Diskuse:Lidská migrace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Riha v tématu „Sloučit?

Sloučit?[editovat zdroj]

Ano, se sloučením souhlasím. Sloučit jen ozdrojované části, zbytek vynechat. Dobrá připomínka k názvu, také se mi nezdá. --VasekPav (diskuse) 5. 7. 2022, 15:59 (CEST)Odpovědět

Mám tušení, že to nikdo neudělá. Články migrant a migrace se tematicky překrývají, o tom není pochyb. Ale jetřebismus podle mne na sloučení nestačí. Níže jsem střelil některé argumenty pro a proti, neváhejte prosím text měnit a doplnit. Cedule navrhuji nechat nejdéle do konce roku.--Petr Říha, Hradec Králové (diskuse) 6. 10. 2022, 23:32 (CEST)Odpovědět

Argumenty PRO sloučení[editovat zdroj]

Lepší údržba
Začlenění článku Migrant (osoba) do tohoto článku způsobí, že text a reference o migraci migrantů budou na jednom místě. To při dobrém a logickém členění znamená snazší údržbu, doplňování, opravy chyb a aktualizace.
Čtení bez kompilace
Z hlediska čtenáře sloučení znamená dostat úplnou informaci na první pokus, odpadá nutnost si text skládat z více článků a promazávat části, které se překrývají.
Logika příbuzných dvojic
Pojmy emigrant a exulant jsou také přesměrovány na články Emigrace, Exil. Kočovníci jsou přesměrováni na Kočovnictví.

Argumenty PROTI sloučení[editovat zdroj]

Délka sloučeného textu
Je také požadováno text {{Upravit}}, to skoro vždy znamená jeho prodloužení. Pokud se někdo inspiruje anglickou verzí, tak ta je značně delší a pojednává pouze o současné migraci. Takže pokud podle stejné logiky budu chtít do jednoho článku přeložit i History of human migration, dostávám se na rozsah seminárky. Pokud navíc zahrnu výtah ze 41 stránek v kategorii „Migrace“, mám poměrně tlustou diplomku. A připomeňme, že jen Kategorie:Emigrace má pět podkategorií a ty zase další podkategorie atd.
Pracnost
Ponechat dva články je jednodušší, než je sloučit. Je možno zvýraznit vazbu šablonou na začátku obou článků, to je rychlé a efektní.
Logika sloučených dvojic vede k bud. problémům
Např. v kategorii „Kočovníci“ je 36 článků. Když z každého vezmu dvě věty a naplním tím současné přesměrování Kočovníci, budu mít "zadarmo" úctyhodný článek. Když ale stejnou logiku použiju na budoucí přesměrování Migrant (osoba), tak házím do koše práci kolegy, který oba články předtím pracně sloučil.
Jak již zaznělo, dlouhé články bývají nepřehledné (a snad všechny články časem bobtnají).