Diskuse:Kostel svatého Jana Nepomuckého na Skalce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název kostela[editovat zdroj]

Domnívám se, že správný název článku by měl být Kostel svatého Jana Nepomuckého na Skalce, neboť pod tímto názvem je ve většině mně dostupné odborné literatury. Je pravda, že v registru památek je to pod zkráceným názvem, ale to pokládám za matoucí. Předkládám tedy k úvaze přesun článku. --Gampe 26. 3. 2011, 11:21 (UTC)

Označení některých kostelů není vždy úplně vyhraněné, zvláště je-li jeden ze světců téhož jména výrazně známější (sv. Kateřina apod.) nebo má-li i světec používané varianty jména (Marie Magdalská / Máří Magdalena). U sv. Jana by ovšem rozlišení mělo být vždy, protože svatých Janů, jimž jsou u nás často zasvěcovány kostely, je více (zejména Jan Nepomucký a Jan Křtitel). Jako nejoficiálnější z dostupných zdrojů bych bral katalog Arcibiskupství pražského, kde se uvádí (https://katalog.apha.cz/web/katalog_detail.php?sablona_soubor=detail/chramy_detail.xml&parametry[chramy][id]=40) „kostel sv. Jana Nepomuckého“ s místním upřesněním „na Skalce“. Je otázkou, zda uvedené místní upřesnění má být součástí označení, protože striktně vzato není součástí názvu (na rozdíl např. od kostela Matky Boží před Týnem). Podobně kostel sv. Františka z Assisi má místní upřesnění „u Křižovníků“, to však není součástí názvu článku. Třeba v případě kostela Nejsvětější Trojice je v katalogu taky uveden dovětek „v Podskalí“ jen jako místní upřesnění, ale v názvu farnosti je tento dovětek uveden. Chcete-li se pídit dál, obraťte se na příslušného duchovního správce nebo ještě lépe na stavební odbor arcibiskupství. Fagnes 27. 3. 2011, 00:23 (UTC)
Rozhodující je, aby název článku byl očekávatelný, vycházel z obecně užívaného označení a byl jednoznačný, výstižný a srozumitelný. Na to celkem nemá vliv, jestli v nějakém katalogu je celá specifikace uvedena v jednom řádku nebo rozdělena na dvě části. V případě kostela na Skalce tedy záleží jednak na tom, existuje-li více kostelů sv. Jana na Skalce, od nichž lze tento kostel odlišit upřesněním, kterému sv. Janu je zasvěcen, a za druhé na tom, zda obvykle se v označení kostela tato specifikace uvádí. Přihlédnout lze ovšem i k tomu, jak máme pojmenované ostatní články o kostelech zasvěcených svatým Janům. S přidáním specifikace svatého Jana v tomto případě souhlasím, o zachování přívlastku "na Skalce" nelze rozumně pochybovat. --ŠJů 27. 3. 2011, 02:58 (UTC)
Já jsem odpovídal na otázku, jaký je správný název článku, nikoliv jaký je očekávaný název článku. Dovětek „na Skalce“ je místní označení, čili v podstatě zdejší terminologií rozlišovač. Fagnes 27. 3. 2011, 18:08 (UTC)

No já jsem to mezitím přesunul. V Praze máme kostely sv. Jana Nepomuckého dva. Jeden na Hradčanech a druhý na Novém Městě. Lepší, než Kostel svatého Jana Nepomuckého (Nové Město) mi přijde zachování pomístního názvu na Skalce. Alespoň staří pražáci ho dobře znají. --Gampe 27. 3. 2011, 18:33 (UTC)

Podle mého názoru jste udělal dobře, že jste ho přesunul. Zdraví Fagnes 27. 3. 2011, 18:44 (UTC)