Diskuse:Hotel Budweis

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mám tu budovu rád a když byla opravena a zachráněna tak mi to udělalo radost, .. ale .. ten článek mi připadá trochu promo. Reo + | 6. 7. 2011, 20:24 (UTC)

S hotelem nemám společného vůbec nic a to, co je v textu uvedeno, je prostě fakt. Jedná se o hotel ****, je nekuřácký, dle webu hotelu má 60 pokojů, uvnitř je k vidění starobylá studna atd. Prameny k historické části článku jsou uvedeny. Pokud se to týká úvodní části, lze samozřejmě hotelové informace přesunout třeba do nové kapitoly Hotel. Zakladatel článku cheva 12. 7. 2011, 19:12 (UTC)
Pokud někdo (tak jako já nahoře) nějaké téma nadhodí jen pouhou jednou větou, tak riskuje, že vyzní v něčem nějak nevhodně, případně rýpavě a snadno jsem se mohl někoho dotknout. Takže se raději apriory omlouvám. Nicméně, tím promo jsem ani neměl moc na mysli konkrétní provedení článku, spíše si kladu otázku, zda-li hotel Budweis je sám dostatečně encyklopedicky významný. Na faktické přesnosti článku není co zpochybnit a ani jsem to neměl v úmyslu.
Přítomnost pěkně zpracovaného hesla na komerční subjekt, který by nebyl sám o sobě tak významný v encyklopedii tuto významnost a obecné povědomí pomáhá budovat. Zrovna teď jsem dokončil zajímavou diskusi s celokomunitním rázem na anglické Wikipedii, jak se postavit k situaci (pravidlům), pakliže je určitý subjekt předmětem snahy o promo, nicméně zkušený wikipedista to napíše v rámci pravidel. (Nicméně tak, že Google, který je citlivý na články ve Wikipedii) chytne a ovlivní pageranking pro daný subjekt. Jinými slovy, Wikipedie mění realitu i tam kde by nechtěla a neměla. Jako cíl si nazačátku dala popisovat realitu k danému tématu, ale pokud možno ji nikdy neměnit. (To bylo měřítko pro definování pravidel ohledně promo). Jinými slovy, když Wikipedie popisuje velkou firmu, tak již nehrozí, že by daným článkem ve Wikipedii došlo k nějaké stabilizace postavení firmy. Když se napíše článek o nějaké mini firmě v začátcích, článek může vytvořit virtuální realitu na webu, která paradoxně povede k tomu, že firma se časem encyklopedicky významná stane, ale stane se tak jn díky intervenci Wikipedie. K tomu by nemělo docházet. (A tento článek je - a tak jsem na to přišel jeden z mála na téma České Budějovice, které byly přeloženy/napsány i do polské Wikipedie)
Ale abych nebyl pochopen příliš negativisticky - tady jde jen o můj pocit. Nechce se mi to studovat do podrobna (inbound links hodnoceny Google page rank sytémem na jedné straně a nezávislé netriviální zdroje k ověření wp:EV na straně druhé) a je to nadhozená otázka do pléna. Jak formulovat - koncipovat podobné články, aby k podobnému efektu případně nedocházelo. S pozdravem Reo + | 13. 7. 2011, 13:45 (UTC)