Diskuse:Encefalizační kvocient

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele OJJ v tématu „Problémy definice pojmu

Problémy definice pojmu[editovat zdroj]

@Lubomir.ludvik: Dobrý den, nevím, jestli jsem sám, ale jako laik mám trochu problémy s interpretací definice pojmu, která zní "Encefalizační kvocient (zkratka EQ) je relativní velikost mozku daného tvora porovnávaná s velikostí mozku typického zvířete stejné hmotnosti." Je mi jasné, jak je to myšleno, ale:

  • co je to "typické zvíře stejné hmotnosti"? (nedefinováno, jak určeno?)
  • úvodní část může být čtena, jako by se relativní velikost mozku (bezrozměrné číslo) porovnávala s velikostí mozku zvířete; ve skutečnosti se jistě velikost mozku jednoho tvora porovnává s s velikostí druhou a vznikne relativní číslo
  • výraz "velikost" bych spíš užil pro vzdálenosti; nebylo by vhodnější užívat "hmotnost"? (pouze tak je možno vypočíst relativní hodnotu vzhledem ke hmotnosti tvora)

Nějak mi taky nejde do hlavy, je-li mezi encefalizačním kvocientem a inteligencí přímá úměra, jak článek naznačuje. Zdroj 3 hovoří jinak.

Zdraví--Svenkaj (diskuse) 20. 8. 2021, 11:24 (CEST)Odpovědět

To je jen můj první návrh, definici by chtělo určitě vyladit, co třeba:
"Relativní velikost mozku určená jako podíl skutečné a očekávané velikosti mozku zvířete stejné velikosti."

nebo "Encefalizační kvocient (zkratka EQ) udává kolikrát je mozek daného druhu větší, než je očekávaná velikost mozku pro savce dané velikosti."

viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kytovci
Lepším vyjádřením velikosti mozku je ale tzv. encefalizační kvocient (EQ) vycházející ze srovnání mnoha druhů savců a vyjadřující, kolikrát je mozek daného druhu větší, než je očekávaná velikost mozku pro savce dané velikosti. U člověka je EQ asi 7,5–8, u šimpanze do 2,5. Mezi kytovci dosahují nejvyšších hodnot EQ zástupci delfínovitých – řada druhů delfínů a plískavic má EQ mezi 4 a 4,5
Anglická wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Encephalization_quotient
"Encephalization is a relative brain size measure that is defined as the ratio between observed to predicted brain mass for an animal of a given size, based on nonlinear regression on a range of reference species"
Bakalářská práce: Evoluce velikosti mozku a encefalizace u ptáků
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/80672/BPTX_2014_1_11310_0_412569_0_159501.pdf
"Jednou z tradičních proměnných je encefalizační kvocient (EQ, Jerison 1973), který
je vypočítán jako podíl pozorované a očekávané velikosti mozku. V tomto srovnání konečně
hrajeme my lidé prim (pominu-li kolibříky, kteří mají EQ ještě vyšší), protože náš mozek
je asi 7x větší než mozek předpokládaný pro primáta naší velikosti (Roth a Dicke 2005).
EQ je postaven na myšlence, že alometrický vztah mezi velikostí těla a mozku odráží fakt,
kdy jistá část mozku je zodpovědná za fungování těla a EQ je mírou toho, kolik masy
mozku je „navíc“ a může tak být využito pro rozvoj kognice." --Lubomir.ludvik (diskuse) 20. 8. 2021, 11:56 (CEST)Odpovědět
@Lubomir.ludvik: Dík za návrhy. Přiznám se, že nevím, téma (velmi zajímavé, článek si zaslouží) je mi cizí.
V jednom zdroji, pokud jsem pochopil, je za to standardní zvíře považována kočka s EQ=1. Kdyby tomu tak bylo a kočka byla standardní model, bylo by dobré, kdyby se tam pro názornost objevila. Jak interpretovat anglickou větu o nelineární regresi referenčních druhů už vůbec netuším (jaké jsou ty referenční druhy a jaká je nelineární funkce regrese?).
Není někde ve zdrojích příklad přepočtu,aby bylo jasno? Rozumím-li myšlence dobře, byla by to hmotnost mozku daného tvora na 1 kg jeho hmotnosti vydělená hmotností mozku standardního zvířete (kočky??) na jeden kg její/jeho hmotnosti. To je ale podle mne dost komplikovaná věta na pochopení při běžném čtení. Doplnění definice příkladem, by asi bylo názornější.
Bez určení, co to je to standardní savec (nebo zvíře??? - viz angličtina?), mi nedává definice smysl.
Pořád mi v těch definicích nahoře nesedí "velikost" jako fyzikální jednotka pro výpočet, anglická definice uvádí "mass", tedy hmotnost, to zní logicky.
Dík, že se tématu věnujete. Je to holt už hodně dávno, co jsem bezpečně věděl, jak se nelineární regrese počítá :-(. Snad se do diskuse zapojí někdo znalejší.--Svenkaj (diskuse) 20. 8. 2021, 17:46 (CEST)Odpovědět

@Lubomir.ludvik, Svenkaj, Kacir: Rovnítko mezi inteligencí a EQ je vcelku sporné. Obecně EQ nebere v potaz strukturu mozku. Něco málo z kritiky jsem přeložil z de:Enzephalisationsquotient, snad ok. EQ je také primárně používán u savců, a to ještě u těch malých a velkých druhů je ten index snad opět spíše kontroverzní. Co se výpočtu týče, vyhrabal jsem i originální zdroj / Jerison / [1], takže se do toho můžete řádně ponořit. Upozorňuji ale, že ten vzorec snad ještě Jerison později revidoval. OJJ, Diskuse 21. 8. 2021, 09:24 (CEST)Odpovědět