Diskuse:Karcinom plic

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Kacir v tématu „Na úpravu

Technická otázka[editovat zdroj]

Neví prosím někdo, jak přidat odkaz na kategorii z textu? Konkrétně v tomto článku u textu: Celosvětově je zodpovědná za smrt 1,3 milionů mužů a také žen ročně. Do věty: "1,3 milionů mužů" prosím vložit odkaz na kategorii: Úmrtí na karcinom plic. V tomto případě to automaticky skočí na dno stránky mezi kategorie a odkaz nahoře je nefunkční. Dále se v konkrétní kategorii objeví pod číslem 1 odkaz na tuto stránku, což je divné.

Technická odpověď[editovat zdroj]

Úpravu odkazu přímým linkem na určitou kategorii přímo z textu lze učinit následovně, přidáním znaku dvojtečka : před slovo Kategorie.

Fagusius 15. 10. 2009, 12:18 (UTC)

Ano, tak to lze učinit, ale nebývá zvykem odkazovat na kategorie přímo z textu. Z textu odkazujeme výhradně na články. Kdybyste si nevěděl zase s něčím rady, klidně mi napište. S pozdravem --Podzemnik 15. 10. 2009, 12:22 (UTC)

Překlad[editovat zdroj]

Koukal jsem na jednu kapitolu a překlad mi přišel hrozný. Je třeba vyhnout se otrockým překladům a vždy vědět co se daným slovem myslí v odborné mluvě. Občas to nedávalo smysl.--Vojtech.dostal 19. 10. 2009, 18:11 (UTC)

Obrázek plic[editovat zdroj]

Snímek plic je zrcadlově otočen. Písmeno L patří doleva!Nebo jde o člověka se srdcem na pravém místě??? :-)

Jestli to nebude tím, že se jedná o předozadní projekci. Tedy, pohled zepředu. ;)--Kacir 22. 9. 2013, 22:24 (UTC)

Přesunout[editovat zdroj]

Máme-li jednoslovné české synonymum rakovina, chraňme své rodinné stříbro a zavrhněme nepotřebou výpůjčku z cizího jazyka.--Tomas62 (diskuse) 22. 9. 2013, 21:12 (UTC)

Karcinom není ani tak nepotřebná výpůjčka, jako spíš odborný výraz značící nádorovou transformaci epitelu a pro plíce je typický právě tento typ rakoviny. Nicméně přesun není špatný nápad, na en.wiki mají ostatně odpovídající článek také nazvaný jako "rakovina" plic. --Faskal (diskuse) 22. 9. 2013, 22:06 (UTC)
Proti přesunu. U článků s možným názvem rakovina bychom měli postupovat opačně; neuvádět je jako primární. Rakovina je pojmenování historické, přežité, s negativními konotacemi.--Kacir 22. 9. 2013, 22:17 (UTC)
Souhlasím. Avšak je to očekávaný název, dokonce zákonem stanovený slogan užívá historické (=všem srozumitelné a očekávané) pojmenování Kouření způsobuje rakovinu. Také celosvětová a v Československu od 20. let působící organizace se jmenuje česky Liga proti rakovině.--Tomas62 (diskuse) 22. 9. 2013, 22:59 (UTC)
Přesunout. Nesouhlasím, že "rakovina" je přežitý výraz. Zatímco při posledním příspěvku jsem byl spíš neutrální a jenom jsem komentoval, teď si uvědomuji, že na krabičkách od cigaret je "kouření způsobuje rakovinu" a ne "kouření způsobuje karcinom plic". V anglicky psané odborné literatuře zdá se navíc také převládá výraz "lung cancer" nad " "lung carcinoma", podle databáze pubmed je to zastoupení v názvech článků 56513 vs 9836, bratru tedy 5x víc "rakoviny". Bude to asi proto, že i vědci při tvorbě názvů článků provádějí jakousi "popularizaci" své práce a já je navrhuji následovat, --Faskal (diskuse) 23. 9. 2013, 12:53 (UTC)
Jsem rozhodně proti přesunu, protože je to z věcného hlediska chybně. Tak především pojem rakovina má v češtině spíše smysl zhoubný nádor, pojem karcinom označuje (u plic nejčastější) nádor vycházející z epitelu (pro jazykové puristy z výstelky). Ovšem v plicích se může poměrně často vyskytnout i karcinoid a méně často i další typy neepiteliálních zhoubných nádorů, který se od karcinomu natolik odlišuje, že by nebylo vhodné, aby byl v jednom článku s karcinomem plic. Článek je až na poměrně zmatený úvod věnován právě karcinomu plic (bronchogennímu karcinomu). Co se týče očekávaného názvu, tak, protože jde o název věcně špatný, přijde mi nejvhodnějším řešením článek ponechat zde a přesměrování z rakoviny plic předělat na rozcestník nebo spíše polorozcestník se seznamem nejčastějších nádorů plic (s výhledem na kopii článků z WikiSkript).--Aronnax (diskuse) 24. 9. 2013, 15:22 (UTC)

Na úpravu[editovat zdroj]

@Kacir, Aronnax: Letmě jsem článek pročítal (já naštěstí podobné věci řešit nemusím), podle mě je šablona zbytečná. Článek se zřejmě týká karcinomu plic, diskuse se týkala rakoviny plic a šablona tedy měla patřit spíš tam, tady navíc upravoval kolega. Článek vychází coby překlad anglického nejlepšího článku. Ale opravdu jsem to bral jenom letmě, takže spíš jen upozornění do diskuse, jestli je šablona stále potřebná.

Zároveň myslím, že by bylo fajn nějak ten překlad aktualizovat dle současného FA en:Lung_cancer a třeba ho někam dotáhnout. Myslím, že na to za nějaké úpravy má, ale lidem se o tomhle moc psát nechce, chápu je. Medicína je tu celkem slabá. --OJJ, Diskuse 15. 4. 2018, 12:25 (CEST)Odpovědět

Z hlediska stylu a odkazování se jedná v podstatě o standardní článek. Otázkou je, jestli vzniknou všechny příslušné články pod použitými názvy, což by neměl být problém díky redirům. Malignity plic máme, chybí přehledové heslo nádorů plic, kam by měly být malignity sloučeny. Samozřejmě aktualizace je vítána.--Kacir 15. 4. 2018, 13:38 (CEST)Odpovědět
@Kacir: Smažeme upravit? OJJ, Diskuse 15. 4. 2018, 13:40 (CEST)Odpovědět
13:23.--Kacir 15. 4. 2018, 13:43 (CEST)Odpovědět