Diskuse:Hloubkaři

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hm, k tomuto článku bych měl několik poznámek:

  • Za prvé, proč v něm nejsou vůbec uvedeni Američané, v našich luzích a hájích v této činnosti zdaleka nejznámější?
  • Za druhé, Spitfire LF Mk.IXE je všechno jen ne „hloubkový speciál“ — je sice pravda, že Merlin 66 měl oproti Merlinu 61 sníženou výškovost, ale tato úprava se prováděla ze zcela jiných důvodů než že by tím Britové nějak řešili „hloubkaře“. Ostatně, k čemu je hloubkaři vyšší výkon motoru u země? Že dokáže rychleji uletět ze spárů flaku? Mimochodem, tuto tezi popírají i sami Američané nasazením P-47 k těmto útokům — k čemu by jim pak byl „super-výškový“ motor R-2800 Double Wasp? V neposlední řadě si pak dovolím upozornit, že československá vláda pro poválečné letectvo nakoupila mj. Spitfiry LF Mk.IXE, se kterými „naši“ v srpnu 1945 přiletěli, jistě ne z důvodu provádění hloubkových útoků…
  • Za třetí, znám československé squadrony u RAF, ale žádné české.
  • „pro něž to byl de facto jediný smysluplný způsob bojového použití“ — zajímavé, doposud jsem si myslel, že Typhoony sice působily hlavně v roli stíhacího bombardéru (robustnost konstrukce, velká nosnost a výborné výkony v malých výškách), ale že když se naskytla příležitost, rádi je Britové využili jako stíhačky? Aneb kdo třeba doprovázel G/Cpt Pickarda při jeho posledním letu?
  • Ještě by stálo za zvážení zmínit i německý „Baedeker-Blitz“, resp. spíš nálety Bf 109 a později Fw 190 na jižní Anglii v letech 1941-43.

Tobermory 28. 12. 2008, 14:47 (UTC)

