Diskuse:Jaderná elektrárna Fukušima I

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Editace [1] je chybná. Za prvé zřejmě přinesla faktické chyby a za druhé se podle Šablona:Citace_elektronické_monografie mají data zadávat podle ISO 8601. Miraceti 29. 3. 2011, 09:58 (UTC)

Opravil jsem aspoň zjevné chyby. Okino 29. 3. 2011, 15:23 (UTC)

Přesnost[editovat zdroj]

Vím, že Wikipedie je založena na sekundárních zdrojích a u právě probíhající události to docela pochopitelně jsou ve velké míře noviny. Bohužel i v nich se v souvislosti s Fukušimou objevují nesmysly. Dávejte proto pozor zejména na vnitřní rozpory v článcích, na které odkazujete. Není možné zdrojovat nějaké tvrzení článkem, který si sám sobě odporuje.

Dále buďte velmi opatrní při interpretaci vět z těchto zdrojů. Z většiny jsou už tak přežvýkané a mnohdy je v nich řada faktických chyb vzniklých ať už neznalostí autora (fyzikální jednotky atd...), nebo chybným překladem z původního zdroje, případně převzetím již chybně přežvýkaného zahraničního článku. Buďte maximálně podezřívavý a zkuste dohledávat i původní zdroje (obvykle tiskové zprávy různých organizací). Vím, že tohle jde už trochu za rámec běžné wikipedistické práce, ale pokud se chceme vyhnout nesmyslům, je třeba být vůči nim opatrní a předcházet jim. Bohužel masmédia, když dojde na odborné věci, jsou při šíření informací tragická a často šíří spíš dezinformace.

Díky. Miraceti 31. 3. 2011, 12:50 (UTC)