Diskuse:Letecká služba Policie České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky od K123456[editovat zdroj]

  1. V roce 2008 schválilo Ministerstvo vnitra České republiky novou koncepci Letecké služby Policie ČR s názvem "Koncepce Policie České republiky letecké služby do roku 2010 a dále 2015". — Zde bych místo těchto " ... " dala tyto „ ... “.
VyřešenoVyřešeno Provedeno.
  1. V části historie a vůbec v celém článku bych prošla vnitřní odkazy. Myslím, třeba zvážit u datumů, jen tam, kde se datum těsně vztahuje k článku.
VyřešenoVyřešeno Snad to takto postačí, některá data jsem ponechal, většinu odstranil.
  1. Agusta - typ AgustaWestland AW109 (tento typ vrtulníků létá na letecké záchranné službě na Slovensku a ve Švýcarsku). — Zde vyměnit pomlčku tuhle - za tuto –. A projít v celém článku a vyměnit.
VyřešenoVyřešeno Krátké pomlčky ponechány u názvů vrtulníků a imatrikulací, tam patří.

Jinak moc pěkný článek, je zde hodně referencí a obrázků. Podle mě má na to, aby se stal dobrým článkem. Jinak další chybky jsem neviděla, tak možná ještě někdo něco doplní. Jinak ti přeji hodně štěstí. Zdraví ♥ K123456  4. 8. 2011, 08:07 (UTC)

Děkuji za připomínky a za pochvalu, také zdravím, --Midi7 7. 8. 2011, 19:25 (UTC)

hutný, strohý článek bez kudrlinek napraný informacemi ... něco málo připomínek:

  • sekce "Historie" - "Současně tak úplně zanikla základna LS PČR v Hradci Králové a došlo ke změně činností základny v Brně, která zůstala zachována." ... jaká změna vedla na zachování ... moc tomu nerozumím
KomentářKomentář K zachování nevedla žádná změna. K 31. prosinci 2008 byla ukončena činnost policejních vrtulníků v systému letecké záchranné služby v Brně a Hradci Králové. LZS ale zachována zůstala, došlo pouze ke změně provozovatelů, provoz převzaly soukromé společnosti. Změna provozovatele vedla ke zrušení základny LS PČR v Hradci Králové. V Brně zůstala základna zachována, pouze došlo ke změně činností – pohotovostí nasazení vrtulníků pro pátrací akce atd. Ostatně tyto činnosti byly zajišťovány i dříve. K zachování základny nevedla žádná změna, pouze došlo ke změně činností.
VyřešenoVyřešeno Slovo jeřáb wikifikováno bylo, rampu jsem wikifikoval.
  • sekce "Významné zásahy" - "Kromě toho nebyl nasazen jeden z těžkých strojů Mil Mi-8, který byl odstaven." ... je to opravdu dobře zformulováno? nemělo by to být: "Kromě toho byl nasazen jeden z těžkých strojů Mil Mi-8, který už je odstaven."?
VyřešenoVyřešeno Snad vyřešeno, věta asi špatně vyzněla. Dva vrtulníky Mi-8 byly v roce 1997 v travlém provozu, ale při provodních nebyl jeden z nich schopen letu. Jednalo se ale o dočasné odstavení, patrně z důvodu nějaké revize nebo technických důvodů. Informace se vztahuje pouze k roku 1997, nikoliv k současnosti. Navíc oba vrtulníky Mi-8 byly odprodány již v roce 2003 a tím došlo k jejich definitivnímu vyřazení ze služeb LS PČR.
  • sekce "Významné zásahy" - "Známým se stal případ ztracené Anny Janatkové, po které pátral policejní stroj s termovizí." ... ve zdroji není nic o termovizi je tato informace dostatečně významná?
VyřešenoVyřešeno Informace o Anně Janatkové odstraněna, významná pravděpodobně nebyla. Sloužila pouze jako ilustrační příklad, kdy jsou vrtulníky nasazovány.
  • sekce "Významné zásahy" - "Tak se projevila obrovská nekoordinovanost všech záchranných složek, když bylo oznámeno vyslání vrtulníku Bell 412 z Prahy na požadavek hasičského záchranného sboru a vrtulníku MBB Bo 105 z Brna na požadavek Policie ČR Správy Severomoravského kraje." ... nešlo by to nějak rozvést? moc tomu nerozumím (jestli to není večerním pátkem  :)
VyřešenoVyřešeno Celý odstavec jsem vypustil. Nevím sice, jestli je to ideální řešení, ale zatím takto. Zdůvodnění viz níže.
  • sekce "Významné zásahy" - "V následujících dnech byly vrtulníky využívány ve větší míře k plnění dalších úkolů, mimo jiné k přepravě vládních delegací do postižených oblastí." ... zdroj by byl na místě.
VyřešenoVyřešeno Doplněno.
  • sekce "Významné zásahy" - "Další významné záchranné akce prováděly vrtulníky LS PČR při povodních v Čechách v roce 2002, avšak lety byly koordinovány." ... zdroj by byl na místě .... "Povodeň v roce 1997 doprovázel obrovský chaos a nekoordinovanost letů i posádek." ... to už tu jednou napsané je i když jinak ... zdroj by tomuto tvrzení určitě slušel.
VyřešenoVyřešeno Informaci o koordinaci/nekoordinaci odstraňuji. Publikace, ze které čerpám, uvádí, že lety byly nekoordinovány, avšak na internetu je zdroj, že právě policejní vrtulníky létaly jako jediné koordinovaně.
tak to klidně uveď obě varianty ale s příslušnými refy. --technyck 8. 8. 2011, 18:42 (UTC).
VyřešenoVyřešeno Navrácen původní odstavec s doplněním o další zdroje. --Midi7 8. 8. 2011, 21:49 (UTC)

--Technyck 5. 8. 2011, 20:28 (UTC).

