Diskuse:Marihuana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Goonsquad LCpl Mulvaney v tématu „„Spolupráce 420“ (konopí / marihuana) na anglické Wikipedii
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Marihuana&oldid=12326545) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2015031010020685.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Tedy, provedl jsem do této stránky zásah, kde jsem se zmínil, že za neutrálnější označení než "marihuana" je dnes označováno přímo "konopí", a to i v případě výsledného produktu. Je tím dodržováno podobné paradigma, jako u tabáku, kdy název rostliny je stejný jako název produktu. Vzhledem k obdobnému způsobu užití a tím i kulturní roli obou drog je možná nejvhodnější použvat i obdobnou terminologii, pokud český jazyk nabízí více možností.

Částečně to lze pozorovat u kávy nebo čaje (kde pravda příslušné označení "kávovník" či "čajovník" existuje, nicméně mluví se běžně o "pěstování kávy nebo čaje").

Hmm, mého zásahu se koukám ujali další Wikipedisté a docela ho zkultivovali. V anglické verzi je dokonce pojem Cannabis (drug) primární, a Marijuana je jen přesměrování. Já jsem přesměroval Konopí na Marihuanu, ale to je nepřesné, protože heslo by mělo popisovat konopí jako rostlinu (např. technické konopí, apod.). Někdo v to udělejte pořádek, kdo chcete v téhle oblasti zakládat nová hesla, mě se nechce zcela měnit to co je už jednou založené.

Dalším diskutovaným tématem je možnost vzniku psychického onemocnění. Existuje poměrně rozšířený názor, podle kterého je stejná statistická data, na základě kterých byla tato teorie vytvořena možné interpretovat i tak, že lidé s dispozicemi k psychickým onemocněním častěji vyhledávají konopí kvůli jeho možnému psychoterapeutickému působení.


Konopi neni jen droga[editovat zdroj]

Taky se da prumyslove vyuzivat... to tady vubec neni.. Mstasa 13:40, 24. 5. 2006 (UTC)

Je to v článku konopí seté, na který je odkaz v první větě. --Postrach 13:45, 24. 5. 2006 (UTC)

Co provedeme s Hanušem a Mechoulamem ?[editovat zdroj]

Poté, co byly odraženy časté URL-spamové útoky scientologů na tuhle stránku se tu objevil fenomén badatelů Hanuše... a později ještě jeho kolegy Mechoulama. Je to vtipné - ale otázka je co s tím. Nechci být tím, kdo půjde, a smaže to úžasné "Isolation of psychoactive cannabinoid precursor from Cannabis of Soviet provenience grown in Mississippi". Jenže jsem inkluzionista, a jsem líný hledat, jestli to někdo někde opravdu nepublikoval. Kde jsou delecionisté, když je nutně potřebujeme ? :-) --Xchaos 19:18, 27. 11. 2006 (UTC)

No, chtělo by s tím něco dělat, neboť je to evidentní spam. Tolik studií v článku ani nemohlo být použito. --Miraceti 20:23, 4. 6. 2007 (UTC)
Smazal jsem to. Pokud by někdo z toho chtěl něco použít, ať použije odkaz na konkrétní publikaci ke konkrétnímu tvrzení. Podobný seznam nemá moc smysl. --Miraceti 21:06, 4. 6. 2007 (UTC)

THCV je psychoaktivní[editovat zdroj]

Dělám o týhle maličkosti stránečky na wik a je tu chyba THCV funguje na CB1.

Objektivita[editovat zdroj]

tak nevim, jak to mam upravit, protoze text ktery je tam tedka je objektivni, ale hlavne u popisu vzhledu a typu je docela mimo. Popsane informace platili spise drive. Kuprikladu dnesni marihuana obsahuje seminka jenom malo kdy, a v EU marihuane listy nejsou , nebo jenom vyjmecne. Naopak v USA marihuane je jich spousta. Nevim jak moc to mam upravit, zase nechci nekomu neco smaznout, a pak by to nekdo obnovil, protoze jsem neregistrovany a tim padem neverohodny.

