Diskuse:Hesperidky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Crinkly.sun v tématu „Theoi a Zamarovský

jablka nesmrtelnosti?[editovat zdroj]

Odkud pochází informace, že jsou to jablka nesmrtelnosti? Všechny ostatní zdroje hovoří jen o zlatých jablcích.

Dobrý den, dle anglické verze jsem tu informaci odmazal. Děkuji za podnět. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 10. 9. 2016, 11:41 (CEST)Odpovědět

Theoi a Zamarovský[editovat zdroj]

Přepracoval jsem heslo s pomocí citovaného Theoi a Zamarovského, ale co šlo jsem radši ověřil v primárních pramenech (resp. jejich překladech). Takže kdyby někoho zaráželo že heslo není v plné shodě s dvěma encyklopedickými zdroji tak zde radši vypíšu kde se zřejmě mýlí:

  • Maurus Servius Honoratus citující Hésioda (https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0053%3Abook%3D4%3Acommline%3D484) uvádí čtyři Hesperidky, žádnou z nich jménem Hesperethoosa jako uvádí Theoi. Taktéž označuje za jejich matku Nyx (respektive Nox), Hesperus který má být podle Theoi jejich otcem je v textu uváděn jako král, bez naznačení jakýchkoliv příbuzenských vztahů s Hesperidkami.
  • Bohové a hrdinové antických bájí uvádí že jejich rodiči byla Nyx a Atlás. Obě tato božstva jsou označována za jejich rodiče, ale nikde není uváděno že by je zplodila spolu, namísto toho mají tato dvě božstva uvedeny jiné protějšky či jsou uvedena jako jediný rodič.
  • jména Aiglé, Erytheia a Hesperethúsa se nejspíše v žádném primárním pramenu společně neobjevují.

--Crinkly.sun (diskuse) 27. 8. 2022, 13:52 (CEST)Odpovědět