Drobá poznámka k úvodnímu komentáři: K článku samotnému jsem vytvořil a přepracoval celou řadu dalších článků, především o vrtulnících, kde se lze dočíst podrobněji i o jejich zařazení ve službách Policie ČR. Jedná se například o články Eurocopter EC 135, MBB Bo 105 nebo Bambi vak. Pokud článek působí hutně a stroze, byl bych rád, kdyby někdo přispěl radou, jak to má být jinak a lépe, třeba i Vy. :) Zároveň ale děkuji za Vaše postřehy, které jste napsal. S pozdravem --Midi7 7. 8. 2011, 19:25 (UTC)

prosím, úvodní poznámku ber jako kompliment - WP:PDV, já to kvitoval s povděkem; stručnost při zachování plné informace vítám, a pro tento článek to platí beze zbytku. za sebe to vidím na DČ. --technyck 8. 8. 2011, 18:42 (UTC).
Tak to tedy děkuji. :) Ono není zase tak snadné vytvořit kvalitní článek, dá to celkem práci. --Midi7 8. 8. 2011, 21:49 (UTC)

Ahoj, moc pěkný článek, jsem rád, že tu někdo zpracovává podobná témata. Mám dvě malé poznámky.

  • Popiska první fotky – Vrtulník v barvách Policie ČR připraven k jednomu z posledních startů k záchraně života v Královéhradeckém kraji v prosinci 2008 – přidal bych typ vrtulníku a co znamená jeden z posledních startů? Asi je to vysvětleno v části nová koncepce, fotku bych proto přesunul tam a na začátek dal spíše oba aktuálně používané typy. Místa je tam dost.
VyřešenoVyřešeno Prozatím jsem fotku přesunul do sekce letecká záchranná služba a na úvod dal jinou. Pokud to přece jen moc nesedí, ještě to změním. U sekce nová koncepce jsem ponechal fotku věže, ta tam být ale nemusí. --Midi7 10. 8. 2011, 13:44 (UTC)
  • Trochu mi haprují ta označení těžkých a lehkých vrtulníků. Mi-8 myslím není těžký vrtulník... obecně je myslím řazen do střední kategorie a těžké jsou stroje jako je CH-53 či Mi-26. Nebo je to klasifikace samotné Policie?
KomentářKomentář Obě publikace věnující se policejnímu letectvu, jež jsou uvedeny v sekci literatura, označují vrtulníky Mi-8 jako těžké vrtulníky. Jednu z publikací vydalo dokonce samotné ministerstvo vnitra. Ve zdrojích je uvedeno, že Policie ČR nemá od roku 2003 pokrytu kategorii těžkých vrtulníků. Konkrétně o těžkých transportních policejních vrtulnících se v poslední době zmiňují velmi často i různé zpravodajské servery, a to hlavně po nedávných útocích v Norsku. Tam se sice o Mi-8 nemluví, ale dá se tam toho dočíst hodně. --Midi7 10. 8. 2011, 13:44 (UTC)
Nevadí, tak je to zřejmě nějaká interní policejní kategorizace, protože s CH-53 asi lítat neplánujou a ten je násobně těžší:-) Psát článek já, jen to třeba stručně zmínim v poznámce, nic zásadního to není. Text je pěkný. --Nadkachna 19. 8. 2011, 21:53 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Do textu jsem přidal poznámku se zmínkou o váhových kategoriích. --Midi7 19. 8. 2011, 23:03 (UTC)
V knize Policejní vrtulníky se píše, že první dodané Mil Mi-8 byly v salónním provedení pro 9 pasažerů. Další dodané stroje byly pro 11 osob. Některé vrtulníky byly ale později přestavěny pro transport až 28 pasažérů. --Midi7 10. 8. 2011, 13:52 (UTC)

Hodně zdaru. --Nadkachna 10. 8. 2011, 09:46 (UTC)

Já bych měl připomínku k sekci současnost. Přijde mi, že zabíhá do přílišných podrobností, které se přitom mohou kdykoliv změnit, a těžko zajistit, aby se pokaždé příslušně měnily informace i v tomto hesle - mám na mysli třeba počet vrtulníků. Možná by bylo lepší, napsat to trochu obecněji.

Jinak mi připadá, že že autor se s připomínkami diskutujících vypořádal, měl by nyní někdo z nich nějaké námitky proti udělení DČ? Jan.Kamenicek 18. 8. 2011, 00:20 (UTC)

Naopak, jsem pro přidání puzzlíku a asi to rovnou udělám:-) --Nadkachna 19. 8. 2011, 21:53 (UTC)
Děkuji za DČ. :-) To mi udělalo radost. Původně jsem ho sice z nominace stáhnul, protože jsem si chtěl u kluků od záchranky ověřit pár informací, ale to udělám dodatečně. Zdraví --Midi7 19. 8. 2011, 22:52 (UTC)
KomentářKomentář Nemáte spíše na mysli sekci vrtulníky? Ano, je pravda, že se může kdykoliv cokoliv změnit, ale nepředpokládal bych, že dojde v horzizontu několika následujících let k nějaké razantaní obměně letecké techniky. Spíše bych očekával, že může dojít k vyřezení některých strojů z důvodu nehody. Nejsem si ale úplně jistý, jakým způsobem bych to měl zjednodušit. --Midi7 19. 8. 2011, 10:49 (UTC)