Bagatelizace[editovat zdroj]

Přijde mi to jako pěkná demagogie, bagatelizovat dlouhodobé účinky konopí a hašiše na lidský organismus. Hulí každej druhej z mých kámošů, né že né. Nejednomu z nich už to vypatlalo mozek O_o Docela mě štve, že tady o těchhle, dle mého názoru podstatných věcech, nikdo nepíše. Já osobně nemám v tomto osvojené žádné vzdělání ani znalosti, takže nebudu do článků zasahovat, ale chci upozornit na to, že by to "někdo" udělat měl. Taky si myslím, že by neškodilo přidat i kapitolu o náboženském a spirituálním významu marihuany. Lairelossë 19:13, 23. 3. 2007 (UTC)

A došlo ti, co jsi to tady na sebe prozradil? (hulí každej druhej z mejch kámošů) V jaký super-společnosti se to pohybuješ? (Karel)--46.135.37.249 11. 3. 2013, 19:48 (UTC)

Tak hele, pozdravuj vypatlaný kámoše a uvědom si, že museli být vypatlaný asi už předtím, než začali hulit. Marihuana má zesilující účinky na tendence. Začal jsem hulit ve dvaceti na vysoké škole, je mi 48 let, hulím dál, i když jsem měl zhruba 10-ti letou pauzu. Ze školy si toho pamatuji víc než moji spolužáci - ověřeno na abiturientských sjezdech a šel jsem na druhou vysokou. Koupil jsem si vapík, ale nesjíždím se každý den, abych seděl jak mrkev v písku. Musíš vědět co hulit (!) a jak (!). Jedna dcera udělala dvě VŠ současně, mimochodem klinickou psychologii a pracuje v nadaci Podané ruce (pomoc zašitým feťákům), druhá studuje bilogii a je dobrá atletka, kluka mám na bilingvním gymnáziu s jedničkama. Takže ani ta neustále omílaná vadná spermiogeneze huličů nebude asi tak úplně pravda. Dceři jsem po 25 letech po škole pomáhal se zkouškou na genetiku, biochemii, fyziologii atd. Naučil jsem se anglicky a italsky, teď se učím z dlouhé chvíle latinu a opravuji starý obrovský barák. Konopí jenom nehulím, ale dělám z něj i léky. Podívej se na článek, na hesla Chemické složení a Chemotypy, máš pocit, že to psal vypatlanec? Zdravím tě, tvůj Demagog!

Nazdar Demagogu, - i přes tvůj mírně řečeno svérázný projev, který je na hraně slušnosti Wikipedie - nelze jinak než s tebou souhlasit. Pravděpodobně bys mi odvětil, že Na hrubý pytel hrubá záplata. Zde souhlasím podruhé. Ale pro příště se prosím podepiš, dělají to zde všichni slušní - a občas i ti ostatní. Děkuji za pochopení. ((FILO)) --Filozof-23 (diskuse) 11. 3. 2013, 19:28 (UTC)
Samo se to neudělá. Pokud máte k dispozici literaturu, vrhněte se na to. --Miraceti 21:14, 4. 6. 2007 (UTC)


Staci si zajit na psychiatrii do Bohnic, tam je tech, co zacinali s "neskodnou" marihuanou jak naseto.

Jak dlouho jsi tam byl, že to tak víš? --Jarrasick 5. 11. 2009, 19:38 (UTC)

K názvu této rostliny[editovat zdroj]

Samotný název není ze španělštiny, jak se v článku k jejímu názvu píše.

