Diskuse:Neandertálec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesunutí/přejmenování na nový název "neandrtálec"[editovat zdroj]

Jsem proti přesunu, všechny ostatní druhy z rodu homo kromě současného člověka jsou zde na wiki pojmenovány vědeckými názvy, tak v tom nedělejme zmatek. --Kohelet 7. 12. 2011, 19:48 (UTC)

Mě by to zas tak nevadilo, u jiných rodů živočichů taky používáme české jméno, pokud je k dispozici, nebo latinské jméno, když české k dispozici není. Navíc tohle je očekávaný název, což je v zájmu wikipedie. Jen jde o to, zda opravdu neandertálec = H. neanderthalensis... --Vojtech.dostal 7. 12. 2011, 19:51 (UTC)

Pro Koheleta: Čeština je malý jazyk, pro spoustu věcí na tomhle světě pojmenování nemá. To jí ovšem nebrání mít název alespoň pro některé. A pokud název má a ten se používá, tak nevidím důvod ho nějak potlačovat. Jako argument bych bral, jak naznačuje Vojtech.dostal, pokud by nějaký znalec zjistil, že by přesun byl zavádějící. Nicméně v tom případě by to chtělo článek upravit, protože vědecký název používá jen v úvodu a pak už si vystačí s tím českým označením. --Tchoř 7. 12. 2011, 19:56 (UTC)

Jsem pro přejmenování! [Honder] 9.12. 2011, 16:31 (UTC)

Přesun mi nevadí, pokud nový název bude pravopisně správný (neandertálec - vizte Internetovou jazykovou příručku). Biologicky/paleontologicky může "neandertálec" mít trochu jiný záběr než Homo neanderthalensis - terminologie je neustálená, jednotliví vědci se liší v názoru na to, co je možno považovat za druh/poddruh, jak široké je vymezení Homo neanderthalensis, navíc se do toho pletou historické názvy nálezů. (Neandertálec může i nemusí např. zahrnovat i protoneandertálce - Homo aniensis a jeho další samostatně pojmenované nálezy Homo ehringsdorfensis, Homo galiensis, Homo krapiensis; i do vymezení "rozumného" neandertálce spadají samostatně pojmenované nálezy Homo chapellensis, Homo mousteriensis, Homo breladensis, Homo spyensis, Homo kiikobiensis, Homo shanidarensis, Homo naulettensis, Homo calpicus a nevím kolik dalších.) Proto upřednostňuji nový název neandertálec, ba nebál bych se ani názvu v množném čísle, tedy neandertálci, který by zahrnoval celou vývojovou linii a "omezoval" možné rozdílnosti chápání pojmu. U takových linií je někdy běžné nazývat je množným číslem - stejně jako např. denisované. Ad Tchoř: Přejmenování podle mého názoru těžko bude (samo o sobě) zavádějící - laikům to splývá a odborníci jsou ostražití, protože významy stejně nejsou precizované. S trochou nadsázky by se dalo říci, že ke každému uvedenému "odbornému" názvu by to v tomto případě chtělo uvést zdroj, aby bylo zřejmé, v jaké šíři záběru a jakém kontextu je ho v dané větě nutno chápat (což platí i o termínech v mém příspěvku :-)). Petr Karel 20. 1. 2012, 15:49 (UTC)

Také jsem proti přesunu. Orientuji se na wiki podle originálních názvů. Nevidím jediný důvod proč by se měl název Homo neandrtalensis měnit na neandrtálec.P.T.

Tedy ten důvod zopakuji: Je to běžnější a tedy očekávanější označení, pravděpodobně proto, protože je příjemně kratší. Ostatně třeba anglická a německá Wikipedie také používají jednoslovný název.
A rozumím-li dobře anglickému článku, tak původní název není Homo Neadrtalensis, ten je pozdější a pochází až roku 1864.--Tchoř 24. 1. 2012, 14:47 (UTC)

Přejmenování mi nevadí, děkuji za zevrubný rozbor Petru Karlovi. Jsem pro množné číslo - "Neandertálci" - stejně jako tu máme třeba Chetité nebo Křováci. --Vojtech.dostal 24. 1. 2012, 15:35 (UTC)

Neandertálci je dobrý a očekávaný název, jsem pro přesun. --Jann 24. 1. 2012, 16:53 (UTC)