Diskuse:Kryosféra

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Jenikhollan v tématu „O rozšíření hesla v zimě 2017/2018


Pro českou kulturu a vědu byla velká část podob kryosféry neznámá - staré názvy máme jen pro domácí jevy a některé z Alp. O proměnách kryosféry vlivem oteplování se ovšem dnes velmi píše a mluví. V angličtině i němčině (nám leckdy pojmově bližší, vzhledem k soumístnému vývoji v minulosti) je terminologie rozvinutá, přesná a výstižná. Není těžké ji přenést i do češtiny - a je to důležité, aby české reflexe zahraničních zpráv podporovaly poznání, místo aby byly matoucí. Například český pojem kra, popisující plochý, zpravidla méně než metr tlustý kus ledu z rozlámané říční ledové pokrývky (a obdobně z rozlámaného mořského ledu), se rozhodně nehodí pro eisberg, útvar zcela jiného tvaru a vzniku. Na krách se ještě před půl stoletím vozívaly na jaře odvážné děti. Na moři se tak občas "vezli" i dospělí (Oceánem_na_kře_ledové). O krách viz aspoň (nedostatečné) německé heslo de:Eisscholle

Jen několik málo kryosférických pojmů je uvedeno pod heslem kryosféra v glosáři ze SYR AR4: http://amper.ped.muni.cz/gw/ipcc_cz/gloss_en_cz.html#kryosféra či v části http://amper.ped.muni.cz/gw/ipcc_cz/gloss_en_cz.html#mořský_led (ta užívá pojem kra, ale bez definování).

Základní článek by měl obsahovat výčet hlavních ledových fenoménů s použitím jednoznačných termínů významově odpovídajících germánským a napovídajícím, o co vlastně jde - a těmi by měla být nazvána patřičná hesla. Např. "ledový šelf" místo nesmyslného "šelfový ledovec". Ne každé ledové těleso je ledovec. Heslo Kra patří přejmenovat na Eisberg a obsahově upravit, pro skutečné kry heslo založit heslo jiné (aby bylo v souladu s dalšími, správnými výsledky googlování sousloví "ledové kry"). Názvoslovně upravit obsah hesla Telení. Atd. atd. Třeba i založit heslo Ledochod k jevu, který se po několika mírných zimách opět vyskytl na jaře 2017 i v Česku.

Jeník Hollan, jako vodítko pro kurs na FSS MU

--Jenikhollan (diskuse) 30. 11. 2017, 15:51 (CET)Odpovědět

O rozšíření hesla v zimě 2017/2018[editovat zdroj]

Článek byl podstatně rozšířen v rámci projektu Studenti píší Wikipedii, a to jako hodnocené zakončení kursu Environmentální aspekty využívání energie (FSS, Masarykova univerzita) nabízeného v podzimních semestrech v lichých rocích - viz ev. jeho Učební materiály.

Zásadních úprav doznaly i hesla o jevech zmíněných výše (šelf, eisberg, kra). --Jenikhollan (diskuse) 11. 3. 2018, 20:58 (CET)Odpovědět