Jediné , co se ví bezpečně je, že je to název z jazyka nahuatlu , mexického , který byl svého času lingua franca . Chci pznamenat, že existují i stránky Wikipedie, psané v nahuatlu (říkají jí HUICUIPEDIA . Když si zadáte hledat pojem pro zvíře TLAHOOCELOTL, tak se Vám nabídne Wiki v nahuatlu.(Je to zvíře ocelot dle zoologů). A ten název vznikl takto MALINALLI - tráva , IHUAHUANA - opilý. Jelikož španělští žoldáci jméno té jejich pomocnice, která kolaborovala s H. Cortesem (znala maysky i nahuatl), tak jí říkali doňa Marina, (ale ona se jmenovala Ce Malinalli - dětem otroků bývlo zvykem dávat jména dle kalendáře a jelikož se narodila v den 1. měsíce tráva, tak se to řekne Ce Malinalli) A protože v nahuatlu není zvuk R, a špan. žoldákům se to lépe vyslovovalo se zvučnějším R , tak jí říkali (zkráceně Marína) . A podobně MALI(nalli) + (ihua)HUANA = MALIHUANA , tak z toho udělali MARIJUANA (to j, vyslovované jako naše ch tam dali proto, že v špan. není zvuk H). Čili MALIHUANA = trávou opilý, celkem výstižné . Ještě bych chtěl poznamenat, že přechod od L k R je obvyklý i "u nás", např. Lancelote - Lancarote - LANZAROTE ( (to c je s přívěškem - cedilla, aby v portugal. se zajistil zvuk "s" před tvrdou samohl., a Z takové je v kastil. jako výrazné S ) nebo stela , astera, estela , estrela (pořád hvězda) nebo kastro, kastel, v arabštině KSR (kasr nebo ksar) (pořád hrad - není to slovo ani řím., ani arab., původu, ale mnohem starší). Své údaje k té rostlině jsem čerpal z velmi obsáhlého článku rodilého mluvčího v nahuatlu z Mexica , který lze nalézt na VIVECONDROGAS - ORIGEN DE LA PALABRA MARIHUANA - PŮVOD SLOVA MARIHUANA , a ten se odvolává na čl. DROGAS MEXICO . Ve skutečnosti je k danému rozboru jména MALIHUANA více slov, která lze podle gramatických pravidel nahuatlu složit v toto slovo, ale proto, že se nedá s určitostí, říci , která byla domorodými obyvateli kdysi užita pro "výrobu " slova MALIHUANA, tak jsou zde vyjmenovány všechny pojmy, ale také se víceméně týkají právě věcí, typických pro tuto rostlinu, tzn. vzhled, použití, následky použití, přirovnání násldeků , přirovnání vzhledu a pod. Takže jsem vybral ty pojmy, které použili i tvůrci tohoto článku v Mexicu a ten článek jde až do minulosti do poloviny 16. stl. Článek jsem nalezl jen ve španělštině . (89.24.252.90 21. 12. 2008, 15:43 (UTC)) Jelikož se zabývám jazykem nahuatlem, mohu rád přeložit i jiné názvy z této oblasti a dohledat. Není to totiž jednoducjé, jelikož některé zdroje jsou jen v nahuatlu, a i jeho mluvčí mají své webové stránky i již zmíněnou WIKIPEDII, vedenou v jazyce nahuatl, samozřejmě proloženou i španělskými texty , jelikož jsou si vědomi, že to není jednoduchý jazyk.

Zdravím, Wikipedie:Editujte s odvahou! Kategorie:Šablony:Citační šablony se budou hodit pro ověření zdrojů, když budeš něco potřebovat, obrať se na mě... --Elm 22. 12. 2008, 20:57 (UTC)
Merci beaucoup , mais en la Votre Wikipedie , la chose ne a pas dejá le sense .Je ne veux pas se laisser blasphémer de votre deux gens .

Cortéz jim tam ganju přivezl a oni mu ji přejmenovali na Malihuliánu, či jak. Fakt dobrý. Protože, pokud vím, tak konopí tam do té doby nerostlo. Nicméně Španělé ji hulili už v 9. století s kamošema Maurama, protože ti jako muslimové nesměli chlastat, tak aspoň hulili a naučili to i Španěle. --Jarrasick 5. 11. 2009, 20:06 (UTC)

Milý Opeřený Hade, konopi setou do Ameriky nepřivezl Cortéz jak píšeš, ale přivezli ji s sebou až první anglosasští osadníci. Do té doby tam prokazatelně nebyla. Zdar nahuatlům!

Genetika[editovat zdroj]

V odstavci se opakuje rozšířený omyl, že dnes je marihuana psychoaktivnější jako nikdy, to není pravda, díky šlechtění samozřejmě procento THC stoupá, ale to, že konopí s obsahem 30% THC je fenomén dnešní doby je nesmysl, JXD se i o tom někde zmiňuje s tím, že kytky s 30% THC byly nalezeny volně žijící ve Švýcarsku před 30 lety. --Elm 13. 8. 2009, 08:12 (UTC)

