Diskuse:Křest

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Wikomír v tématu „Křest

Proč bylo odstraněno diskordiánství? Článek je nyní zavádějící. Z formulace v něm použité vyplývá, že křest je výhradní záležitost křesťanství a židovství. Netrvám na vyjmenování jednotlivých náboženství, ale pak musí být použita jiná formulace, více obecná (a dalších... nebo něco podobného). --Kyknos 12:20, 20. 3. 2005 (UTC)

1) stále odmítám uznat váš humoristický filosofismus jako náboženství.
2) dosud jste nedodal do svého článku o disk. jeho pojetí křtu, abychom viděli, zda se vejde do definice
3) v angl. a německé wiki jsem si nevšiml podobné zmínky v článku křest. Pokud to nedokážete prosadit tam, proč bychom my měli být najivnější a nechat to tady. Cinik 12:28, 20. 3. 2005 (UTC)
1) To je váš problém. Encyklopedie není o vašem názoru, ale o faktech.
2) Definice je nepochybně jiná. POV je právě to, že v článku křest odmítáte zmínění i jiné než křesťanské definice.
3) S německou wiki nemám nic společného. V anglické wiki jsem články o diskordianismu nepsal já. Takže váš příměr nechápu. JE filosofie českých wikipedistů být ve všem pozadu? Podle výsledků to tak vypadá a upřímně, začínám chápat proč. --Kyknos 12:35, 20. 3. 2005 (UTC)
1) Encyklopedie je mimo jiné i o názorech, co do ní patří a co se ještě vejde pod ten který pojem. Z toho mála, co jsem již o vašem "náboženství" přečetl, si jsem skoro jist, že váš "křest" nemá s tím, co je v článku nic společněho. Můžete si založit článeček disk. křest - pokud vám jeho existence projde, popř. si udělat na konci odkaz na parodii křtu či že něco podobného křtu existuje u ..., ale zmínka tak, jak jste ji napsal je pro mne nepřijatelná a je zavídějící.
1)zavádějící je čklánek tak jak je. Křest (nikoliv křest v křesťankém pojetí) se vyskytuje i v jiných náboženstvích. V objektivním článku to musí být zmíněno.--Kyknos 12:55, 20. 3. 2005 (UTC)
2) Viz 1. Když píšu článek o tanku ja bojovém prostředku taky za úvodní definici nenapíšu, že tanky si vozí i tankery.
4) Pak neděláte dobře. U článku o biologických virech také je třeba na začátek uvést odkaz na viry počítačové.

Je to běžná praxe tady i jinde. --Kyknos 12:58, 20. 3. 2005 (UTC)

3) argumet se týkal jejich a vaší soudnosti, v tom byl ten příměr. Prosaďte si tu zmínku dlouhodobě na angl. či něm. wiki a já vám ji tu schválím. Prozatím ale trvám na tom, že libovolné parodie do podobných článků nepatří...

Cinik 12:43, 20. 3. 2005 (UTC)

Jenze tento projekt nepatří vám. Tudíž vaše neznalost určité problematiky není měřítkem. --Kyknos 12:58, 20. 3. 2005 (UTC)
Ad 1) nikoliv, 2) na začátku - a napíše se o tom jiný článek. Nevšiml jsem si, že byste provedl něco takového. 3) Viz dále: navrhl jsem hlasování, ať rozhodne komunita... Obávám se, že z mého úhlu pohledu se nejedná o moji neznalost, ale o vaši nesoudnost. Cinik 13:02, 20. 3. 2005 (UTC)
Nehodlám vést osobní spory. Jednak to škodí Wikipedii, druhak to nikam nevede. Faktem je, že pojem křest se používá i v jiných souvislostech než křesťanské/židovské. Čtenář se má právo to dozvědět. Nemusí se hned psát nový článek (můj to do list obsahuje teď asi sto položek), jen je třeba zcela objektivně a bez emocí připustit realitu, oprostit se od svých osobních náboženských preferencí, do kterých čtenářům nic není, a do článku napsat jednoduchou zmínku o tom, že pojem křest, jinak, používají i jiná náboženství. :)

Hlasování?[editovat zdroj]

Pokud máte pocit, že článek je bez zmínce o disk. zaujatý, můžeme zorganizovat hlasování o zmínce o něm... Mám takový pocit, že je to jeden z doporočovaných způsobů, jak řešit spory... Cinik 12:47, 20. 3. 2005 (UTC)

