Diskuse:Juan Perón

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

POV, zdůvodnění[editovat zdroj]

Článek je psán směrem k Perónovi velmi pozitivisticky. Nemyslím, že by zde byla uvedena chybná fakta, ale spíše velmi výrazně chybí i to negativní k jeho osobě. --Martin Kozák 20:02, 19. 4. 2007 (UTC)


Ale jděte, byl korporativec (fašista), který pochopil, jakým směrem vést svůj národ, aby nezanikl. Bojoval proti zednářům a tak musel být odstraněn. Vy jen nemůžete přenést přes srdce, že člověk, který celý život bojoval pro blaho vlasti, nemá příliš negativních stránek, viďte? Měl byste se stydět. Boži mlýny ale melou...


Pokud jde o mně, já se řadím k příznivcům a obdivovatelům osoby Juana Dominga Peróna, který pro svou vlast vykonal velmi mnoho a který z ní chtěl vybudovat silný a nezávislý stát. Tento článekl je však krutě nekompletní a v podstatě rozebírá jen jeho období před jeho prvním nástupem na presidentský post.

Popisované období DE FACTO vypadalo tak, jak bylo popsáno a skutečně podnikl mnoho reforem na podporu dělníků a dělnické třídy (ovšem pozor, byl antikomunistou), ktré byly nemálo lidem proti srsti. Jak jeho aktivity tak i jeho popularita. Ovšem jeho presidentské období bylo poznamenáno několika chybnými úsudky, které bohužel pro jeho zemi i jeho vládu znamenaly katastrofu, díky níž pak po většinu dvacátého století Argentina balancovala na pokraji krachu a její ekonomický růst byl pomalý a často přerušovanými regresemi. Tento vývoj poté kulminoval státním bankrotem na konci osmdesátých let.

Juan Domingo Perón byl populistou, čili činil rozhodnutí a projevy, kterými by si získal podporu lidu. Nutno říci, že své první zvolení do presidentského úřadu získal plně legální cestou. Po všechny předchozí volby byly výsledky vždy nějak ovlivňovány z pozadí, což předem určilo jejich výsledek. A nejinak tomu bylo i tenkrát, ovšem tentokrát to nebylo nic platné a vyhrál Perón.

Další věc, kterou bych vytknul, je že nebyla zmíněna Evita, která v jeho popularitě v jeho prvním a druhém prezidentském období hrála velikou roli. Ani jeho druhá žena, která jej silně podporovala v jeho třetím období a která se pak pokusila pokračovat v jeho práci, když během svého presidentského obddobí roku 1974 zemřel.

--Niusereset 19.X. MMVII, 18:25 CEST

kapitánův deník, dodatek
Možná se někdy pokusím jej přepsat, ale nevím kdy. Rozhodně si ale nemyslím, že by byla vhodná nálepka zpochybňující neutralitu, spíš ale nálepku nekomplexnosti, protože článek jaksi vůbec nepopisuje to, čím se doopravdy proslavil, čili jeho presidentská období. Ty jsou zmíněna jen jakoby dodatečně posledními nejkratšími odstavečky. Čili nesplňuje to základní encyklopedické požadavky, protože to nepopisuje to hlavní. Co je to za článek o presidentovi, kde jeho presidentské období je popsáno jen minimálně.

Dopsal jsem dodatek k jeho politickému směru - perónismu, který se pokusím popsat ve vlastním článku.--Gravedigger 23:38, 5. 4. 2008 (UTC)

Zajimalo by mne, proc jsou v textu zbytecne pravopisne chyby, jako napr. Argentina psana s dlouhym "i" .... Srubarski -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.86.110.55 (diskuse)

Protože je nikdo neopravil. Editujte s odvahou! --Harold 25. 5. 2009, 10:21 (UTC)


Peron a populista, budoval ekonomiku na tezi co muzem vyrobime sami, jestli je to populismu ano byl populista. Otazkou je zda toto moje hodnoceni jsou fakta ci nazor. Jistotou je Wiki je encyklopedie, v te maji byt fakta, ne soudy (soud je dle me i moje prvni veta]. Viz veta peronismus je populusticke hnuti (neni doslovna citace). Dle me vubec tyto soudy nemaji byt, ma byt v zavorce dle nekoho dobre a dle nekoho populisticke hnuti, z odkazem co to je populismus, at si to kazdy prebera jak chce svojim rozumem. Takze by stalo za to upravit heslo v tomto smyslu a ne psat je to populista ci fasista, ci ochrance chudych.

  11.59.     18.8.2009 od: Odi