Nesmíš věřit všemu co JXD píše, on hulí fajnový modely. Jsem graduovaný agrotechnik, něco o tom vím. Je pravděpodobné, že tam někdo našel ve volné přírodě rostoucí kultivar křížené indiky, která se krásně fenotypicky projevila. Je určitě pravda, že genetika v druhé půlce 20. stol. ty obsahy sakra zvedla. Jako ostatně i všechna jiná genetická práce zvedá výnosy u všech hospodářských rostlin. Těch 20 a víc procent je asi možno dosáhnout na Jamajce nebo někde v Mazáru, kde jsou tyhle kytky doma. A pod lampou. --Jarrasick 5. 11. 2009, 19:51 (UTC)

Mzslím, že ten článek je hodně nevyrovnaně napsán. Není tam snad ani věta o nelegalitě (nebo je ta informace nenápadná). Je tam toho hodně o pozitivních účincích, ale mnohem mébě o negativních. Ty pozitivní účinky nejsou orefovány. Jestli si myslíte, že to není na POV, tak tu šablonu odstaňte, ale na minimálně {{ověřit}} a {{upravit}} to podle mně je. Zagothal 4. 8. 2010, 16:34 (UTC)

Děkuji kolegovi Algir2000 za přidaný text, tak teď to chce ještě refy a úpravy. Zagothal 18. 8. 2010, 16:54 (UTC)

celý článek marihuana[editovat zdroj]

Opravdu by to chtělo celé přepracovat. Je tam dosti zkreslujících či nepravdivých informací. Ale nevím, nechce se mi do toho moc zasahovat. Udám několik údajů z článku:

  • Superfaciální neuroleptikum - nevím co to je, jestli se tim nemyslelo superficiální, ale i tak by to byl nesmysl - neuroleptikum je starý název pro antipsychotikum či název pro klasická antipsychotika což marihuana není a navíc marihuana naopak působí pro-psychoticky. Antipsychotika blokují dopamin, marihuana zvyšuje tvorbu dopaminu ( i když nepřímou cestou)
  • marihuana působí depresogenně a naopak časné užívání marihuany je rizikový faktor rozvoje depresivní epizody
  • léčba rakoviny - zde se využívá spíše jejího stimulujícího účinku na chuť (zvyšuje chuť k jídlu), neovlivňuje nádorové bujení, na to má spíše negativní efekt
  • nechápu jak může někdo napsat, že potlačuje efekt tachykardie, když ji vyvolává
  • katalepsii naopak může vyvolat
  • "Léčení konopím je důležité i při nerovnováze endogenního canabinoidního systému" To je nesmysl. Marihuana ho narušuje. Tzv. EPCS (endocannabinoid physiological control system) je naopak narušován užíváním marihuany a jeho nerovnováha se projevuje právě při užívání marihuany (kromě klasického působení na CNS rovněž endokrinní, imunitní, reprodukční systémy atd.)
  • U návykovosti to rovněž není pravda - vyskytuje se u všech, pouze vzhledem k dlouhému poločasu vylučování jsou abstinenční příznaky většinou mírné a rovněž ta tzv. psychická závislost je výrazná, ale kvůli svému specifickému působení si toho drtivá většina abuzerů marihuany není vědoma. A to že jde překonat vůlí - drtivá většina se jich k užívání marihuany dříve či později vrátí. Klasické racionalizace - jako u kuřáků cigarety či alkoholiků - můžu přestat kdy chci, nejsem na tom závislý apod. Musí mít opravdu silnou motivaci (a i u schizofreniků dochází k návratu abusu marihuany).-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Algir2000 (diskusebloky) 19.05, 27. srpna 2010 (CE(S)T)
Pokud jsou tam zcela chybné věci, tak editujte s odvahou a se zdroji a bez váhání. --Tchoř 27. 8. 2010, 17:16 (UTC)::


  • 1 . neuroleptikum - mas pravdu, ze za antipsychotika (neuroleptika) jsou povazovany dopaminovy antagonisti (casto nejen to, ale celyho

monoaminovyho signalizacniho systemu, kdy zablokujou vetsinu tehle receptoru, vcetne presynaptickejch, a tim taky muzou zvysit oxidativni stress, napr. u dopaminergickejch bunek, a uz sem zvedavej na studie prokazujici zvysenou tvrobu parkinsionismu u dlouhodobejch uzivatelu...). Ale kanabinoidy rozhodne nezvysujou syntezu dopaminu. Aktivaci kanabinoidnich receptoru v mozku se muze jen zvysit monoaminova komunikace a popravde JEN KRATKODOBE. Po case u chronickych kuraku je aktivita stejna a MUZE BYT SPIS MENSI a to pretrvava az dva mesice, pokud se nepletu. Takze efektivne tak muze pusobit. Tenhle efekt je taky trochu rozdilnej pri uzivani indickyho konopi, protoze ma vetsi obsah CBD a to je slabej kompetetivni antagonista na CB1. Proto se rika, ze muze pusobit jako antipsychotikum a pro tupy psychiatry, ktery je radi predepisujou a nevyznaj se v nicem jinym nez jakou skupinu leciv pouzit na jakaou poruchu, je to jedinej zpusob efektivniho sdeleni...

