Diskuse:Jezero

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

jaky je 3 nejvetsi jezero ve Finsku????????? Podívejte se na Finská jezera. Mircea 15:36, 27. 8. 2006 (UTC)

Definice jezera[editovat zdroj]

Co je to za nesmysl, že "jezero ... je vodní nádrž, není přímo spojena se světovým oceánem" Co třeba Bodamské jezero? Pravda, vytéká z něj jen jedna nevýznamná řeka, Rýn. --Sedmikráska 06:14, 11. 4. 2007 (UTC)

Wikipedie:Editujte s odvahou a za přečtení stojí také Wikipedie:Wikietiketa. --Luděk 06:21, 11. 4. 2007 (UTC)

Uznávám, že jsem to napsala možná moc tvrdě, ale přesně podle Wikietikety bod 7. Nekritizujte autora, kritizujte názor. Nevím, kdo to napsal, mně se nelíbil ten nesmysl (až já někam napíšu absolutní nesmysl, ať mi to prosím někdo jiný dá taky jasne najevo). Jinak nerozumím odkazu Editujte s odvahou - vždyť jsem to v tom článku opravila. --Sedmikráska 14:56, 11. 4. 2007 (UTC)


No ono zalezi na tim, co clovek rozumi pojmem "primo". Da se rict, ze Bodamske jezero je spojene s oceanem jen neprimo, pres Ryn. Neprimost je dana jednak znacnou delkou Ryna a druhak ze v nem voda proudi velmi vyrazne jenom jednim smerem, coz neni dane u zadne uziny, ktere spojuji vnitrozemska more se sousednimi mori a oceany. Take Bodamske jezero urcite tim, ze z nej vyteka reka, neni vyjimkou, jak uvadi Sedmikráscina definice z 11.4.2007; kdyz uz jsme v oblasti Svycarska, kde je jezer plno, tak tam vytekaji reky nebo u mensich aspon potoky prakticky ze vsech, cimz maji i napojeni na more, ovsem neprime. Naopak bych rekl, ze spis jezera bez odtoku jsou pomerne vzacna.
Zato ta dnesni definice ja vycerpavajici a vse objasnujici. Je mi z ni zrejma, ze moje koupaci vana neni jezero, protoze se da snadno pouhym vytazenim spuntu vypustit. Jinak je tomu se svetovym oceanem, ktery je jezerem, protoze by se asi vypoustel tezko (jeste jsem nezkousel, ale fakt nevim, jak bych to proved)^^.
Takze ja bych rek, ze »jezero je rozmerna prirodni nebo umela nadrz naplnena nejcasteji vodou, jez nema prime prirodni napojeni (tj. nejvyse pres uzinu nebo pruliv bez vyrazneho proudeni jednim smerem) na ocean ci more.« Nebudu zatim s odvahou editovat, treba jeste nekdo najde opravnene duvody k rozneseni me definice na kopytech, kterych si momentalne nejsem vedom. -- 8ohmSpeaker 7. 7. 2010, 18:21 (UTC)
Myslím, že definice v článku je poměrně výstižná a pochopitelná, a není ji tedy třeba nikterak zásadněji měnit. Jinak s tím slůvkem "rozměrná" je to komplikované -> v hydro- či limnologii neexistuje pro jezera žádné velikostní kritérium, a tak se za jezera často považují i relativně malé poříční tůně. --Marturius 7. 7. 2010, 21:30 (UTC)