Diskuse:Francisco Franco

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Gottschalk v tématu „Pravopis

Šablony upravit a přesnost: stylisticky nepodařené, chybí důležité wikifikace, Falanga nebyla strana ale ozbrojená fašistická (a posléze frankistická) milice, král se vrátil ještě před smrtí Franca, vynechána pravicová vláda, chybí i další důležité informace... Cinik 15:57, 4. 1. 2006 (UTC)

Cinik: Kolego, podle některých nebyla falanga fašistickou organizací v pravém slova smyslu, spíše jen hodně pravicovou. To až komouši přišli s propagandou, že Francův režim ve Španělsku a Pinochetův režim v Chile, byly fašistickými diktaturami. --Kirk 19:58, 16. 7. 2006 (UTC)

Krom toho je velmi nepřesné říci, že na jedné straně byla levice a na druhé falanga s Francem v čele, protože jednak na straně pravice bylo mnoho skupin, z nichž falanga rozhodně nehrála nejvýznamnější roli, a za druhé v čele falangy nebyl Franco. --Fnn 07:34, 1. 8. 2006 (UTC)

Odstranění šablony[editovat zdroj]

Tak jsem to částečně přepsal. Dost informací tam pořád chybí, ale šablona už tam, myslím, být nemusí.--Fnn 07:18, 9. 11. 2006 (UTC)

na strane republiky take nebyla jen levice. Charakterizovat Franka jako fasistu je mozna nepresne a clanek to vysvetluje dobre (coz ovsem nechce rici, ze to nebyl brutalni diktator), ale Falange fasisticka byla a hlasila se k tomu. take proto ji Franco po vitezstvi Spojencu v II.svetove dost upozadil ve prospech nacional-katolicismu, ktery byl stravitelnejsi pro povalecne spojence (i kdyz v popravach se vesele pokracovalo). (Sybila)

Kirk: Jiste, a podle nekterych byl Hitler spasou Nemecka a holocaust je vymysleny... to si snad delate srandu! To, ze prinejmensim prvni polovinu sve existence byl Frankuv rezim tvrda klerofasisticka diktatura je fakt a ne zadna komousska propaganda. A jako fasisticky byl vniman uz od sveho zacatku (od sameho zacatku obcanske valky - a take se k tomu otevrene hlasil), dukazu je v literature dost. A to nejen v literature faktu. Jasne o tom pise jak Orwell tak Hemingway. A kdyby Vam to nestacilo, pohovorte si na tohle tema s nejaky Katalancem, nejlepe takovym, ktery valku zazil. Trochu Vam to otevre oci a mozna na svou osobni wikistranku pridate, ze jste ostre nejen proti nacismu, ale take fasismu. Jinak je ten clanek opravdu hodne strucny, coz je skoda. --Diccon 08:36, 5. 2. 2008 (UTC)

No konecne, Diccone, uz jsem si myslela, ze sem pisou jen lide jako Kirk. Pochybovat o tom, byl-li Franco fasista neznamena nepovazovat ho za kruteho diktatora, clovek nemusi byt fasista ve smyslu ideologie, aby byl bezohledny autokrat. Pokud jde o Franka, je zrejme, ze ani jeho oficialni odklon od fasismu po 2.svetove valce z neho zadneho demokrata, pripraveneho respektovat svobodu a lidska prava, neudelal.Sve oponenty strilel dal. (Sybila)

Pravopis[editovat zdroj]

Jestliže se osoba, o které článek pojednává, jmenuje příjmením (tím hlavním) Franco, proč je následně v přídavných jménech jako Frankovo, Frankova atd., písemno c měněno na k? Má to nějakou oporu v pravidlech jazyka, nebo je to jenom zvyk a úzus? --KryštofN (diskuse) 1. 9. 2016, 15:08 (CEST)Odpovědět

Přímo obě jména (Franco i Francisco) uvedena v PČP ([1]). — Draceane diskusepříspěvky 14. 1. 2018, 22:15 (CET)Odpovědět
Přesněji: pro jméno "Franco" připouštějí PČP skloňování s c i k. V celém článku jsem předělal na k, protože c mi v řadě tvarů (Francem, Francovi, Francův...) příliš silně sugeruje nějakého France. --Gottschalk (diskuse) 12. 12. 2021, 14:30 (CET)Odpovědět