Diskuse:Gestaltismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vážený autore článku, rád bych předeslal, že nejsem Váš nepřítel, naopak. Vstupuji do diskuse k článku Gestaltismus jako nezaujatý, nestranný čtenář, a kterého tato tématika zaujala. Článek Gestaltismus shledávám jako velice zajímavý, a dosud jsem o této psychologické disciplině neměl ani potuchy. Nicméně bych měl následující připomínky, které vycházejí z mé potřeby článku více rozumět. Na to může ovšem být různý názor. Pokud vážený autore mé připomínky shledáte jako neupotřebitelné, klidně je smažte.

Předně bych chtěl podotknout, že z pohledu nestranného čtenáře se nemohu ubránit dojmu určitého, Vašeho možná nechtěně působícího negativního stanoviska vůči „psychologickým laboratořím“, vyvolaného Vašimi, přece jen záporně působícími slovy: „Vystupuje proti... prosazuje... tvrdí... kde máte na mysli: „orientaci psychologických laboratoří“ a také v druhém odstavci: „hodlající vyčlenit ...“ (že by vypreparovat?), kde do onoho „vyčlenění“ zahrnujete „určité základní jednotky (např. reflexy)“, za účelem jejich použití „pro skládání do jakýchsi větších celků“.

Neměl byste namísto stavění se (možná jen zdánlivě a vlastně ani nechtě) do role kritika postupů „psychologických laboratoří“, spíše se pokusit obšírněji popsat gestaltickou teorii celostnosti tvarových vjemů, kterou jak se z kontextu jeví, upřednostňujete na úkor psychologické dekompozice jevů a vjemů spontánně pozorovaných živými jedinci ? Nebo nezaujatě či nestranně poskytnout prostor oběma směrům zkoumání, tedy jak neurofyziologickému tak i psychologickému a upozornit až poté na jejich rozdíly, aby čtenář sám měl možnost oba směry blíže poznat?

A pak ještě, viz třetí věta: „elementy (rozumějme prožitků a chování) .... jsou jen výsledkem umělé abstrakce a konstrukce“. Nešlo by zde použité slovo „umělé“ nahradit spíše slovy: „člověku (živočichu) spíše nepřirozené, ale pro účely psychologie i v běžném životě, a to zejména lidí, z pohledu fyzické nebo duševní činnosti zřejmě mnohdy nezbytné nebo účelné.. “ apod. Vtírá se totiž otázka: co je potom výuka psaní slov, s jejím rozkládáním a skládáním z písmen? Nebo baletní či bojové umění, sportovní discipliny atd. Kde každý jednotlivý prvek dané činnosti musí být „pilován“ do naprosté dokonalosti. Jen se ptám. A také bych rád upozornil na některé další, níže mnou uvedené, ale mně se tak alespoň jevící nesrovnalosti v článku:

Třetí odstavec, druhá věta: Slovní spojení „Psychologická realita... se vyznačuje.. „přirozenými celky“ se mi zde jeví jako vzájemně si odporující. „Psychologickou realitu“ si totiž pod dojmem Vašeho článku představuji jako produkt psychologické laboratoře, tedy rozloženou na jednotlivé prvky. Nebylo by logičtější nahradit jí slovy: „realita životního prostředí, vnímaná člověkem (živočichem)“.

Třetí odstavec, třetí věta: Vše živé směřuje „k tvarům ...“ nebo spíše „k celostním (gestaltickým) tvarům“, nebo případně „útvarům“ ? Zde si totiž dovoluji upozornit na určitý výrazový zádrhel, ke kterému v článku došlo a proto bych Vás prosil o upřesnění pojmů tvar a útvar, které v článku, tak jak byly použity, umožňují rozdílný výklad. Totiž zatímco „tvar“ je spíše obecně spojován s vnější podobou daného vjemu, „útvar“ může evokovat představu o obsahu nebo funkce předmětu reprezentovaného daným (topograficky viděným) vjemem. Připojuji tuto zmínku proto, že slovo „útvar“ jste použil na konci první věty čtvrtého odstavce, kde jinde se zmiňujete o „tvarech“.

Třetí odstavec, třetí věta: „kladl důraz“ (kladl nebo ještě klade?) a dále: „na odlišnost kvality celku jako pouhého sumáře jednotlivých kvalit“, které obsahuje“. Zde bych doporučil formulaci: „na význačnost kvality celku (tedy: celostnosti tvarového (útvarového?) / gestaltického vjemu), narozdíl od pouhého sumáře jednotlivých kvalit, které daný vjem obsahuje.“

Kromě jiného by mě zajímal současný názor vědců na onen Gestaltismus. Také bych uvítal podrobnější popis podstaty Köhlerova přínosu pro tvarovou (útvarovou?) psychologii na základě pokusu se zmíněným šimpanzem. Z Vašeho článku jsem to nepochopil. Dále bych autora článku chtěl upozornit na opomenutí uvést jméno duchovního otce této psychologické discipliny. Neboť německá Wikipedie, v článku: Gestaltpsychologie, uvádí následující: „Die Gestaltpsychologien unterschiedlicher Richtung leiten sich jedoch aus einer einzigen Arbeit aus dem Jahre 1890 her, in der der Philosoph Christian von Ehrenfels seine Erkenntnis berichtete“.

S pozdravem a přáním úspěchu v další práci Váš --Klubera 2. 7. 2010, 16:36 (UTC)

Článek, pane kolego (ostatně stejně jako ostatní na Wikipedii), nemá jednoho autora (viz historie), takže zde platí doporučení Editujte s odvahou. Přeji hezký večer, bude jistě dobře, když se tématu někdo ujme. Jirka O. 2. 7. 2010, 16:53 (UTC)