Diskuse:Kršna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lusor: Sorry, ale není tohle poněkud nemístný argument? Pokud s něčím šivaisté nesouhlasí, ať přednesou argumenty a tvrzení vyvrátí. To je tradiční indický přístup. Ve skutečnosti už tyto diskuse velmi dávno proběhly a jsou zaznamenány ve Vedánta sútře, kde Mahámuni Vjása vyvrací všech pět ostatních daršanů, šivaismus, šaktismus, ateistický buddhismus, atd. a ustanovuje vaišnavismus jako svrchovanou védskou teologii. To se sice později snažil ve svém monistickém komentáři Šaríraka bhášja zpochybnit Ádi Šankara, ale vaišnavští áčárjové vše vysvětlili a monisty v debatách porazili. Příkladem takových debat v Gaudíja sampradáji jsou setkání Šrí Čaitanji s Prakášánandou Sarasvatím a Sárvabhaumou Bhattáčárjou zaznamenané v Jeho biografii Šrí Čaitanja Čaritámrita a ve zkrácené podobě v knize Teachings of Lord Chaitanya, v češtině ji pod názvem Zlatý Avatár vydalo v roce 2001 nakladatelství BBT. (Oba poté konvertovali k vaišnavismu, jak bylo pro poražené v debatě pravidlem.) -- Jan/VEDA

Tady nejde o teologickou interpretaci. V indii existuje poměrně dost veliká skupina lidí, kteří považují Šivu za hlavního boha a Višnua/Kršnu jen za jeho projev (viz to pořád omýlané brahma višnu sadá šiva). Debata o tom, který bůh je hlavnější může být bez problémů na nějakých náboženských stránkách, ale těžko v encyklopedii. Sem se dá napsat asi tak to, že část indů považuje Kršnu za nejvyššího Boha. --Lusor 08:09, 21. 12. 2006 (UTC)

Jistě, protože to uvádějí některá písma. Je potřeba ale chápat kontext. Navíc rozdělení písem podle gun zpochybnit nelze a taky to nikdo nevyvrátil (pouze si může myslet svoje). Doporučuji Tattva sandarbhu. V encyklopedii je třeba uvést argumenty pro každé tvrzení. Já se snažím uvést gaudíja siddhántu a jiní ať uvedou svoji. --Jan/VEDA

linguistický komentář[editovat zdroj]

ॠ není znělá hláska, ale vokalická (samohlásková). V české terminologii se užívá slabikotvorná souhláska (např. slovo krk), protože na rozdíl od písem indických se v latince graficky nerozlišuje. V dévanágarí existuje souhláska र a málo třená hláska ड़. Slabika कृ je tedy jiná než slabika क्र (spřežka क+र). --Icebearsoft 17. 11. 2009, 12:56 (UTC)

Česká verze potřebuje doplnit[editovat zdroj]

Tento článek o Krišnovi je hodně špatně napsaný, je zde cítit velký vliv křesťanských teologů z 90 let. Doporučoval bych začít doplňovat údaje z anglické verze.