Diskuse:Káva

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

100% arabica[editovat zdroj]

proč by 100% arabica neměla obsahovat 100% arabiky? --Lunruj 16:13, 23. 3. 2007 (UTC)

procenta[editovat zdroj]

...jen podotýkám, že arabiky se pěstuje 75 procent a robusty 25 procent. V článku jsou čísla vyměněna. 212.96.165.81 10:07, 30. 4. 2008 (UTC)

Děkujeme Vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Článek je potřeba vylepšit. Prosíme, nebojte se v něm učinit vhodné změny, a to nejlépe se zdrojem. Nováčci jsou vždy vítáni!--kuvaly|d|p| 5. 4. 2009, 13:35 (UTC)

CO TO JE ITALSKÝ RITUÁL PITÍ KÁVY??? NENÍ TO ŇÁKÁ VOLOVINA?? Petrberka (diskuse) 29. 3. 2012, 17:04 (UTC)

Měl by někdo chuť tady tu wiki o kávě trochu rozjet, jako je to třeba v německé verzi? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 194.228.149.75 (diskuse) 17. 5. 2013, 20:30 (CE(S)T)

Káva nedehydratuje a mohou ji pít i těhotné ženy[editovat zdroj]

Káva zdraví neškodí

Dosavadní vědecké studie neprokázaly negativní vliv na lidské zdraví. Přiměřená konzumace několika šálků kávy denně představuje naopak prevenci před celou řadou onemocnění, např. Parkinsonovou chorobou nebo cukrovkou 2. Typu. Káva také obsahu na 200 nejrůznějších látek, které prospívají organismu.

Významná část z nich jsou tzv. antioxidanty, které neutralizují volné radikály a ochraňují tak buněčné bílkoviny a DNA. „Káva má díky skupině antioxidačních látek podobné příznivé antiaterogenní a kardioprotektivní účinky jako zelený čaj anebo červené víno,“ řekl doc. Pavel Kohout z Institutu kávy. „Za doporučenou denní dávku u zdravého člověka je považováno 4 až 6 šálků kávy,“ dodal.

Káva organismus nedehydratuje

Studie, které porovnávaly účinky kávy u pravidelných konzumentů a u těch, kteří kávu nepijí, ukázaly, že pití kávy organismus nedehydratuje. Po počáteční konzumaci kávy se sice zvyšuje potřeba močení, ta ale již dále při dalším pití nestoupá.

Káva nezvyšuje krevní tlak

Jedním z nejobávanějších mýtů o kávě jsou teze o tom, že konzumace kávy zvyšuje krevní tlak a přispívá tak k riziku srdečních chorob. Skutečností ale je, že běžné dávky kávy rizikové nejsou. Kávu si proto mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními

Kávu mohou pít i těhotné a kojící ženy

„Studie prokázaly, že malé množství kávy v těhotenství, do 150 mg denně, nemá negativní efekt na vývoj plodu či případný vznik komplikací,“ říká doc. Kohout. Při kojení se hovoří o povolené dávce 200 mg kofeinu denně.

Podle Výboru pro léky při Americké akademii pediatrů je kofein látkou, která u kojících maminek v určitém množství nemá žádný negativní vliv na mateřské mléko a tím pádem ani na kojence. Doporučené množství v tomto období jsou 2 až 3 šálky kávy denně.

Institut kávy

   Zahájil svoji činnost v dubnu 2010.
   Jeho zakladateli a garanty jsou přední český specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. (gastroenterolog a nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze), a slovenský odborník v oblasti poradenství pro obezitu, výživu a zdravý životný styl MUDr. Peter Minárik (gastroenterolog, Onkologický ústav sv. Alžběty v Bratislavě).
   Smyslem této iniciativy je objektivně informovat o kávě a vlivu její konzumace na lidský organismus.

zdroj: Institut kávy autor: Matouš Fridrich -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 80.250.18.33 (diskuse) 22. 11. 2013, 08:01 (CE(S)T)