Diskuse:Genetické inženýrství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Vojtěch Dostál v tématu „Aplikace

Mám problém s částí "postup". Popisuje se tam podle mě spíše něco jako Klonování DNA nebo en:Gene knock-in. Obávám se, že metody genetického inženýrství jsou mnohem šiřší (např. genový knockout) a těžko se bude hledat jakýkoliv sjednodující "protokol". Dokážu si nicméně představit kapitolu "Metody genetického inženýrství" s uvedením jednotlivých metod, doporučuji k tomu knihu Vondrejs: Genové inženýrství I-III (pdf se dá najít na netu). --Vojtech.dostal 16. 6. 2011, 19:14 (UTC)

Zpochybnění[editovat zdroj]

Ahoj Adame, neber to nějak osobně, ale chtěl bych zpochybnit obsah tohoto článku. V podstatě zaměňuje genové inženýrství za pouhé genetické modifikování, což není pravda. Genetické modifikace jsou sice nejčastějším a vlastně ultimátním cílem genového inženýrství, ale není to tak, že by se tyto termíny daly zaměnit. Tohle bych s klidným srdcem ke studiu genového inženýrství nemohl nikomu doporučit. Vkládám zatím šablonu {{Přesnost}}, snad se brzy (doufejme v řádu dní, pokud najdu zdroje) dostanu k alespoň částečnému přepravování. --Vojtech.dostal 7. 10. 2011, 20:49 (UTC)

zmírňuji kritiku, dívám se, že některé zdroje opravdu při definování genového inženýrství docela dost dávají důraz na genetickou modifikaci. Musím si udělat nějakou rešerši. --Vojtech.dostal 7. 10. 2011, 22:23 (UTC)
Není v češtině jemný významový rozdíl mezi genovým, genetickým, a genomovým inž.? --Kyknos (labuť stěhov 8. 10. 2011, 01:58 (UTC)
Vůbec se nezlobím, v podstatě jsem chtěl jen napsat alespoň něco o tomhle tématu, protože nám tady chybí. Vzhledem k tomu, že jsem naprostý laik, jsem si dost dobře vědom toho, že jsem jednoduše mohl udělat (nechtěnou) chybu. Vítám cokoli, co článek zlepší nebo upozorní na to, že není úplně v pohodě :o). --Adam Zábranský 8. 10. 2011, 20:03 (UTC)

Aplikace[editovat zdroj]

V odstavci Výzkum je trochu divná formulace: Poté, co je gen izolován, může být uchován v bakterii, která se pak stane zdrojem genu pro výzkum.. Geny se do bakterií vkládají primárně kvůli produkci daných proteinů, nikoli pro jejich uchovávání.HlTo CZ (diskuse) 5. 3. 2016, 23:23 (CET)Odpovědět

Článek jsem nepsal, ale domnívám se, že geny se do bakteriálních plazmidů vkládají nejen kvůli produkci proteinů; mnoho vektorů ani k produkci proteinu není uzpůsobeno. Ale nebojte se formulaci vylepšit, aby byly zřejmé všechny důvody pro vkládaní genů do bakteriálních vektorů. --Vojtěch Dostál (diskuse) 6. 3. 2016, 07:00 (CET)Odpovědět