Diskuse:Masakr na letišti Lod

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Do článku by se jistě nějaká fotka hodila, na commons jsou nicméně pouze nicneříkající snímky runwayí a nových terminálů, které tehdy ani neexistovaly a nejsou tedy relevantní k tématu :-( --Gothic2 8. 11. 2009, 15:30 (UTC)

Franp9am[editovat zdroj]

Se zájmem jsem přečet další s řady Faiglových článků o izraelské historii. DČ podporuju, tady je pár poznámek.

  • VyřešenoVyřešeno V úvodní větě se mi nezdá nejjasnejší spojení "v zastoupení LFOP", radši bych napsal něco jako "byly rekrutováni", jako na en wiki
  • VyřešenoVyřešeno "..bylo těžce nebo lehce zraněno" bych napsal jenom "bylo zraněno", pokud tam nejsou další čísla tak "těžce nebo lehce" je redundantní.
  • NevyřešenoNevyřešeno Dvakrát se spomíná nějaká "zásadní" změna v bezpečnostních opatřeních, ale popis té zásadní změny je dosti vágní, možná bych tento adjektiv vynechal stejně jako slovo "zcela" (nového) -- to tam je dvakrát
    • K zásadní změně skutečně došlo. Jako příklad je tam zmíněn přechod na behaviorální profilování, což v té době bylo něco naprosto nového. V některých zemích se části izraelských postupů začaly používat až po 9/11. V rámci DČ myslím, že podrobnost informace o řešených změnách stačí. --Faigl.ladislav (diskuse) 13. 5. 2013, 11:44 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno "ale, .. se rozhodla pro teroristický útok, jehož cílem budou Izraelci" vyznívá, jakoby případní únos letadla El Al nemířil primárně na Izraelce (v podobné míře jako střelba na letišti), ale to jste asi nechtěl naznačit.
  • VyřešenoVyřešeno Otázka počtu mrtvých v Dejr Jásinu by neměla být kontroverzní, dnes se, pokud vím, historici celkem shodnou na čísle kolem 100-120, ani anglická wikipedie neuvádí jiný odhad. To by možná chtělo trochu updatnout i v tom druhém článků. Odhady se různili spíše někdy před 20 a více lety, pokud vím tak, možná částečně i po otevření izraelských archivů, to bylo dosti detailně prozkoumáno (viz například knížky Benny Morrise, kterého výzkum snad nezpochybňují ani Palestinci)
    • Tak na to koukám a vypadá to, že se skutečně v současnosti historici kolem tohoto čísla pohybují. Benny Morris uvádí 100–120 obětí, zatímco podle studie z palestinské en:Birzeit University šlo o 107–120 obětí (zdroj je na he.wiki v článku he:פרשת דיר יאסין). Upravím to tedy podle Morrise a podívám se i na druhý článek. --Faigl.ladislav (diskuse) 13. 5. 2013, 11:44 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Kapitola "Žaloba Severní Koreje" je pro mne dosti těžko uchopitelná, copak Severní Korea podléhá Americkým zákonům? Anebo se jednalo o nějakou mezinárodní instituci? Nějak mi to nejde do hlavy, co se tam přesně semlelo, ale to může být moje právní nedovzdělanost. Taky z názvu této sekce není úplně jasné zda SK byla žalována, anebo žalovala. Celá ta věc na mne působí, jakoby patřila spíše do sekce kuriozit.
    • Pravník nejsem, takže to zdůvodnit nedokáži. Každopádně to je informace k tématu relevantní, proto jsem ji použil. Kompenzace měly být americkým (portorickým) obětem vyplaceny ze strany libyjské vlády, ale tuto informaci teprve budu ověřovat. Název kapitoly jsem změnil. --Faigl.ladislav (diskuse) 13. 5. 2013, 11:44 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Dershowitz není nejlepší zdroj na počet obětí. Ta Dershowitzova knížka je skvělá, ale je to spíše esej a jako historický zdroj je nanejvýše terciální, ne sekundární.
    • Dershowitz nebyl zdrojem k počtu obětí. Případnou terciárnost zdroje bych jako problém neviděl. V tomto případě ale není jeho přítomnost nezbytná, takže jsem ho dal pryč. --Faigl.ladislav (diskuse) 13. 5. 2013, 11:44 (UTC)
  • KomentářKomentář Kdyby šlo o NČ, řekl bych že trochu chybí nějaká kapitola kde by se trochu z nadhledu shrnulo, jak to zapůsobilo na izraelskou a světovou veřejnost, jaká (ne)byla reakce OSN, vliv na různé palestinské teroristické skupiny, koho to posílilo, koho oslabilo apod.

Zdravím, Franp9am (diskuse) 13. 5. 2013, 10:18 (UTC)

Díky moc za recenzi. Na NČ s článkem necílím. Chtěl jsem, aby základní zpracování bylo kvalitní, což se akorát dostáváme na úroveň DČ. Souhlasím, že vyšší meta by již vyžadovala podobně shrnující sekci, jaká je ta navrhovaná v posledním bodě. --Faigl.ladislav slovačiny 13. 5. 2013, 11:44 (UTC)

Jan Polák[editovat zdroj]

Díky za pěkný článek, k němuž mám povětšinou již jen drobnosti:

  • NevyřešenoNevyřešeno ve čtvrté poznámce píšeš o času zavádění detektorů kovu a rentgenových zařízení na letištích ve Spojených státech amerických. Tušíš, kdy to bylo v Izraeli? Článek je přeci jen o Izraeli.
    • Netuším. Nicméně ta informace tam je spíše pro srovnání. --Faigl.ladislav (diskuse) 17. 5. 2013, 21:20 (UTC)
  • KomentářKomentář Největší část obětí představovalo sedmnáct křesťanských poutníků (většinou jeptišek) z amerického Portorika, kteří do Izraele přiletěli v rámci své pouti do Svaté země. – to jsou ti z toho „pařížského“ letadla, na které útočník v závěru své akce střílel venku na letištní ploše?
    • Ne. Pokud je mi známo, poutníci byli zavražděni uvnitř. --Faigl.ladislav (diskuse) 17. 5. 2013, 21:20 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Hlavní organizátor útoku Wadie Hadád zemřel počátkem roku 1978 v Bagdádu. – tady doplň, že se jedná o útok na lodském letišti. Já prve myslel, že byl autorem útoku na spisovatele Ghasana Kanafaniho a netušil jsem, proč by i autora útoku Mosad likvidoval.
  • VyřešenoVyřešeno V červenci 2010 soud vynesl rozsudek, kterým nařídil Severní Koreji zaplatit obětem a rodinám pozůstalých 378 milionů amerických dolarů jako kompenzaci za teroristický útok. – došlo ke skutečnému vyplacení finančního obnosu? Že se ptám, co? Možná by to tam stálo za to uvést.

Toť asi vše. Něco jsem již opravil přímo v článku. --Jan Polák (diskuse) 15. 5. 2013, 10:40 (UTC)

Díky za recenzi --Faigl.ladislav slovačiny 17. 5. 2013, 21:20 (UTC)