Diskuse:Metanolové otravy v Pärnu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přestaňte vkládat překlad do estonštiny. U obecných pojmenování to nemá žádný smysl. Pokud by se někdo náhodou našel, kdo by o tom chtěl něco hledat v estonštině, nebude to hledat na české Wikipedii. České pojmenování není exonymum. Miraceti 19. 9. 2012, 13:00 (UTC)

Naprosto nechápu souvislost s exonymem a nevím, proč jej zde zmiňujete. Smazaný text vracím do článku, abyste se letmým nahlédnutím ujistil, že nejde o překlad, jak se domníváte, ale estonský název události, která se odehrála v Estonsku. Tedy mající encyklopedii své místo. Ale pokud se i přesto domníváte, že v článcích není místo pro pojmenování v jazyce země, kde se událost odehrála, buďte důsledný a odstraňte text i v dalších článcích (jen namátkou): Oranžová revoluce, Šestidenní válka, Velká vlastenecká válka (pojem), Bitva u Okehazamy, Operace Barbarossa, protože, máte pravdu, kdo by hledal na české wiki hebrejský název.--Tomas62 (diskuse) 19. 9. 2012, 14:48 (UTC)

Ta událost žádný název nemá! Vracíš tam jen název článku na estonské Wikipedii! Všechny ty názvy, cos vyjmenoval, jsou zaběhnuté a má smysl se u nich domnívat, že cizojazyčné názvy českému čtenáři něco budou. Tady ale ne.
Nechápu, že přesto když někdo něco naprosto nechápe, tak se do toho stejně cpe. Miraceti 20. 9. 2012, 00:28 (UTC)
Také vidím, že událost žádný název nemá! A to proto, že jsi jej odstranil! Tedy jej vracím.--Tomas62 (diskuse) 20. 9. 2012, 07:58 (UTC)
Wikipedie nic nově nepojmenovává! Miraceti 20. 9. 2012, 22:11 (UTC)

Dobrý den, kolegové. Smím poprosit kolegu Tomas62, aby předložil zdroje, které by potvrzovaly, že se jedná o název události, a nikoli obecný popis? Ze tří článků užitých jako reference se sousloví objevuje jen v jednom a nijak nevypovídá o tom, že by tam bylo užité jako název. Existují články, v nichž by to bylo zřetelnější? Třeba v českých článcích bych hledal uvedení v úvozovkách nebo s "tzv.", což by naznačovalo, že je té události tak skutečně přezdíváno. Je-li to opravdu název, neměl by být problém to doložit. Úplně nejdokonalejší by bylo, kdybychom našli i texty mimo Estonsko, které by to používaly jako pojmenování události. Tím by se mohla potvrdit i významnost takového názvu.

P.S. Jinak bych ještě doporučil použít pro reference šablonu {{Citace elektronického periodika}} včetně údaje, že se jedná o cizojazyčné texty. --Bazi (diskuse) 21. 9. 2012, 00:08 (UTC)

Kolega Tomas62 má samozřejmě pravdu. Pärnu metanoolitragöödia ("Pernovská metylalkoholová tragédie") není žádný popis události (nevyvodíte z toho vůbec, co se stalo, zda to byla hromadná otrava, výbuch továrny nebo vypuknutí války), nýbrž novinářsky vzniklé pojmenování události, které se stalo pojmenováním celospolečensky užívaným (něco ve stylu Bostonského čajového dýchánku nebo Pražské defenestrace). Můžete to vidět takřka na každém použití tohoto termínu v estonských pramenech.[1][2][3] --Mmh (diskuse) 21. 9. 2012, 15:30 (UTC)
V anglickojazyčných pramenech to můžete vidět použito jako jméno historické události třeba tady. --Mmh (diskuse) 21. 9. 2012, 15:39 (UTC)
Dobře, používá se to. Sice to není jednoznačné, používají se i jiné obecné výrazy k označení této události (třeba "massiline mürgitus" nebo "metanooli mürgistus" (ať už s přídomkem Pärnu nebo Pärnumaa), dost se používá i "Pärnumaa metanoolitragöödia", což je trochu logičtější; než jsem to poprvé smazal, tak jsem hledal), ale budiž. Nehodlám se o tom dál dohodovat, koneckonců je to detail. Škoda, že nějaký argument nepřinesl místo revertů už Tomas62. Miraceti 21. 9. 2012, 22:11 (UTC)
Právě ta skutečnost, že je možno říci mnohem přesněji třeba "massiline metanoolimürgitus Pärnumaal", ukazuje na to, že to Estonci berou jako zažité označení události. Mezitím jsem též našel další doklady, že se to jako jednoznačné jméno události zažilo už i v angličtině.[4][5]
Jistě, Tomas62 mohl hledat doklady, ale ještě dříve jste mohl Vy místo mazání přidat značku {{fakt?}} a nechat Tomasovi několik dní na dohledání. To si musíme hned takhle mazat věci před nosem? --Mmh (diskuse) 21. 9. 2012, 22:21 (UTC)
Mohl. A taky jsem to mohl s odvahou opravit. Miraceti 21. 9. 2012, 22:23 (UTC)
S odvahou opatrně, někteří kolegové se jen třesou, aby mohli bonzovat na NS. ;) --Ragimiri 22. 9. 2012, 11:09 (UTC)
Neplést si odvahu s porušováním pravidla 3 revertů. --Jowe (diskuse) 22. 9. 2012, 11:17 (UTC)
Mmhovy urážky tam jsou opravdu obdivuhodné. Ještě, že jsem si to přečetl až teď. Miraceti 22. 9. 2012, 13:31 (UTC)