Diskuse:Index lomu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Hugo v tématu „Definice

negativní grupová rychlost[editovat zdroj]

2 Kf: diky za tu opravu z n na n_g. priznam se, ze optika nebyla muj nezamilovanejsi predmet :( ale na druhou stranku jsem z clanku, ktere jsou uvedeny jako reference, nabyl dojmu, ze jde prave o podobny efekt, jako fazova rychlost, nebot i kdyz opticky puls se udajne "rychleji nez referencni paprsek" dostane na konec toho useku, odkud se siri pozpatku, zaroven se tam rika, ze tim asi nepujde prenaset informace nadsvetelnou rychlosti, bo by se Einstein rozciloval ... tak ted nevim, jak to je. --Power 14:07, 12. 5. 2006 (UTC)

Kouzlo je v tom, že se nejedná o rovnovážné prostředí, ale o čerpané optické vlákno. Tím pádem maximum pulsu vyjde z vlákna dříve než by mělo - ale zesílené oproti vstupujícímu; energie se šíří pořád tím správným směrem.--Kf 15:39, 12. 5. 2006 (UTC)ď

2 Kf: ha! no, asi to vzdám, tohle je zjevně nad moje síly :) (zkousku z optiky jsem musel opakovat :( ) no chápu, ze energie se v součtu šíří správně (tj. pod rychlosti svetla - i když: co se stane, když dojde k setkání původního pulzu s tím zpětným a zůstane jen ten dopředný puls jdoucí z konce? nějaký druh skoku?), nicméně naprosto netuším, co je čerpané optické vlákno a tak mi asi uniká pointa vašeho vysvětlení ... co o tom napsat krátký pahýlek? :) --Power 16:48, 12. 5. 2006 (UTC)

Definice[editovat zdroj]

Reakce na tento příspěvek:

@Gumok::A co jen zaměnit světlo za elektromagnetické záření, mě jde o to, aby v úvodní větě bylo obsažen termín lom záření. --Hugo (diskuse) 20. 10. 2018, 14:16 (CEST)Odpovědět

@Hugo: Ok, tak co takhle:
'''Index lomu''' (značí se ''n'' nebo ''N'') je [[bezrozměrná veličina|bezrozměrná]] [[fyzikální veličina]] popisující šíření [[světlo|světla]] a všeobecně [[elektromagnetické záření|elektromagnetického záření]] v [[látka|látkách]]. Jeho základní využití spočívá v modelování [[Lom vlnění|lomu světla]] na rozhraní látek, kterými se světlo šíří různou rychlostí ([[Snellův zákon]]), a také k výpočtům míry odrazu a průchodu světla ve [[Fresnelovy rovnice|Fresnelových rovnicích]].
--Gumok (diskuse) 20. 10. 2018, 15:22 (CEST)Odpovědět
@Gumok:: To se mi líbí, dal jsem to rovnou do článku. Díky, --Hugo (diskuse) 20. 10. 2018, 18:07 (CEST)Odpovědět