Diskuse:Jupiter

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Presmerovani Jupitera na clanek o Diovi[editovat zdroj]

Prave resime se Zanaticem otazku, jestli odkaz na rimskeho boha Jupitera presmerovat na clanek o Diovi. Casem se hadam napise i zvlastni clanek pro Jupitera, takze tento problem zanikne, ale jak to resit obecne - presmerovavat na clanek s ne uplne totoznym tematem, ale stale s relevantnimi informacemi o hledanem subjektu, nebo nechat tak? Zanaticuv hlas proti se vicemene tocil okolo toho, ze kdyz bude Jupiter (buh) presmerovan na clanek Zeus, wikipediste nebudou mit motivaci k vytvoreni clanku o Jupiterovi (odkaz bude modry). Adam Zivner 18:51, 21. 12. 2006 (UTC)

...a když ten článek už někdo vytvoří, tak ho nikdy nenapadne opravit tu odkaz. No jinak ke svému stanovisku nemám co dodat. :-) Zanatic ʡ 18:55, 21. 12. 2006 (UTC)

S odkazem na článek Zeus bych osobně nesouhlasila. Zeus byl Jovovou předlohou v řecké mytologii, poté byl převzat jako "staroitalský bůh světla, pán vesmíru" (Ovidius, Proměny - vysvětlivky k vydání z roku 1967). Zamarovský: Bohové a hrdinové antických bájí - 1965, heslo JUPPITER uvádí, že "vše podstatné o Jovovi najdeme v hesle Zeus", ale uvádí "několik římských odchylek".

Jupiter musí být článek z kategorie Římská mytologie. Tato postava nezasahuje ničím do mytologie řecké, protože z ní byla pouze převzata a přizpůsobena Římu, kde byl dokonce nejenom nejvyšším bohem římského náboženství, ale také římského státu, byla mu prokazována pocta při státních a veřejných událostech (Zamarovský).

Takže ne odkaz z rozcestníku na Dia, ale upozornění na článek i na srovnání obou postav.--Evav 15:30, 24. 12. 2006 (UTC)

Skloňování Zeus - Dia atd.[editovat zdroj]

Hele, jak vlastně vznikl onen značně umělý tvar Dia, když například angličtina zná jen tvar "zeus"? --Kirk 16:33, 24. 12. 2006 (UTC)

Udělala jsem dotaz na ptejteseknihovny@nkp.cz a vrátila se mi tato odpověď, která bude asi zajímat i více lidí:

"Dobrý den, do češtiny bylo skloňování nejvyššího boha řeckého pantheonu převzato z řečtiny. Zeus = nebe. ( Zeu pater = otec ( pán ) nebes). Slovo Zeus je řeckou obdobou indoevropského slova Dyeus, pojmenování pro boha světlé části dne, světla nebes. Kořen slova dyeu-, který znamená světlo, jas, byl součástí jmen ostatních indoevropských vysoce postavených božstev (např.Indry, boha Illyrů, římského Jupitera a některých germánských bohů ).

Zdroje:

Referenční centrum NK ČR, podpis"

Závěrečný odkaz do en wiki je vysloveně potěšující, ne? --Evav 12:32, 28. 12. 2006 (UTC)