Diskuse:Neonacismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Řekl bych, že označení něčeho jako "demagogie" je subjektivní hodnocení. --Fraantik 17:52, 13. 3. 2006 (UTC)

demagogie to určitě je... pokud se vkládá veškeré zlo do jedné skupiny lidí, tak je to mlžení a snaha přeorientovat problémy někam jinam a tedy lhát masám > demagogie . nevim co se na tomhle slovu nelíbí, myslím si, že článek je vyvážený a že je psán tak jak se věci mají, pokud je autor připomínky pravičák, tak mu to nezávidím :-) původní autor článku je středař se sklony k levici, kterej označí demagogií jak nacismus tak komunismus --Chmee2 18:04, 13. 3. 2006 (UTC)

Troufám si tvrdit, že v České republice neonacismus ústavně zakázán není. --Jvano 18:11, 13. 3. 2006 (UTC)

a já si troufám tvrdit, že to je moje nepozornost, že jsem to tam napsal, tam má být zákonem :-) děkuji za upozornění --Chmee2 18:16, 13. 3. 2006 (UTC)
A já si troufám trvrdit, že není zakázán neonacismus, ale jeho veřejné projevy. --Dezidor 19:13, 1. 5. 2006 (UTC)

Odstranění NPOV[editovat zdroj]

Odstranil jsme tuto šablonu a změnil kritizovanou větu. Demagogický populismus asi není opravdu typická vlastnost levice (i když důvodů pro je určitě také dost), pro krajní levici to ale platí určitě. --Tlusťa 18:25, 13. 3. 2006 (UTC)

Demagogický populismus mají prakticky všechny politické síly ve svém slovníku a v činech.--89.176.61.65 8. 9. 2009, 19:19 (UTC)

Neonacistické skupiny[editovat zdroj]

Nemá být "Neonacistické hudební skupiny"? A jestli ano, je to zde zcela relevantní? Vypadá to, že kromě hudby neonacisté nic nedělají.--Fnn 08:17, 15. 8. 2006 (UTC)

Článek je pahýl (je příliš stručný), rozhodně budeme rádi pokud ho rozšíříte, ale že by článek obsahující seznam neonacistických skupin nesouvisel s článkem o neonacismu se mi nezdá, samozřejmě také nám chybí obecný článek neonacistická hudební skupina , který také můžete napsat....--H11 8. 9. 2009, 19:25 (UTC)

...odklon od pangermanismu a tezí o vyvolenosti německého národa...[editovat zdroj]

Myslím, že tvrzení o "odklonu od pangermanismu a tezí o vyvolenosti německého národa" je platné jen částečně a potřebovalo by nejen solidní argumentaci a velké upřesnění, ale také podstatnou citaci zdrojů - v tomto případě se bude nejspíš jednat hlavně o soudobé články, případně TV dokumentární pořady. Nevím však, zda v dnešní době existuje možnost takovéto upřesnění opravdu kvalitně vytvořit z důvodu silně atomizované neonacistické scény v evropském / euro-americkém kontextu a kvůli nedostatečnému přehledu zdrojů zabývajících se touto problematikou. Děkuji a přeji hezký den ;O)

--Herman Schmidt 8. 11. 2009, 14:28 (UTC)

Kdyby se neonacismus neodklonil od pangermanismu a tezí o vyvolenosti německého národa k nadvládě bílé rasy, tak by nešlo o neonacismus ale jednalo by se jen o nacismus, s tím také souvisí odklon od antislavismu. --Elm 8. 11. 2009, 18:29 (UTC)
Ono je to opravdu asi složitější, Elme. Naši čeští nácci - pokud vůbec o něčem přemýšlejí - se jistě sotva budou klonit k myšlence nadřazenosti Němců a podřadnosti Slovanů. To však šmahem neplatí o jejich německých kolezích.--Ioannes Pragensis 8. 11. 2009, 18:53 (UTC)
S německými kolegy pilně spolupracují a pomáhají si (zvou se, "výměnné pobyty"), neonacistickou scénu sleduji vcelku dlouho. A nacistické spolky v Německu opravdu již nejsou, zkuste najít nějakou aktivní organizaci, jenž není neonacistická, jen nacistická, šťastný lov, podle mě nic nenajdete... Němečtí kolegové by také nepředávali své know-how Čechům a aktivně s nimi nespolupracovali. kdyby byli nacisté, ale to oni dělají a jsou neonacisté. --Elm 8. 11. 2009, 20:24 (UTC)

Pokud zde nebudou jasně uvedena různá vymezení nacismu a neonacismu (a jejich rozdílů), nejlépe podle nějakých věrohodných autorů, asi je tahle diskuse na nic. Když se nad věcí člověk zamyslí, asi jde o rozdíl nejpodstatnější a nejvíce viditelný. Některá nová témata či absence starých je dána spíše vývojem v čase, např. ve 20. letech proti znečištění svých zemí barevnými imigranty nebojovali, protože nic takového nebylo. Stejně tak by bylo dnes mimo vystupovat proti SSSR či Versailleskému systému. Vůdcovský princip je spíše otázkou výskytu silného lídra a nemožnost veřejného přihlášení se k jejich vlastní ideologii věcí zákonů, které to zakazují. Antisemitismus, sociální ekonomický program, láska k uniformám, odpor k liberálům, levice i konzervativcům, najasný vztah k církví atd. zůstávají stejné. Starou symboliku doplnila akorát další.

Jistě, v germánských zemí budou i lidé, kteří tento posun neakceptují, ale nepůjde o ideology či vůdčí představitele různých organizací, ale spíš o hospodské skinheady či třeba různé členy vysídleneckých krajanských sdruženích. Ostatně i Michael Regener z Landseru, dříve zného texty jako Polackentango, dnes hovoří o Slovanech daleko smířlivějším tónem. --83.240.87.194 8. 11. 2009, 21:52 (UTC)