Diskuse:Evropské hospodářské společenství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Na základě Maastrichtské smlouvy se EHS transformovalo do Evropského společenství, které se od 1. listopadu 1993 stalo součástí Evropských společenství, tj. součástí I. pilíře Evropské unie." Tahle věta vypadá podezřele. Nebo se tak opravdu první pilíř jmenoval? A co rozdíl mezi jednotným a množným číslem "společenství"? A proč to nakonec vůbec zmiňovat, vždyť je to matoucí. Raději se ale nejdřív ptám, nejsem 'bold' a nemažu. W.0q 4. 1. 2011, 22:34 (UTC)

Informace jsou správně, matoucí se mohou jevit, ovšem nejsou. Odpovědi naleznete v odkazovaných článcích – ano, I. pilíř nesl název Evropská společenství. Pokud si pamatuji, tak jsem články kdysi s Elmem upravil, protože nebyly přesné. --Kacir 4. 1. 2011, 22:43 (UTC)
Dobře. Taky z toho tuším, že je to dobře. Co je ale jisté - ta věta je matoucí. Myslím, že by se měla přepsat, ale nechci napsat nějakou nepravost a ty se zdá víš víc. Část zmatení je pro mě časová posloupnost Maastricht, rok 92 nebo 93 a pak zas pilíře zavedené Maastrichtem. Možná by bylo rozumné rozdělit sdělení do více vět. Co třeba "Na základě Maastrichtské smlouvy z roku 1992 se EHS transformovalo do Evropského společenství. To se později 1. listopadu 1993 stalo součástí Evropských společenství, tj. součástí I. pilíře Evropské unie." ? Co říkáš, Kacire (kacíři?)? Je to lepší? foxdog 6. 1. 2011, 16:11 (UTC)
Nemám článek/diskuzi ve sledovaných, takže jsem Tvůj příspěvek už nezaregistroval. Díky za jasnější formulaci, lze ji samozřejmě vložit. --Kacir 17. 1. 2011, 19:16 (UTC)

Společná obchodní politika[editovat zdroj]

Vznikla společná obchodní politika vznikem EHS?

Ano, v čl. 3 smlouvy o EHS se píše "Činnosti Společenství (...) zahrnují (...) b) vytvoření společného celního sazebníku a společné obchodní politiky vůči třetím zemím," --Sasik (diskuse) 2. 12. 2013, 23:29 (UTC)