Diskuse:Klasická hudba

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Pavouk v tématu „Úvodní fotomontáž

Klasická hudba NIE JE to isté ako Vážna hudba !!! Najlepším príkladom je asi opereta. Opereta je urcite klasickou hudbou, ale nie hudbou vážnou.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 158.197.45.113 (diskuse)

... vážnost nebo nevážnost nějaké hudby je čistě subjektivní dojem, jedná se o vžité označení, tedy technicus terminus - s tím už asi nic na Wikipedii nenaděláme **--MiroslavJosef 11:33, 26. 3. 2008 (UTC)

Ono ale je docela možné, že termíny „vážná hudba“ a „klasická hudba“ mají rozdílný obsah. Chtělo by to někoho, kdo vystudoval hudební vědu nebo aspoň nějaký dobrý zdroj. --Lukax 13:13, 27. 3. 2008 (UTC)

Plně souhlasím, to není téma pro laiky, ale pro renomované hudební vědce **--MiroslavJosef 13:14, 27. 3. 2008 (UTC)

Sice jsem nevystudoval hudební vědu, ale snad o tom něco vím. Termín "klasická hudba" je šířeji používán a prosazován v posledních dvaceti letech mnoha "vážnohudebními" laiky i odborníky jako náhrada termínu "vážná hudba" (v zásadě jako synonymum) s poukazem na to, že zmíněná hudba není pouze vážná. Mj. je problém s posunem významu slova "vážný" v češtině. Zatímco dnes slovo "vážný" znamená něco jako "neveselý", dříve to bylo spíše "vážně míněný" či "závažný". Roli hraje i to, že v mnoha jazycích včetně angličtiny (velmi hojné i v němčině) se pro označení vážné hudby používá právě ekvivalent českého "klasická hudba", problém je, že v češtině je tento termín zatím poněkud neusazený a může být chápán různě. Slovo "klasický" totiž v podstatě také nevystihuje přesně charakter zmíněné hudby, pouze v zásadě nemá onen pejorativní nádech, který může mít termín "vážná hudba". --Šandík 21:13, 27. 3. 2008 (UTC)

Díky, to je zajímavé… Já když jsem heslo nedávno přepsal, přesunul jsem ho na „vážná hudba“, protože mi přišlo, že zatímco „klasická“ příliš implikuje „stará“ či „uzavřená“ (ve smyslu hotová), „vážná“ docela dobře sedí k tomu, že prostě jde o druh hudby, na který lidi chodí v oblecích do koncertních sálů a hlavně že její poslech vyžaduje pozornost (že jde trošku o protiklad k hudbě ambientní). Navíc slovo „vážný“ pořád chápu spíš ve významu „vážné míněný“ než „smutný“…

Pokud jde o synonyma, tak asi o nic nejde, klidně se můžeme dohodnout na zpětném přejmenování nebo ne — hlavně jestli oba výrazy neznamenají jiné věci, to by pak určitě chtělo zmínit. Možná do článku hodím takovou tu šablonu „Potřebujeme odborníka“ (jestli ji na české wiki taky máme), celé by to chtělo překontrolovat… --Lukax 09:41, 28. 3. 2008 (UTC)

Mám obavu, že to může být ještě drobet složitější. Teď mne napadlo, že klasická hudba byla možná kdysi označením jen pro hudbu klasicistní, tedy hudbu z období hudebního klasicismu (Mozart, Haydn, zpočátku i Beethoven a mnozí další) ** asi by to chtělo opravdu někoho kdo se v tom vyzná - ať v tom neuděláme ještě větší guláš ... **--MiroslavJosef 09:48, 28. 3. 2008 (UTC)

Wikipedista Šandík studuje dějiny umění — já bych mu i věřil… :-) Říkat klasicistní hudbě „klasická“ je myslím chyba. --Lukax 11:52, 28. 3. 2008 (UTC)

To můžu potvrdit ;o) "Klasická hudba" nemůže v češtině znamenat "klasicistní hudba". Slova "klasický" a "klasicistní" nejsou záměnná. Samozřejmě, že použití slova "klasický" v minulosti bylo jiné než dnes a termín "klasicismus" opravdu vznik až ex post, ovšem rozdíl mezi "klasickým" a "klasicistním" je v češtině jasně kodifikován již více než sto let. --Šandík 13:32, 28. 3. 2008 (UTC)

Jsem pro přejmenování na "klasická hudba", imho výstižnější, používanější a přesnější. --Elm 3. 1. 2010, 19:26 (UTC)

Jestli si myslíte, že je to právě to, co heslo potřebuje... Už je vás víc. :-) Já si pořád stojím za tím, že říkat Adamsovým operám klasická hudba je divné. Asi na tom nezáleží zdaleka tolik, jako aby se do hesla pustil někdo s dobrým hudebním vzděláním: současná verze stojí za houby. :-( --Lukax 6. 1. 2010, 18:45 (UTC)

V každém případě by to chtělo sladit název stránky s úvodem stránky. Vypadá trochu podivně, když pod encyklopedickým heslem Klasická hudba najdeme "Vážná hudba je ...". --MarK (diskuse) 27. 5. 2012, 09:50 (UTC)

Úvodní fotomontáž[editovat zdroj]

Úvodní fotomontáž je dobrá. Ale mně tam několik skladatelů chybí. Např. nutně Vincenzo Bellini a Gustav Mahler. Také Leoš Janáček. Jistě by se naši i další, aby se doplnila nová řada. --Zbrnajsem (diskuse) 16. 5. 2020, 23:33 (CEST)Odpovědět

Tu máte jinou Soubor:Panorama_musicians.jpg, s Janáčkem i Mahlerem. --Pavouk (diskuse) 17. 5. 2020, 00:47 (CEST)Odpovědět