Diskuse:Oldřich Král

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Odstranil jsem dnes odstavec vytvořený wikipedistou Alendelay. A to ze tří důvodů.

1) Odstavec je vložen na začátek zcela mimo strukturu textu (vyjadřuje se k tématům, která jsou v textu na jiných místech dle chronologie).

2) Je tendenčně pojatý. Jde o interpretaci fakt způsobem, který má popisovanou osobu stavět do špatného světla.

3) Samotná fakta jsou navíc z velké části ověřitelně nepravdivá. (Oldřich Král za totality nikdy žádnou katedru nevedl. Nepoužil mírně upravenou habilitační práci pro získání profesury; pro profesorské řízení se ani práce nepředkládá. Z KSČ vystoupil aktivně sám v roce 1969, dávno před zrušením její fakultní organizace. V dělnické profesi pracoval ne několik dní, ale přes dva roky. To jen pro příklad.)

Jako syn Oldřicha Krále jsem váhal, zda se do věci vložit. Ale tři uvedené důvody shledávám dostatečně zjevnými. Úmysl přispěvatele Alendelay nechápu, ale má-li něco proti mému otci, může mu to dát vědět přímo, a ne podsouvat výmysly na wikipedii.

Některá fakta (upřesněná dle reality, dohledatelná na FF UK apod.) jsem zařadil do míst, kam patří. Jiná ale nemá smysl ani opravená uvádět. Těžištěm hesla by se tak staly věci, kvůli kterým zjevně nevzniklo. Smyslem hesla (a oprávněním jeho existence) je informace o tvorbě odbornou veřejností ceněného díla, nikoli o občanských postojích, které zas tak ojedinělé nejsou. Pokud někdo o ta osobnější fakta přesto stojí, může napsat na mkral(zavinac)centrum.cz. Neanonymům je rád pošlu.