Diskuse:Kobylisy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Hejhulák v tématu „Sídliště v Kobylisích

Je to kostel, není to kostel[editovat zdroj]

Je to zařízení, co mají Salesiáni na Kobyliském náměstí kostel nebo kaple? Nejsem věřící u katolíků, ale vím, že kaple je míň než kostel. A co se pamatuji, vždycky se o tom mluvilo jako o kapli. Může se někdo znalý, nebo alespoň místní vyjádřit? Mohl bych se tam dojít podívat, nemám to tak daleko. Ale lenost je silnější než zvědavost. Díky.Leotard 10. 9. 2010, 18:53 (UTC)

Nikde jsem nenašel přesnou rozlišující definici a nejsem si ani jistý, jestli vůbec existuje, t. j. jestli vůbec mezi kostelem a kaplí nějaký ostrý rozdíl je. Nicméně směrodatné by asi mělo být, jak to označuje "provozovatel", popřípadě nějaký úřad. Příslušná církevní právnická osoba se podle všeho nazývá "Římskokatolická farnost u kostela sv. Terezie od Dítěte Ježíše Praha - Kobylisy". Podle textu o historii výstavby (http://terezicka.sdb.cz/historie-farnosti/) byla kaple svaté Terezie postavena v letech 1936-1937 jako provizorium a rozšířením v letech 1997–2000 přestavěna na kostel. --ŠJů 10. 9. 2010, 19:48 (UTC)
Díky za informaci, pro tento konkrétní případ je jasno. Jinak jsem na wikipedii pročetl články Kaple-Kostel-Chrám v češtině i slovenštině a žádnou rozlišující definici jsem také nenašel. Leotard 11. 9. 2010, 06:08 (UTC)

Sídliště v Kobylisích[editovat zdroj]

Část o sídlištích je dost popletená, autor směšuje různá fakta o 2 různých sídlištích, a tváří se jako by psal pouze o jednom. Panelové sídliště Kobylisy opravdu mohlo být určeno pro 6400 obyvatel, nevím, kdo ho navrhl (mohl to být Tuček), zahrnuje Trousilovu ulici. Panelové sídliště Ďáblice bylo navrženo cca pro 26 000 obyvatel, navrhl ho Tuček. Těžko říct, které ze sídlišť měl autor na mysli při zmínce o bodových a věžových domech - vyskytují se na obou sídlištích, ovšem bodové mají 4 podlaží pouze na sídlišti Kobylisy (v Ďáblicích mají 6 podlaží). Které ze sídlišť získalo cenu UNESCO, nevím. Autor by se měl rozhodnout, jestli chce psát o obou sídlištích nebo jen o jednom z nich. Hejhulák (diskuse) 16. 4. 2017, 15:26 (CEST)Odpovědět