Aby to bylo objektivní, museli by halsovat čtenáři. Nebo velké množství autorů. Zatím mám pocit, že se tu tímto zabývá pár lehce zaslepených křesťanů. Navíc netrvám bna diskordianismu, jen na obecné zmínce, "i jiná náboženství". On ten diskordianismus není jediný. --Kyknos 13:12, 20. 3. 2005 (UTC)
Způsob hlasování je zde poměrně zaběhlý. A nevím, proč považujete za objektivnější, hlasují-li čtenáři a nikoli tvůrci. Pokud znáte jiná náboženství, kde se vyskytuje křest, uveďte. Neupírám diskordianismu (ať jej chápu jako parodii více či méně) místo na wiki, jen by se zřejmě diskordianista neměl brát příliš vážně -- sám by se popíral. --Dodo 14:53, 20. 3. 2005 (UTC)
to máte pravdu. Konečně to začínáte chápat :) (Možná). Jenže já tu nevystupuji jako diskordián, ale jako encyklopedista religionista, který o něm chce napsat věcný a zajímavý článek. ** Myslím, že objektivnost hlasování je přímo úměrná počtu zasvěcených hlasujících. --Kyknos 15:15, 20. 3. 2005 (UTC)
krest? diskordianismus, satanismus. To je jen, co me z hlavy okamzite napada. --Kyknos 15:17, 20. 3. 2005 (UTC)
Budu se těšit na opravdu věcný článek, nicméně Vaše pojetí hlasování opravdu neodpovídá tomu, co je na wiki obvyklé. Vyselectovat hlasující dle způsobilosti budete chtít zřejmě sám? Vašemu "religionistickému" horlení se mírně protiví Váš dogmatismus. --Dodo 15:22, 20. 3. 2005 (UTC)
pis vecny clanek. jen prosim trpelivost. nechci selektovat zadne hlasujici. prave naopak. mozna jsme paranoidni ale mam pocit ze hlasovat hodlate jen v nekolika lidech, kteri jiz vyjadrili svou zaujatost --Kyknos 15:29, 20. 3. 2005 (UTC)

Podobná diskuse není první[editovat zdroj]

Osobně se domnívám, že toto je diskuse, která se ve wikipedii již mnohokrát opakovala, i když témata byla různá:

Např. můžu jako autor napsat životopis libovolné osoby? (argument - vždyť ta osoba existuje nebo existovala a protože wikipedie má za úkol popisovat pravdivě ralitu - musí tam být i životopis tohoto reálného člověka) - NIKOLIV - wikipedie se zabývá relevantími informacemi. Termín relevantní je samozřejmě velmi volný a závisí na konkrétní situaci. Životopis mého praděda, který byl s raukouské armádě spojařem a velel letce poštovních holubů je irelevantní a do wikipedie nepatří.

Může být článek o Járovi Cimrmanovi psát tak, jako by se jendalo o skutečnou osobu s tím, že pravda o něm bude uvedena někde na konci článku? (argument - pokud to bude jinak, čtenář z toho nebude mít požitek, neboť nebude mít možnost prožít si tohoto velkého génia) - NIKOLIV - Jára Cimrman je fiktivní postava a tento fakt musí být uveden mazi základními informacemi. Wikipedie chce být seriozním dílem a poskytovat seriozní informace.

Diskordianismus do wikipedie určitě patří, neboť je to zábava svébytné komunity. Musí zde být ale napsána pravda. Podle toho co já dnes vím, je to žert a wikipedie by stímto faktem měla pracovat jako se žertem.

Nemyslím si, že v článku Žárovka by mělo být napsáno, že podle některých zdrojů je autorem vynálezu Jára Cimrman (járovka). Identicky to platí o termínu Diskordianismus a všech báchrkách, které s ním souvisejí. -- Pastorius 14:10, 20. 3. 2005 (UTC)

