část kolejnice ve výhybce, o kterou se opírá jazyk.“ přiliš neřekne. OK, asi to je prostě nějaká součástka výhybky, ale k pochopení mě to příliš nepřiblížilo. Pokud by místo toho byl celý článek o výhybce, kde by na obrázku byly rozebrány všechny součástky a v textu jejich účel a funkce, jistě by se to chápalo lépe. --Mormegil 15:52, 20. 9. 2005 (UTC)