  • 2 . to mas castecne pravdu, protoze je to DYSTIMIE zpusobena efektem popsanym v bode 1 !!!!!!!!!!!! sama si protirecis, tak to prosimte

neprepracovavej, protoze chyb je tam dost i bez tvyho zasah (napriklad u vedlejsich ucinku apod ...)

  • 3 . to si pletes s NIKOTINEM, kterej muze zvysit prah poskozeni bunky nutnej pro vykonani APOPTOZY, a kanabinoidy ho naopak snizujou, takze

pusobej skutecne PREVENTIVNE PROTI VZNIKU RAKOVINY!!!!!!!! (abych doplnil : Tenhle efekt je hlavně u indickýho konopí s velkym obsahem kanabidiolu (CBD), kterej působí obzvlášt protirakovinotvorně. Pravděpodobně čerpáš z nesmyslnejch studií se syntetickejma analogoma, nebo výtažkém čistýho THC, přesto že je NĚKOLIK STOLETÍ ZNÁMÝM FAKTEM, ŽE PŘEVÁŽNĚ JEN INDIKY MAJÍ TEREPEUTECKÝ ÚČINKY!. (PROTO SE VŽDY DOPORUČUJOU ODRŮDY TYPU WHITE RHINO APOD., obsahující velké množství tohoto kanabinoidu).

  • 4 . Zatim jediný bod, ve kterém s tebou souhlasím, protože článek si skutečně v mnoha ohledech protiřečí. (Proto tenhle bod píšu kultivovaně

s háčkama a čárkama ;) )

  • 5. Možná ve velkých dávkách.
  • 6 . Teda promin, ale pokud mas nedostatek anandamidu, nebo oleamidu, tak ne. Mimochodem psychiatri radi pouzivaj tvrzeni, ze "antipsychotika

vyrovnavaj nerovnovahu v monoaminovy komunikaci" a obhajujou to udajne zvysenou hladinou dopaminu u schizofreniku a u depresivnich to sami se stimulantama (casto reuptake inhibitorama, stejne jaku u ADHD), coz ve vyse zminenym pripade muzes rict stejne o kanabinoidech, a aspon nemaj vyse zmineny pro mozkovy bunky fatalni ucinky. THC je neuroprotektivni napr. u neuronu v hipokampu, coz bylo dlouhou dobu interpretovano obracene, protoze zaroven snizujou jejich aktivitu, a to az na nekolik tydnu po vysazeni, kdyz je uzivas dlouhou dobu.

  • 7 . Navyk muzes mit temer na cokoliv. A navykovost je mensi nez u jinejch ilegalne uzivanejch drog a TO JE KONTEXT, VE KTERYM JE TO

ZMINOVANY. U LSD bys to asi nevyvracela, ale pak potkas cloveka, co na technoparty papirem nedokaze pohrdnou ;). Kdyz vysadis antiepileptikum, taky ti bude blbe, abych pouzil tvoji uroven argumentace ;), viz tvoje posledni 2 radky :-D . Pripad schizofreniku je castecne rozebranej v 1 . bode ...

  • Osobně se nepovažuji za dostatečného odborníka, abych stránku upravoval, protože přesto že mám o dané problematice hodně načteno, némám

