Diskuse:Jaderná zbraň

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Veldrane

Nepřesné[editovat zdroj]

První vodíkovou pumu otestovaly USA 1. prosince 1952. Sovětská následovala 12. srpna 1953. Byl tu však roky utajovaný rozdíl: Zatímco ta americká používala tekutý vodík a celé zařízení pak mělo velikost menšího domu, na sovětské byl použit lithiumdeuterid, což je pevná látka. Sovětská tedy byla, na rozdíl od americké, připravena k vojenskému nasazení.

Tohle není zcela přesné, protože obě zařízení měla uplně rozdílnou konstrukci i vlastnosti. Ivy Mike fungoval na principu radiační imploze, jeho výbuch byl v řádu megatun a bylo možné tento design prakticky neomezně škálovat. Sacharovova Slojka použivala prostřídané vrstvy uranu a tuším isotopu lithia. Bylo sice možné ji použít jako klasickou bombu, kterou shodíte z letadla, ale neměla takovou sílu - ta byla maximálně v řádu stovek kilotun a defacto to byl takový mezistupeň mezi jadernou a termojadernou bombou jak ji známe dnes. První implozivní bomba shozena z letadla byla odpálena 1. března 1954 v rámci operace Castle Bravo(15Mt) na Marschalových ostrovech.

Jinak podobný princip jako byla slojka teoreticky rozpracoval už kolem roku 1946-47. let Teller, nicméně se mu v Los Alamos nijak prakticky dál nevěnovali.

Veldrane (diskuse) 10. 3. 2023, 12:42 (CET)Odpovědět


Nechápu rozdíl mezi ionizujícím zářením a radioaktivním zářením. To je nějaká špatnost. Radioaktivní je přece hmota, která emituje ionizující záření. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.129.60.134 (diskuse)

Smazání[editovat zdroj]

Toto [1] sem smazal [2].

Zdrojem je patrně Petr Vokáč, jenž je uveden v literatuře a myslím, že pouhý náhled do seznamu jeho publikací / viz šablona!/ dává tušit, že to nebude to pravé /záhady, senzace, UFO, únosy lidí mimozemšťany/.

Jinak spekulace o tom, co všechno mohl Hitler být sou populární, aleve skutečnosti existujou jen velmi pochybné indicie nasvědčující většímu pokroku nebo tomu, že by se Němci mohli přiblížit těžko představitelné mašinérii projektu Manhattan. --Nolanus C E 16:37, 21. 12. 2007 (UTC)

schéma[editovat zdroj]

Článek fajn. Schéma nepřehledné --M.kozanek (diskuse) 3. 3. 2023, 17:03 (CET)Odpovědět