Diskuse:Jagellonská gotika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučení?[editovat zdroj]

Tak zítra to budou přesně dva roky, co tu visí tahle šablona, a nejzajímavější na tom je, že o tom ještě nikdo nezačal vážně diskutovat. Já sám si třeba nejsem tak zcela jistý, zda pojem české pozdně gotické kultury lze zcela ztotožnit s Jagellonskou gotikou, i když překryv je tu jistě značný.

Proto zítra, na dvouleté výročí vložení diskutované šablony, všechny zvu na Muzejní noc, v rámci které se koná následující akce:

Pražská muzejní noc 2012, sobota 9.června
Lapidárium národního muzea, Výstaviště 442, Praha 7
Přednáška Dany Stehlíkové: "Nové exponáty a výstava Europa Jagellonica"
čas: 20.00–20.45

Snad mi bude prominuta tato reklama, ale mohlo by to být vhodné místo, kde bychom se mohli v reálu sejít a přímo u exponátů a za pomoci vědkyně na slovo vzaté diskutovat o vhodnosti sloučení obou článků. Už ten název "Europa Jagellonica" mi totiž napovídá, že ta Jagellonská kultura se asi nedá omezit pouze na kulturu Čech. --Kychot (diskuse) 8. 6. 2012, 11:09 (UTC)

Ano, rozhodně přesunout a doplnit, viz desetiletá vědecká práce Doc. Jiřího Fajta a kolektivu, představená na výstavě Europa Jagellonica v Kutné Hoře, zavádí Jagellonskou gotiku jako hlavní termín, na ni navazuje 20 doplňujících projektů, do kterých patří i ta výstava v Lapidáriu.
Konstatuji, že dnešní verze přepracování Jagellonské gotiky je lepší než původní mnohomluvné "Kultura pozdní gotiky" ve kterém stejně všechny části mimo výtvarné umění chyběly!

(diskuse) Dobroš 17. 6. 2012, 8:25 (UTC)

Díky Dobroše za důkladnou práci. Teď už zbývá jenom otázka, co s reliktem původního článku Pozdní gotika v české kultuře? Šablona požaduje (navrhuje) sloučení obou článků do jednoho, takže faktický obsah původního článku by dle toho měl vymizet zcela. Namísto toho někteří wikipedisté (User:sokoljan) navrhují rozšíření původního článku, protože asi nezaregistrovali, že se nejedná o pahýl, ale naopak o relikt – protože z onoho článku byla odebrána šablona {{Sloučit|Jagellonská gotika|do}} a v tomto článku zůstala šablona {{Sloučit|Pozdní gotika v české kultuře|sem}}, což mi přijde jako nonsens. Proto si dovolím tam tu šablonu opět vrátit, odebrat z něj šablonu pahýl a vyčkat konečného rozhodnutí komunity, co s tím druhým článkem udělat. Nejspíš i ty ilustrace tam patří v podstatě sem. --Kychot (diskuse) 24. 1. 2013, 13:09 (UTC)

Ještě je trochu problém v tom, že pojmy Pozdní gotika v české kultuře a Jagellonská gotika sice překrývají velmi, ale ne zcela, a to ani prostorově, ani časově. Jagellonská gotika představuje daleko větší území, než je historické území Českých zemí, takže "česká gotika" v té době by možná mohla být chápána jako jakási "podmnožina" Jagellonské gotiky. Ale v prvním článku se pod pojmem "Pozdní gotika" míní období od roku cca 1430, zatímco Jagellonskou gotikou se ve druhém článku míní až období od poslední čtvrtiny XV. století. Je to asi tím, že se tím v tom článku původně mínila ona vladislavská gotika, tedy období vlády Jagellonců v Čechách, zatímco článek se současným názvem Jagellonská gotika by měl mít podstatně širší záběr na celé období i celé území Evropy ovládaných Jagellonskou dynastií, tj. měl by začínat dříve, než nástupem Jagellonců do Čech. Nebo já nevím, co s tím, aby to bylo správně. --Kychot (diskuse) 24. 1. 2013, 13:31 (UTC)