Diskuse:Irská příčná flétna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Omlouvam se za to mnozstvi verzi teto stranky. Ze se to nema, na to jsem prisel relativne pozde a ted nevim jak (a jestli lze) sloucit nadbytecne verze v jednu. --Kmarty (diskuse) 10. 9. 2014, 18:36 (UTC)

Netrapte se tím. Verze se dodatečně sloučit nedají, ale zase tak závažný problém to není. --Jvs 10. 9. 2014, 18:41 (UTC)

@Kmarty: Myslím, že věta "Současná technika hry na flétnu v irské tradiční hudbě má mnoho společného s technikou hry na irskou whistle." by chtěla upravit, případně podložit silným zdrojem – pokud je technikou totiž myšleno to "jak se na to hraje", tak rozdíl mezi technikami je značný, nástroje se jinak drží, jinde a jinak se do nich fouká – zatímco na zobcové nástroje zahraje bez problémů i laik, u příčných může mít problém tón vůbec vyloudit (omlouvám se, jestli na nástroj hraješ a víš to i beze mě). Ale možná je myšleno rytmizování a stylování, chce to nějak přepsat, aby to nebylo zavádějící. Jinak pěkný článek, nemáš chuť upravit i samotný článek flétna? --Mates (diskuse) 17. 9. 2014, 21:57 (UTC)

@Mates: Je tim myslena hlavne ornamentace, resp. vse krome natisku. I to drzeni neni zase tak odlisne a dokonce nekteri hraci drzi fletnu prakticky shodne jako low whistle (jen ji maji napric). Natisk jako takovy jsem na mysli nemel a neverim ze by si to myslel i puvodni autor na enwiki. Jinak ano, hraju, resp se snazim hrat, na oboji, jak whistle, tak irskou fletnu a ta podobnost se zaprit neda.
On je cely clanek takovy kostrbaty, ale vetsinou mne moc nenapada jak to napsat lepe. Na upravu clanku samotné flétny si netroufam, moderni pricku neznam natolik abych o tom mohl psat. Maximalne tak historii, ten zlom kdy Böhm prisel z upravami (ono jich bylo v prubehu let nekolik, moderni pricka nebyla vymyslena na "prvni dobrou") a i tam to bude tezky se drzet encyklopedickeho stylu. Nemluve o tom, ze i tohle bylo napoprve tezsi nez se puvodne zdalo. --Kmarty (diskuse) 17. 9. 2014, 23:29 (UTC)
Aha, clanek o fletne je ten uplne obecny clanek. No tak to uz vubec, to je sirkou zaberu snad shodny s "Dejinami lidstva" :-) -Kmarty (diskuse) 18. 9. 2014, 05:48 (UTC)