  • Za prvé - působením am. hloubkařů se zaobírá velmi podrobně např. Hloubkaři.bloguje
  • Za druhé - Nepsal jsem, že verze LF byla „hloubkový speciál“, ale že tuto verzi používala RAF (i) k těmto útokům. Nepsal jsem ani, že naše vláda nakoupila Spitfiry „z důvodu provádění hloubkových útoků“ , ale to, že tyto letouny byly ve verzi LF
  • Za třetí označení „české“ jsem opravdu použil nešťastně – vychází to z toho, že sami Britové používali pro naše perutě označení Czech sq..(z důvodu, že většina personálu byla české národnosti) i když oficiálně byly samozřejmě Czechoslovak.
  • Za čtvté – Hawker Typhoon byl samozřejmě konstruován jako stíhací letoun – moje poznámka narážela spíše na to, že to nebyl zdařilý stihač a právě proto byl používán jako letoun útočný (název stíhací bombardér nebo hloubkař je u tohoto typu téměř synonymum). Pokud z článku vyplývalo, že nebyly používány v rolích stihačů vůbec, pak jsem se nepřesně vyjádřil. Pokud se nepletu, tak Charlese Pickarda při útoku na věznici v Amians kryla právě 198.sq. s Typhoony.
  • Za páté – bedekrovské nálety – tento článek neobsahuje vše, pokud máš znalosti (máš) a chuť a čas (?) pak ho o tuto oblast doplň :-). Měj se hezky, ahoj. :-)--Starwalker 28. 12. 2008, 17:43 (UTC)
  • Blog Hloubkaři znám (jeho autora ostatně taky), proto jsem na něj taky přidal odkaz. Nevidím ale důvod, proč nenapsat už sem, že v našich luzích a hájích hloubkařinu provozovali ponejvíc Američani na svých érech; zejména když tam jsou rozepsány jiné státy.
  • Supermarine Spitfire v hloubkové verzi LF — to považuji za nesmysl, neboť Spit LF Mk.IX vznikl ze zcela jiných důvodů (a před „zlatým časem hloubkařů“). To, že ho k hloubkovým útokům Britové nasazovali (víceméně z nedostatku jiné užitečné činnosti) a že byl k tomu účelu vhodnější než „devítka“ s Merliny 61 nebo 70, je věc jiná.
  • Poslední dobou je nějaká móda označovat čs. squadrony v Británii jako české (viz třeba Michl), ale byly prostě československé…
  • že to nebyl zdařilý stihač — a k tomu tě vede co? Na něco vhodný nebyl, na něco ano — třeba jeho působení proti německým Jabos od druhé půlky roku 1942 bych se neodvážil označit za neúspěch.
    V reakci vycházím z tohoto: letouny typu Hawker Typhoon (pro něž to byl de facto jediný smysluplný způsob bojového použití) a to považuji za nesmysl. Jako stíhačka byl Typhoon vynikající ve specifických situacích (viz ten Pickard — btw, 198. sqn tam nebyla sama), ale kde Luftwaffe není, ani Typhoon nebere…
  • ad baedekery: jen jsem chtěl upozornit, že to není tak jednoduché (ostatně to bysme tam už mohli zahrnout i ErprGr. 210 a její působení v B-of-B…).
ahoj, Tobermory 29. 12. 2008, 10:10 (UTC)
Že Typhoon nebyl zdařilý stihač mě vede např. to, že sami Britové ho převedli na hloubkové útoky (chceš-li do role "stíhacího bombardéru"), což byla pro tento typ prostě z nouze ctnost. Že článek neobsahoval údaje o amerických hloubkařích je dáno tím, že si kladl za cíl vysvětlení pojmu hloubkových útoků, nikoli podrobný popis historie jednotlivých letectev. Je základním principem Wiki, že pokud někomu něco v článku chybí, že to doplní, v tom ti ovšem nikdo nebránil. Zdá se mi ale, že ty se raději dohaduješ a hádáš, než aby jsi něco vytvořil, viz zvláštní poznámka o "náporových chladičích" v jedné s diskuzí (jen na okraj - jiné systémy samozřejmě existují a existovaly - např. He - 113). Verze LF je u spitfiru skutečně "hloubková" stejně jako HF výšková, i když se nejedná o speciál pro kotláře, resp. pro výškové stíháni jako např. HF Mk. VII, takže nevím, proč jsi přepsal popisek u foto spit. IX...--Starwalker 2. 1. 2009, 14:57 (UTC)
Ach jo…
  • Typhoon se sice na úkor Spita nestal standardním stíhačem RAF, ale nijak to neznamená, že se v určitých situacích nevyznamenával. Němci taky měli Fw 190 a Bf 109 (oba dva dokonce v „Jaboverzi“ a fokouš měl i bitevní verzi) a nijak jim to nevadilo. Ale o tom článek nebyl.
  • Že v článku nebyli Američani, bylo podle mého poměrně zvláštní, když už tam byli Britové. Stejně jako 2nd TAF se činila třeba i 9th AF. Proto jsem je tam i doplnil.
  • Opakuji, žádná „hloubková“ verze Spitfiru neexistuje, existují pouze dvě varianty „devítky“ — každá s motorem s jinou výškovostí. Merlin 66 byl do Spitu devítky zamontován ze zcela jiných důvodů než honění se za lokomotivami apod. a existovaly i dobré důvody pokračovat v montování Merlinu 61 a LF vs. HF připadalo ministerským úředníkům jako dobrý nápad, jak obě verze rozlišit. Kdybys k popisce napsal něco jako „Spitfire LF Mk.IXE, se kterým byly (z nedostatku jiné užitečné činnosti) často podnikány hloubkové útoky“, pak bych neřekl ani popel.
  • Když už jsi rozebral mou motivaci, tak ještě prosím kompletní psychoanalýzu!
Tobermory 2. 1. 2009, 19:16 (UTC)
Vzhledem k tomu, že neustále hovořím o voze a ty o koze, končím tyhle dohady, nechám to na tobě, mně to neba... P.S. LF+F+HF=3... Měj se, ahoj. --Starwalker 2. 1. 2009, 19:50 (UTC)