Diskuse:Ilias

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Základním námětem je hněv Achillea" by mě zajímalo v kterém překladu. Pokud Vím tak základním námětem je Paridova touha po Heleně, tedy alespoň nás to tak učili v češtině. Pravdou sice je že hněv Achillea v ději hraje jistou roli, ale rozhodně není námětem. --Jaros.ml 15:08, 8. 9. 2007 (UTC)

Je dobré si připomenout, že únos krásné Heleny se stal příčínou rozpoutání trojské války. Ta trvala celých deset let.
Homérův epos Ílias líčí pouze padesát jedna dní desátého roku obléhání Tróje, z toho pouhé čtyři dny nejprudších bojů vedly ke zkáze města. Epos končí pohřbem hrdiny Hektora, nejsou tedy popsány ani poslední dny proslulého města. Četba Íliady předpokládá, že čtenář zná všechny okolnosti vedoucí k válce i všechny vztahy mezi jejich hlavními účastníky.
Ostatně první verš prvního zpěvu Íliady zní: "O hněvu Achilleově, tak zhoubném, nám zpívej, ó Múso!". --Evav 12:18, 9. 9. 2007 (UTC)

Obávám se, že člověk, který psal tento článek Íliadu vůbec nečetl. Například Patroklés si vzal Achillovu zbroj na jeho přímou výzvu, nikoliv bez jeho vědomí. Celý epos končí pohřbem Hektora, Achilles je stále naživu a o "trójském koni" nepadne v celé Íliadě ani zmínka. Co se týče příčin války popsaných v Eposu, tak pro Helenu by Meneláos možná vyslal hrdinskou výpravu, ale on mu Paris společně s ní ukrad i celou státní pokladnu. Jinak šlo samozřejmě o dlouhodobé spory a snahu o nadvládu nad Egejským mořem.195.113.13.226 31. 3. 2009, 09:00 (UTC)

Prosím WP:EsO. Díky --Kacir 31. 3. 2009, 09:02 (UTC)