odpovídající oficiální odborné vzdělání a doufám že lidi na tvojí úrovni informovanosti to dělat taky nebudou. Děkuji za pochopení. Jen bych chtěl na závěr dodat př. chyb v článku př.: "snižuje hladinu pohlavních hormonů", což bylo tvrzení výzkumu zadaného vládou USA před dlouhou dobou, a když se to po dekádach prověřovalo tak závěr byl, že takto působí např. ETHANOL a studie byla chybně vyhodnocena. Konopí příliš neovlivňuje hladinu pohlavních hormonů, ale když ve studii vybereš skupinu lidí, co pravidelně pijou alkohol, kouřej trávu, a nezmíníš fakt že pijou, tak můžes dostat ten dojem, což byl podobnej pripad jak s Dr Solowijovou, ktera tvrdí, že tráva poškozuje mozek, a vůbec ji nezajíma, že lidi, kterým dělala sken mozku, byli alkoholici, pernikari (U kterých, narozdíl od kanibonoidů, může vzniknout trvalé poškození ůsudku, což je další chyba článku. U alkoholu díky poškození všech tkání mozku, nicméně převážně dlouhodobé paměti, a u perníku převážně dopaminergických buňek, a tím defekty v logickém myšlení a koncentraci.)atd. a ignoruje rozsáhlejší, déle trvající studie, ktere to vyvracejí (u Alkoholu jsem slyšel, že muže akutně zvýšit hladinu androgenů, ale dlouhobě naopak (jak případ hladiny dopaminu po užití kanabinoidů ). Abych nebyl osočen z desinformaci neinformovanými). Doufám že tato vodítka pomohou člověku, kteří se odváží přepracovat článek. S pozdravem Mozek.

P.S. 2 Tchoř : Právě proto, že lidi upravujou wikipedii bez váhání, vypadá ta česká tak, jak vypadá - STRAŠNĚ!

Ad 1 - to je normální, že antipsychotika mají nežádoucí účinky, jeden z nich je parkinsonismus, to se ví již leta. Marihuana působí zejm. na reward system - zvyšuje el. a chem stimulaci tohoto systému. Kratkodobě? - a co tzv. doprovodný efekt té reverzní transmise? Tak tupi psychiatri? Hlavne ze ty te psychiatrii rozumis co? - viz fungovani antipsychotika v bode 1. Fungovani antipsychotik neni tak jednoduche jak tady popisujes a atd. Ale asi se k tomu nebudu vyjadrovat. Musi byt zcela jasne, ze zde bude tisic propagatoru marihuany a vetsina z nich nepochopi skodlivost nikdy - i kdyz treba parkrat skonci na psychiatrii. Jinak existuje dost studií prokazujících škodlivost na gonády, změnu pohlavních hormonů, poruchy pohlavnich bunek atd., dále imunitní funkce včetně napr. zvýšené citlivosti ke gram negativním bakteriím, ale je jasné, že tito lidé budou vždy hledat důvody, proč to tak není, ze marihuana zdravi prospiva. Jeden ze clanku napr.: "Marijuana and sex: strange bed partners." či "Effects of cannabinoids on function of testis and secondary sex organs". Ale tim koncim, kdyz vidim polopravdy a zkreslene informace v poznamkach autora nade mnou. Zvrhlo by se to v diskusi odpurci vs. milovnici (ci uzivatele) marihuany a to nechci.--Algir2000 6. 3. 2011, 21:26 (UTC)

Ok, tady máme tabulku LD50 (smrtelná dávka pro 50% živočichů) Animal Administration LD50 [mg/kg] rat oral 666 [20] rat (male) oral 1270 [21] rat (female) oral 730 [21] rat inhalation 42 [21] rat intraperitoneal 373 [20] rat intravenous 29 [20] mouse intravenous 42 [20] mouse oral 482 [20] mouse intraperitoneal 168 [20] monkey (LDLo) intravenous 128 [20] dog oral 525 [20]

Předpokládám, že jsi měl(a) na mysli tohle http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6828547, kde indikují tebou postulovaný efekt až na dávce 5mg/kg! Vysoká dávka (25mg/kg) se pro některé krysy docela blíží smrtelné dávce. Uživatel vážící 60kg by musel vykouřit marihuanu obsahující 60(kg)* 5mg * 3(vstřebatelnost inhalací počítám 33%) = 0,9g THC, aby měl to tvoje dvojnásobné zvýšení testosteronu! 6g velmi potentní marihuany během odpoledne (počítám, že 15% THC je dost slušný)?! Smrt "překouřenim" by mohla nastat při 60(kg)*40mg*3 = 7,2g THC , tzn. 48g extrémně silného konopí inhalačně. Podle tebou zmiňovaného článku je naprosto v pohodě si za odpoledne vykouřit 1g :). Teda alespoň co se týče steroidních hormonů a pokud je "krysí model" na člověka plně aplikovatelný.

