Diskuse:Islámská architektura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tipy na vylepšení[editovat zdroj]

Článek byl obdařen stříbrnou hvězdičkou. Podle mého názoru k ní sice jasně směřuje, ale ještě na ni zatím není dostatečně zralý. Proto ji zatím odstraním. Náměty k vylepšení:

  • Čeština a sloh - hrubky ("Tato stavba vychází z byzantská architektura"), slohové neobratnosti ("Od dalších architektonických rysů lze vždy nají řadu odchylek" namísto něčeho jako "Následující architektonické rysy již na mnoha islámských stavbách chybí"), věty-tasemnice ("Poté co byl roku 622 proroku Muhammadovi sdělen islám, získával přívržence a během deseti let dobyli jeho přívrženci Mekku, kde přestavěli svaté útočiště Ka'ba, z této stavby lze těžko usuzovat, na úroveň předislámské architektury, jelikož se kromě této stavby nezachovala žádná památka, jsou názory na architektonickou úroveň různé.") a tak podobně. To mi vadí nejvíc a podle mne to v Dobrém článku nelze tolerovat.
  • Sporná tvrzení: "Vliv regionálních center je navíc podtržen skutečností, že Korán narozdíl od Bible nikde neurčuje podobu ani pravidla postavení chrámu. Jednotlivá centra tak mohla navázat na lokální tradice a to jak z hlediska vhodného materiálu, tak z hlediska stavebních technik." - ve skutečnsoti ani vzhled křesťanských kostelů nebo židovsých synagog se neřídí starozákonními předpisy (ty se týkaly zejména Chrámu v Jeruzalémě) a také v tomto prostředí platí totéž o vlivu místních (prosím ne "lokálních") tradic na kostely a synagogy. Anebo "Islámská architektura tak zahrnuje stavby postavené po vzniku Islámu (622) až do současnosti, na území ovládaném tímto náboženstvím" přičemž ve skutečnosti se islámská architektura najde i na místech, která toto náboženství neovládá a nikdy neovládalo - stačí, že tam žije nějaké muslimská obec.
  • Hodnotící soudy, které nejsou nikomu připsány: "Pro Evropana je velmi obtížné správně porozumět islámské architektuře, protože vychází ze zcela jiných tradic než evropská architektura, její symbolika je díky rozdílnému historickému vývoji a malé znalosti islámu zpravidla nepochopena, anebo se její výklad zužuje na konstatování, že stavby mají vyjadřovat nekonečnou moc Alláha." U takovýchto tvrzení musí být v Dobrých článcích udáno, z jakého zdroje pocházejí.
  • Formální stránka: Citace litatury šablonami, potřeba více referencí, četné červené odkazy včetně těch nesmyslných tučných v záhlaví kapitol, formátování části Odkazy.

Čili prosím napřed pořešit, a potom teprve hvězdičku :-) --Ioannes Pragensis 15:00, 26. 10. 2007 (UTC)

Já tedy se článku nechci zastávat slohové neobratnosti uznávám, ale pokud najdu něco takovéhleho [[byzantské architektury|byzantská architektura]], tak to opravím. Zvyk s červenými odkazy je evidentně z nějaké větší Wikipedie, protože zde není možný větší článek bez červených odkazů. V ostatních bodech lze souhlasit. Pokusím se dozdrojovat. --Vrbova 20:55, 26. 10. 2007 (UTC)