Diskuse:Muminci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsou to pohádkové postavy. V žádném smyslu se o nich nemluví jako o nějakém fiktivním druhu. V těch jazyků, kde to umím rozeznat, nikde jinde to do podobné kategorie zařazeno není. --Miraceti 06:44, 4. 4. 2008 (UTC)

Kategorie fiktivní druhy tak, jak nyní vypadá, není určena jen pro nějaké biologické či kryptozoologické fikce, ale i (zdá se, že dokonce především) pro literární a umělecké fikce, které na nějakou přírodopisnost neaspirují. Mně osobně nepřipadají Muminci svou povahou či vymezením zas tak odlišní třeba od Mozkomorů, Pokémonů, Brumláků atd. Název té kategorie k jejímu obsahu opravdu moc nesedne, ale v současnosti ta kategorie prostě slouží převážně pro různé druhy literárních a filmových postav, které nepředstavují lidi, ale jakési jiné tvory, s uměleckou abstrakcí.
Zařazení mezi pohádkové bytosti mi připadá asi tak v podobné míře opodstatněné a v podobné míře sporné jako zařazení mezi fiktivní druhy. Především pohádka v pravém původním smyslu je žánr folklorní, hluboce spjatý s tradiční národní mytologií. Pokud se pohádkami nazývají moderní umělé příběhy pro děti, je to už trochu rozšířený a přenesený význam, což může být problematické třeba právě ve vztahu k tomu, co rozumět slovy pohádková bytost. Klást Muminky vedle vodníka, polednice, ježibaby, víly nebo hejkala mi také nepřipadá nejšťastnější, ale rozhodně je to lepší, než článek vyřadit ze všech "problematických" kategorií a nezařadit ty bytosti vůbec nikam. --ŠJů 21:57, 4. 4. 2008 (UTC)
V té kategorii už toho je dost jiného, co do takového pojetí nezapadá - asi by tam měly být jen takové ty obecné jako čert, vodník atd... Popelku bych tam už necpal. Ta by mohla být v pohádkových postavách.
Naopak si myslím, že je dávat mezi fiktivní druhy je zcela mimo. Kdo je tam řadí? Stejně tak nevidím žádný důvod tam dávad Mozkomory, Pokémony atd... Pokud je ta kategorie špatně plněná, je třeba se ozvat a napravit to, ne v tom chybném plnění pokračovat.
Osobně bych nejradši tenhle článek přepsal tak, aby byl o těch příbězích než o postavách. Ono zrovna u muminků jsou ty "druhy" trochu komplikovanější. --Miraceti 22:10, 5. 4. 2008 (UTC)