 (prosím tě hlavně si nečti o funkci anandamidu v ovulačnim cyklu, aby ses z toho nezhroutil(a) a neboj, efekt exogenich kanabinoidů je tady taky přechodný)
 Co se týče antipsychotik, tak 1) si pravděpodobně přehlídl(a), že nepíšu o přechodném parkinsionismu blokací (antagonismem) dopaminových receptorů (pravděpodobně hlavně D2), např pří prudkém zvýšení dávky, což je známější efekt, ale dlouho i některými psychiatry popíraným trvalým poškozením... 2) Jestli tvrdíš, že jsem se v principu neuroleptik spletl, tak bych velice ocenil opravení, ale osobně si nevzpomínám na jediného zástupce, který by neblokoval dopamin. (a když už jsme u toho tak v podstatě všechny neuroleptika na běžných dávkách působí na D2 receptory tak silně, že zvýší hladinu prolaktinu na úroveň, při ktéré někteří pacienti mužského pohlaví začínají skutečně laktat a sníží hladinu pohlavních hormonů - ne na hranici 3x-6x vyšší než je bežné u skupiny nejtěžších uživatelů). Osobně si myslím, že jestli cannabidiol může nahradit neuroleptika (konkrétně tenhle kanabinoid jsem viděl klasifikovaný jako antipsychotikum), tak je vzhledem k profilům vedlejších účinků neskutečné, že se nezačal aplikovat (ale zdá se mi, že ty bys byl(a) schopný(/á) hájit i kortekosteroidy při dlouhodobém užití na astma jako BEZPEČNĚJŠÍ volbu než THC ;) ). 3) "Reverzní transmise", co o nich? V souvislosti s nerovovou tkání to znám pouze jako ne kompletně prokázanou hypotézu pro tzv. "dlouhodobou potenciaci/depresi" synaptického spojení neuronů, při kterém má mít "reverzní transmise" regulační funkci na množství vyslaného transmiteru.  U dlouhodobé deprese (LTD) by endogenní kanabinoid měl být vyslán jako reakce na konkrétní vzor vysílání určité buňky a selektivně utlumit presynaptický terminál pouze s daným "vysílacím vzorem" (mírou synchronizace a sílou - množstvím vyslaného transmiteru). Z čehož vyplývá 1)kanabinoidy mohou mít skutečně vliv na utváření paměti (tento mechanismus má postulovanou roli v utváření dlouhodobé paměti) - otázka je jestli ve všech případech negativní. Nicméně by to mohl být i mechanismus pro funkci jako náhražka antipsychotika, které jak jsem již zmiňoval, antagonizuje celou řadu excitativních transmiterů tlumí a podle téhle teorie pravděpodobně způsobí dřív, nebo později zvýšení komunikace endokanabinoidního systému. Uvědomíme-li si, že běžná neuroleptika začínají působit až po určité době braní, zdá se, že se nabízejí tři hlavní mechanismy kanabinoidní signalizace, regulace glutamátových receptorů (glutamátové receptory ztrácejí citlivost při vysokém oxidativní stresu - možná přirozená regulace pro předcházení excitotoxicity díky nadměrné aktivitě. Viz můj první komentář o škodlivosti neuroleptik.), nebo změnou hladiny pohlavních hormonů (což se mi nezdá).

Konopí proti rakovině?[editovat zdroj]

Nesouhlasím s tvrzením, že by marihuana působila proti rakovině. Podle této internetové stránky obsahuje kouř marihuany naopak až o 70% více karcinogenních látek než tabákový kouř. http://www.marihuana.cz/kap-skodlive-ucinky-marihuany.html To, že buňky dříve zemřou, než se stanou nádorovými mi přijde jako pavědecký nesmysl. --El Dash (diskuse) 6. 1. 2013, 12:22 (UTC)

