Diskuse:Lev Nikolajevič Tolstoj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

U románů chybí spoiler, který by mě varoval, že je tam napsáno, jak dopadne Vojna a mír. --85.13.104.65 25. 11. 2009, 19:13 (UTC)


Nesouhlasím s větou, že Tolstoj zastával názor - cituji z článku: "Domníval se, že žena se má starat o rodinu a rodit děti, ne přemýšlet." (část Politické názory). Myslím, že jeho názor byl přesně opačný - byl pro vzdělávání a svobodu žen. Viz jeho dílo Anna Kareninová. Wikifan 26. 5. 2010, 14:18 (UTC)

Původně jsem tam chtěl opravit nejhorší nepřesnosti, ale vzdávám to. To by se musel přepsat celý článek, je naprosto nevyvážený, tendenční, vulgarizující, bez porozumění postojům Tolstého (které se navíc v čase dost vyvíjely). Výběr a manipulace s informacemi působí tak, že se autor za každou cenu snažil ukázal Tolstého ve špatném světle. Některé kapitoly, třeba "Osobní život" snad ani nedávají smysl, zvlášť když vezmeme v potaz, že aristokrat LNT žil většinu života v ústraní venkova, byl přesvědčený, že pouze prostý, chudý život a láska vede ke štěstí a spasení - chodil oblečen v mužické rubášce, jedl prostá jídla, sám si šil boty a vyráběl nábytek... a přitom do Poljany se za ním jezdili učit intelektuálové celého světa (třeba Masaryk ho tam navštívil 3x). -- Tento komentář byl přidán 4. 10. 2014