Diskuse:Kniha žalmů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Shlomo v tématu „Literatura a externí odkazy

Septuaginta[editovat zdroj]

Kolik je vlastně žalmů v Septuagintě? Text uvádí 151, ale podle připojené tabulky je to 150, pouze jinak rozčleněných.--Shlomo 27. 12. 2010, 17:21 (UTC)

Nechcete uvést odkaz na funkční verzi ČEPu (navíc oficiální) - viz biblenet.cz?

Literatura a externí odkazy[editovat zdroj]

Odstranil jsem část externích odkazů na různé výklady, komentáře a diskusní stránky o Knize žalmů. Jednalo se jednak o nefunkční odkazy, popřípadě odkazy na stránky prodejců, zčásti navíc o komentáře v angličtině bez zřetelného důvodu, čím jsou tyto komentáře významnější než jiné. Na druhou stranu se domnívám, že nějaké odkazy na komentářovou, výkladovou a snad i ohlasovou literaturu by zde být mohly a měly, otázkou je, podle jakého klíče vybírat. Uvádět všechny je s ohledem na množství asi již mimo encyklopedický záběr článku.

Navrhuji uvádět zde odkazy na:

  • české překlady Knihy žalmů (nebo jejích ucelených částí)
    • ne však na překlady, které jsou součástí překladu celé bible (či celého Starého zákona)
    • ani na překlady jednotlivých žalmů;
  • z komentářů ke Knize žalmů (opět: ne k celé bibli a ne k jednotlivým žalmům)
    • dostupné relevantní (seriózně publikované, ne osobní blogy či interní komunitní tiskoviny) komentáře v češtině,
    • podle podobných kritérií i komentáře českých autorů, které vyšly v jiném jazyce (např. Melchior Mlčoch [latinsky]) – pokud to tedy není příliš „čechocentrické“…
    • z ostatních cizojazyčných komentářů jen ty, kde je nějaký zvláštní důvod (např. mimořádný význam – Delitzsch, Briggs[?], Hirsch[?]…)

Ohledně ostatní literatury (historická, kritická, ohlasová apod.) nemám zatím ujasněný názor. Klíčová díla odborné literatury o Knize žalmů by se koneckonců asi měla výhledově objevit již v referencích…--Shlomo (diskuse) 6. 1. 2021, 14:31 (CET)Odpovědět