Diskuse:Eutektikum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 77.240.102.126 v tématu „Zmatecne ...


Vysvětlivky ke grafu Faze-Sn-Pb[editovat zdroj]

Graf uvedený v textu nedává člověku žádné informace, pokud k němu nejsou odpovídající vysvětlivky. Mohl/a byste doplnit, co jednotlivé plochy znamenají?--Thymus 09:29, 4. 2. 2007 (UTC)

Ale vždyť to tam je. Oblasti jsou očíslované a pod těmi čísly je uvedeno, co která znamená. Zvýraznil jsem začátek té věty, která odstaveček uvádí, aby to víc bilo do očí.
--Serych 07:06, 5. 2. 2007 (UTC)

Dle mne máte ale ty plochy prohozené, vzhledem ke spodní ose Pb Oblast vlevo (3) obsahuje tuhé části cínu a taveninu. Pod křivkou solidu obsahuje E + tuhý roztok Sn-Pb Dokola 20:27, 26. 2. 2008 (UTC)

Já tedy taky nejsem odborník, ale toto mi přijde jako protimluv: "pevné krystalky tuhého roztoku" Buď je něco tuhý roztok, pak to nemá krystalickou strukturu. Nebo je něco krystal, pak to nemá charakter tuhého roztoku. V oblasti 3 by podle mě - bez záruky - se měl vysrážet přebytečný cín v roztavené slitině Sn-Pb. Ten cín může být krystalický. Ale prosim ověřte to u nějakého metalurga. Xerostomus (diskuse) 5. 9. 2018, 09:08 (CEST)Odpovědět


Prosím, pokud tomu někdo trochu rozumíte, opravte ta divná tvrzeníː

látky jsou v pevném skupenství nerozpustné nebo alespoň částečně nerozpustné Co tím chce básník říci? Když mám kostku cukru v pevném skupenství, v čem by měl být nerozpustný? Při teplotě tání eutektika??? Opravdu nevím, nechci to proto opravit sám.

Navenek má směs těstovitý charakter.

Když je směs čistého ledu v čisté vodě, tak to není směs, přesto to má těstovivý charakter.

Křivka tvaru V směřující do eutektického bodu například ve fázovém diagramu Fe-C se nazývá eutektikála. Pod touto křivkou se vylučuje nízkouhlíkatá fáze (tuhý roztok) α–ferit. Přebytečný uhlík obohacuje austenit až do dosažení eutektoidní teploty 723 °C.

Toto povídaní by se mělo dát do souvilosti s obrázkem fázového diagramu (je eutektikála totéž co liquida?), ale to by měl udělat autor tohoto odstavce, který neuvádí ani citaci.

Jen poukazuji, že slovo eutektoidní je nesprávný, nebo znamená být podobný eutektikum, což není to, co chce autor říci.

Xerostomus (diskuse) 9. 2. 2019, 23:39 (CET)Odpovědět

Zmatecne ...[editovat zdroj]

Clanek zacina ctyrmi pravidly, ktera musi byt splnena aby bylo mozne mluvit o eutekticke smesi, s dodatkem, ze pokud nektera splnena neni, pak nejde o eutektickou smes, ale o neco jineho, byt' podobneho. A konci prikladem udajne eutekticke smesi, kterym ma byt voda+NaCl. Nevim, jestli je led rozpustny ve vode, sul ale v kazdem pripade ano. Uz jen proto nemuze byt smes soli s vodou eutektickou smesi, nebo neplati ona ctyri pravidla, kterymi clanek zacina. Nakonec, ani teploty tani vody a NaCL (0°C a 801°C) se mi taky nejevi moc blizke. Nevim co je spatne, zda ctyri uvodni podminky nebo sleni jako priklad, ale poznam, kdyz si nejaky clanek navzajem protireci ... 77.240.102.126 22. 3. 2020, 11:48 (CET)Odpovědět