Diskuse:Fantasy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 měsíci od uživatele RomanM82 v tématu „Nominace na dobrý článek

Frank Herbert[editovat zdroj]

Není to obráceně, a sice Herbert Frank - ??? Já ho četl a mám ho tak v paměti. -jkb- 14:44, 24. 12. 2004 (UTC)

Nikoliv, Frank je jméno, Herbert příjmení. Viz např. en:Frank Herbert. Ovšem každopádně nevím, proč je mezi fantasy spisovateli, když psal sci-fi. Znáte od něj nějakou fantasy? Mě teď nic nenapadá. --Mormegil 15:02, 24. 12. 2004 (UTC)

To záleží asi na osobní definici fantasy. Já osobně chápu fantasy trochu šířeji. Pro mne je fantasy něco, co není pouze příběh z budoucnosti (jako sci-fi). Příběh Duny není z nějaké naší budoucnosti ale v zásadě má stejné atributy jako Pán prstenů (svůj zeměpis, dějepis, přírodopis, své rasy a jazyky). Proto si myslím, že zařadit ji do fantasy není úplně nesmysl (podívete se třeba na stránku http://www.fantasytitles.com/top303.htm - tam je Duna mezi ostatními fantasy tituly)

Jo, budete mít oba pravdu (tedy máte ji). Frank Herbert existuje, potvrzuji. Problém spočívá v tom, že v německé literatuře Sci-fi figuruje i jistý Dr. Herbert W. Franke (bez hc u doktora, tedy skutečně asi něco studoval), který v 80tých a 90tých letech v různých nakladatelstvích publikoval, a sice jak vlastními povídkami, tak i jako vydavatel různých sborníků o Sci-fi (kupř. Sci-fi International, více sborníků u Goldmannverlag atd.). Akorát jsem to vytáhnul z regálu, a asi by se na to mělo krátce upozornit. - - - Co se týče zařazení pana Franka Herberta: jo, on psal zásadně Sci-fi; ale ukaž mi někdo rozdíl mezi Sci-fi a Fantasy, hehehe. Tak Stanislaw Lem je Sci-fi, Tolkien je Fantasy. A co mezi tím? Já to pro sebe dělil tak, že oboje je z dnešního hlediska pitomost (k příští galaxii se nedostanu, viz Einstein); Sci-fi, kterou jsem četl raději, pak reflektuje, že by se některé Einsteinovy zásady mohly možná změnit (viz Einstein-Rosen-fenomén, tedy problematiku tzv mostů - nevím, jak tomu říkáte česky), naproti tomu u Fantasy se jednalo o jakési krále a císaře, dělající výpravy proti nepřátelským impériím, které pak bylo možno v nějakém filmu krásně presentovat, ale jinak to byla pitomost (no doufám, že neurážím kolegu Pastoria, ale asi mám na mysli to samé co on). No, to u mne vzniklo tak, protože jsem měl rád Lema a Asimova, kde bylo možno i trochu přemýšlet. Čili zařadit a kategorizovat to bude muset někdo jiný, byl bych asi subjektivní. -jkb- 18:44, 24. 12. 2004 (UTC)
Dle mého názoru patří Duna jasně pouze do sci-fi. Odehrává se v naší budoucnosti (odkazy na starou Zemi), rekvizity jsou převážně technologické a přírodovědné, i jasnozření - jediný prvek na hranici magie - je pojat poměrně dost technologicky. Světy buduje i sci-fi - vizte třeba Star Trek, Nadace, Hvězdné války, ...
--Postrach 02:23, 31. 12. 2004 (UTC)
Obecně se má za to: pokud jsou tam roboti, rakety a laser, je to sci-fi, pokud jsou tam elfové, draci a magie, jde o fantasy. ;-) -- slady 12:23, 3. 1. 2005 (UTC)
Zrovna Star Wars je hodně blízko fantasy :-) -- Hkmaly 17:11, 22. 8. 2006 (UTC)

Já si nejsem jist tim, že zrovna Howard dal základ fantasy,možná více mervyn peake.--Ronaldin 20:14, 26. 12. 2004 (UTC)

Je to otázka náhledu. Doplňte článek o svůj pohled. --Postrach 02:23, 31. 12. 2004 (UTC)

fantastika[editovat zdroj]

Už jsem o tom psal u sci-fi, ale myslím, že by to chtělo kategiii fantastika a do ní podkatergorie fantasy, sci-fi atd. , protože v poslední době začína být škatulkování nepřesné. A já sam se v tom nevyznám, tak jestli se na jde nějaký dobrovolník.--Ronaldin 13:38, 12. 1. 2005 (UTC)

Nemyslím že by to pomohlo. Správné škatulkování nebo definice prostě neexistuje, na všechno jsou vyjímky. -- Hkmaly 16:22, 7. 1. 2006 (UTC)

1) Je ten seznam autorů nějak setřízen ? Nezdá se ... teda většina vypadá abecedně, ale jen většina. 2) Měl by být ? IMHO ano. -- Hkmaly 17:11, 22. 8. 2006 (UTC)

Vážně si myslíte, že je ten článek natolik krátký, že vyžaduje ne jeden, ale hned DVA pahýly ? -- Hkmaly 22:11, 9. 1. 2007 (UTC)

čeští autoři[editovat zdroj]

Ani Karel Antonín, ani Kája Jaksam nejsou nikde k dohledání (doporučuju pro kontrolu www.legie.info). Doporučil bych jejich smazání.

Frank Herbert[editovat zdroj]

Já osobně bych Herberta do této sekce neřadil, ale je pravda, že jeho Duna je vlastně taková science fantasy. V knize se vyskytuje neznámá telepatická síla a ještě to, když do sebe Paul nechá vstoupit ty pouštní červi, tím přece získá "nadupanou" sílu :) ... Je pravda, že většina SF s prvky telepatie nebo jiných nadpřirozených prvků se opravdu řadí do science fantasy. Zeo

Fantasy a pohádka[editovat zdroj]

Jaký je rozdíl mezi filmem fantasy a pohádkou? Určit jakékoliv smysluplné kritéria není možné, tak proč to vrámci wikipedie nesjednotit? --Kujawianin (diskuse) 27. 12. 2012, 17:21 (UTC)

Nominace na dobrý článek[editovat zdroj]

Po zběžném prohlédnutí mi tam chybí fantasy hry (Dračí doupě, D&D), nějakou zmínku by to chtělo a s nimi spřažená literatura. --Týnajger (diskuse) 26. 2. 2024, 15:20 (CET)Odpovědět

To jsi tedy prohlížel opravdu zběžně, neboť hrám je tam věnovaná celá kapitola--RomanM82 (diskuse) 1. 3. 2024, 14:46 (CET)Odpovědět