Diskuse:Hominidé

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Kolarp v tématu „Hominidi nebo hominidé

Následující pochyby o souč. stavu:

-jkb- (cs.source) 07:37, 9. 7. 2007 (UTC)

Něco jsem s tím udělal, ale lepší by byl název hominidi. Ale to by se to zase všude mělo opravit. --Vojtech.dostal 16:36, 26. 3. 2008 (UTC)

přejmenoval jsem to. teď to je jakýs takýs pahýl. --Vojtech.dostal 18:34, 26. 3. 2008 (UTC)


Gibon tam žádný jiný není, tak než ho někdo stvoří, tak jsem chtěl ten odkaz hodit aspoň na Lara. Když už nic, tak aspoň něco :-) --Tatarchan 8. 10. 2008, 20:26 (UTC)

Frantova poznámka[editovat zdroj]

Einschtein asi nežil 10 mil. let po australopithecovi. Kromě toho to není typický zástupce dnešních lidí.

Hominidi nebo hominidé[editovat zdroj]

Řídit se při výběru názvu tohoto článku Internetovou jazykovou příručkou, která je v tomto bodě natolik nekonzistentní, že uvádí 1. pád množného čísla slova hominid v rozporu s obecnými doporučeními uvedenými po rozkliknutí odkazu „Skloňování mužských životných jmen – 1. p. mn. č.“ níže na téže stránce, je ukázka pěkné, hmmm, hyperkorektnosti.

Druhý díl mluvnice češtiny[hominidi 1] na straně 296 uvádí, že „formant je vyhrazen pro obecná i vlastní jména na -an, dále pro některá jiná jména takto zakončená jako křesťané, pohané, svatebčané. Z ostatních jmen sem náležejí: židé, sousedé, hosté, andělé (vedle andělové), manželé (manželská dvojice), horalé (Španělé). ... Jako rovnocenná s formantem -i se koncovka v Npl uplatňuje u jmen přejatých na -at a -it, např. demokrat, ..., favorit, ...“. Ani zmínka o slovech zakončených -id, kromě uvedení slova židé ve výčtu. Kolarp (diskuse) 22. 1. 2019, 23:46 (CET)Odpovědět

Reference[editovat zdroj]

  1. Mluvnice češtiny. 1. vyd. Svazek 2. 1986: Academia