Diskordianismus je velmi relevantní záležitost. Je to náboženství/filosofie sice menšinové, ale poměrně významné. V určitých společenských vrstvách je rozšířenější než římskokatolické křesťanství. Navíc se pojí s mnoha zajímavými oblastmi okultismu, jako je například magie chaosu. Není to váš dědeček :). Navíc o žertovné podstatě (která ovšem nikterak nevylučuje diskordianismus z řady "opravdových" náboženství) píši snad hned v první větě. On je na tom totiž diskordianismus založen. Je to parodie (to ostatně satanismus, v některých formách, například také). Ale zároveň je v něm opravdovost. Tyto dvě veci se nevylučují. Jen si zvolil jinou cestu vyjadřováni. Ostatně, diskordianismus není dogmatický. Může ho každý chápat jak chce. Ale pro spoustu lidí je to jejich duchovní cesta, náboženství. Náboženství humoru, chaosu, svobody a neexistujících dogmat. Ale chápu, že katolíkům to může připadat jako kontradikce. Toto ale není katolická encyklopedie. K Cimrmanovi - jistě ne, ale to není případ diskordianismu. Navíc napadejte v mém článku konkrétní fakta, ne článek jako takový. --Kyknos 14:21, 20. 3. 2005 (UTC).
Připojuji se k Pastoriovi. A nejde vůbec o něčí katolictví (natožpak mé). Sám bych doporučoval rozcestník -- tam patří i nenáboženský křest lodi či desky. --Dodo 14:53, 20. 3. 2005 (UTC)
vsak ja proti rozcestníku nic nemam. vidite, lode, na to bych malem zapomel. :)) krest proste neznamena automaticky krestansky krest--Kyknos 15:02, 20. 3. 2005 (UTC)
Nicméně (jak píši v sekci Hlasování) bych se přesto rád od Vás dozvěděl o dalším užití pojmu křest v náboženství kromě židovství a křesťanství, jak na jiném místě tvrdíte. --Dodo 15:07, 20. 3. 2005 (UTC)
Milý Kyknosi, podotýkám, že nejsem křesťan a i ostatní náboženství jsou mi šuma fuk (to jen pro pořádek, aby bylo jasné, že podezírat mě ze zaujatosti je mimo mísu). Já osobně vnímám jako náboženství nebo víru něco, k čemu se člověk obrátí ve chvíli nejvyšší životní nouze (až vám zahynou rodiče, nebo vám tramvaj přejede jediné dítě - budete vzívat svého Diskordiána?). Jako velmi vážnou osobní věc. Je možné si z toho samozřejmě dělat srandu je možné to paradovovat a hrát si v cyberprostoru na církev. Kdo z nás by nechtěl být alespoň jednou papežem a někoho pořádně vyexkomunikovat? Proti tomu nic. Z vašich reakcí bohužel nedokážu určit, zda je myslíte stále jako žert nebo zda to píšete s vážnou tváří. Já diskutuji vážně. Zkuste to prosím taky. -- 15:24, 20. 3. 2005 (UTC)
neni to spatna definice. i kdyz nevim, zda je uplne spravna. ale predevsim myslim, ze v ni diskordianismus - u mnoha svych zastancu - obstoji. ostatne ono je to preci jen pohanske nabozenstvi, ne zas tak odlisne od tech, ktere vladly evrope tisice let. Jinak nevzýva se diskordian. Vzyva se Eris, casto oslovovana jako Kallisti. A pak pro poradek, ja povazuji diskordianismus za velmi zajimave a hluboke uceni,a le stejne tak se zajimam o dalsi. Ale diskordianismus s tim nema problem. Neni z tech nabozenstvi, ktere by ostatni odmitaly. Diskordian muze paraklene prijmout dalsi. A opravdu pisi zcela vazne. Diskordianismus je hra. Ale ta hra je cestou k duchovnimu poznani. --Kyknos 15:34, 20. 3. 2005 (UTC)

Poznámka k editaci wikipedisty Kajan112[editovat zdroj]

Nejsem si jist, zda porod na palubě letadla nebo lodi, je jako takový brán za vyjímečnou událost. Pokud by dítě bylo v ohrožení života nebo by hrozilo, že se letadlo zřítí nebo loď potopí, v tomto případě není pochyb o tom, že se o vyjímečnou situaci jedná, ale u samotného porodu v těchto dopravních prostředcí opravdu nevím. stanator 23. 4. 2011, 17:48 (UTC)

Odpověď[editovat zdroj]

Je to myšleno obecně-ptal jsem se na to znalce církevních dějin, starého pana kanovníka.Řekl mi, že je to možné a církev takový křest uzná, jen požaduje, aby byla přesně vyslovena ta formulace, aby to mohlo být platné.(Není nutné, aby šlo o vyjímečnou situaci).Rodičům jde spíše o to, že mají unikátní rodný list svého dítěte. --Wikipedie si vážím, a nepsal bych tu nikdy nějaké nesmysly.--Kajan112 23. 4. 2011, 19:39 (UTC)

Křest[editovat zdroj]

"Získávejte mi učedníky ze všech národů a ponořujte je ve jméno Otce i Syna i Ducha mocného."

   Ve jméno, né ve jménu.
 "Anděl řekl Josefovi.......a dáš mu jméno Ježíš."
  To řekl i Marii, neřekl, že mu má dát jméno Ježíš Kristus, protože i podle Wikipedie je slovo Kristus-Pomazaný, tudíž Ježíš Pomazaný, který byl pomazaný v určitém čase svého pozemského života Otcem, viz Bible skutky ap. 10 Wikomír (diskuse) 10. 8. 2016, 14:04 (CEST)Odpovědět