Souhlasit či nesouhlasit, na to máte drahý kolego samozřejmě plné právo. Než však začnete vynášet soudy o PAVĚDECKÝCH NESMYSLECH, prostudujte si prosím reference, odkazy a literaturu, pokud možno to novější, z posledních let. Dozvíte se proč byly dříve, před 40 a více lety manipulovány výzkumy, šířeny fámy a zkreslené informace o konopí (o KONOPÍ obecně, jako rostlině - nejenom marihuaně) a hlavně, proč některé fámy a dezinformace přežívají z uvedené doby temna a vlády inkvizice až do dnešní doby. Na závěr vám přeji hezký den. (FIL.) - - --Filozof-23 (diskuse) 11. 3. 2013, 19:12 (UTC)
Namátkou 1, 2, 3, 4. Co se týče www.marihuana.cz, na ten odkaz jsem raději ani neměl klikat - větší snůšku FUDu jsem ještě neviděl a jejich zdroje neodkazují na nic konkrétního. - - -- Jiří Popelka (diskuse) 12. 11. 2013, 23:12 (UTC)
Ha, tak už vím odkud vítr vane. Copyright na www.marihuana.cz říká: "Logo Řekni ne drogám – řekni ano životu je ochranná známka ve vlastnictví Foundation for a Drug-Free World a je použita s jejich svolením." Foundation for a Drug-Free World byla založena Scientologickou církví a je okolo ní hodně kontroverze, viz 1, 2 nebo 3. -- Jiří Popelka (Popelin) (diskuse) 2. 1. 2014, 18:07 (UTC)
O účincích, včetně studií u nádor. onemocnění, existuje wikičlánek – Medical cannabis, zatím bez české verze.--Kacir 12. 11. 2013, 23:36 (UTC)

Plány[editovat zdroj]

1) Už dlouhou dobu jsou mi trnem v oku odstavce 'Chemotypy' a 'Vzhled a vlastnosti'. Oboje mi připadá, že pochází někdy z 70-80 let, kdy existovalo několik původních (landrace) odrůd konopí, které se na produkci marihuany pěstovaly na 'původních' místech. Dnes, kdy existuje bezpočet odrůd s různými poměry THC:CBD, které se pěstují blíže ke spotřebiteli, nemá smysl popisovat, jak vypadá marihuana z různých částí Afriky (nemluvě o pojmu 'Evropská marihuana'). Takže ten odstavec 'Vzhled a vlastnosti' bych asi odstranil úplně a 'Chemotypy' bych pošteloval tak, že se to jako víceméně týká jen původních odrůd. Jiří Popelka (Popelin) (diskuse) 3. 3. 2015, 09:13 (CET)Odpovědět

2) Taky jste si možná všimli, že jsem za rok přidal přes 30 referencí a rád bych se dopracoval k odstranění šablony 'Neověřeno'. Poslední překážkou je odstavec 'Využití v medicíně', který postrádá jakékoliv zdroje. Vzhledem k tomu, že jsem taky přidal velké množství zdrojů ke kanabinoidy, THC, kanabidiol, tak mi přijde zbytečné přidávat ty zdroje i zde. (Zdravotní účinky mrkve taky nejsou popsány v článku mrkev, ale v Beta-karoten. Takže co říkáte na to, že bych v tom odstavci nechal pouze ty odkazy na kanabinoidy ? Nebo máte jiný nápad jak to řešit ? Jiří Popelka (Popelin) (diskuse) 3. 3. 2015, 09:13 (CET)Odpovědět

Odstraněno Jiří Popelka (Popelin) (diskuse) 6. 3. 2015, 23:14 (CET)Odpovědět

3) www.drnespor.eu/Mari11d.doc Jiří Popelka (Popelin) (diskuse) 6. 3. 2015, 23:14 (CET)Odpovědět

„Spolupráce 420“ (konopí / marihuana) na anglické Wikipedii[editovat zdroj]

Promiňte mi mou vysílání v angličtině, ale rád bych, aby informoval Cs.wikipedia, že jsme s iniciativu dvoutýdenní ke zlepšení pokrytí konopí na en.wikipedia. Goonsquad LCpl Mulvaney (diskuse) 17. 4. 2017, 00:20 (CEST)Odpovědět

You are invited to participate in the upcoming

"420 collaboration",

which is being held from Saturday, April 15 to Sunday, April 30, and especially on April 20, 2017!


The purpose of the collaboration, which is being organized by WikiProject Cannabis, is to create and improve en:cannabis-related content at Wikipedia and other Wikimedia projects in a variety of fields, including: culture, health, hemp, history, medicine, politics, and religion.


For more information about this campaign, and to learn how you can help improve Wikipedia, please visit the "420 collaboration" page.