Diskuse:Intermediární filamentum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Objevil se tu dotaz, jestli ten filament, nebo ta filamenta. Vypadá to, že původně to opravdu měl být mužský rod. Přesun, který jsem udělala byl na základě textu v B. Alberts, D. Bray, A. Johnson at all. (1998) Základy buněčné biologie Úvod do molekulární biologie buňky (uznávám, že tady jde spíš o autory překladu, v en originálu je to prostě rod střední). Google moc nepomohl, rozdíly jsou těsné pro všechny kombinace filament, které mě zrovna napadly, vždy trochu víc pro filamenta. Ví si s tím někdo rady? --Karakal 18:37, 13. 11. 2005 (UTC)

Teď jsem si všiml dotazu. IMO: filamenta, tak jako to je v Alberts et al., jinak jsem to v cytol. liter. neviděl --Reo On 00:45, 7. 12. 2005 (UTC)

P.S.: Dotaz č. 2 :o) , mám pocit, že jde o specificky živočichářskou věc nebo se pletu? (aneb přinejmenším rostlinné buňky je nemají a nebo by byly pod prahem významnosti dosti obsáhlých review na Ro cytoskelet a cytol skript, kde o nich není ani zmínka. Musím to zkouknout, ale myslím, že nemají, zkouknuto, rostlinné buňky intermediální filamenta nemají, narozdíl od živočišných maj cytoskelet jen s aktinem a tubulinem Reo On)

Proč se filamenta už konečně nenapíší v jednotném čísle... je někdo v obraze a ví, v jakém tvaru je jednotné číslo od filament? --Vojtech.dostal 18:53, 5. 11. 2007 (UTC)

  • přesunu to na filamentum