Diskuse:Domorodá náboženství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Crinkly.sun

@Crinkly.sun: Asi máte v této oblasti víc znalostí než já, přeci jen pro zamyšlení: Přírodní vnímám spíše jako podkategorii domorodých náboženství, ne všechna jsou nutně přírodní, proto jsem jako nepřesnost vymazal. Archaická jsem pak vymazal, protože mi to přišlo jako nějaký podivný historismu, i když na Googlu k tomu pár odkazů je, tak asi okay. Ovšem primitivní pak, no, původní význam je zřetelný, ale v tom slově cítím silně negativní nádech. Myslím, že těch synonym tam je dost, takže to bych vypustil, ale nechám na zvážení. --Dominikosaurus (diskuse) 11. 1. 2020, 23:20 (CET)Odpovědět

Ona terminologie tohoto druhu náboženství je výrazně nejednotná a právě proto jsem se pokusil mít v hesle co nejvíce používaných přívlastků: aby čtenář že jde vlastně ve všech případech o to samé. Ideální by samozřejmě bylo mít v hesle terminologický oddíl, který by vysvětloval jemné nuance těchto výrazů, ale nemáme na to dost zdrojů. V základě to je nějak takhle:
  • Výraz domorodý není úplně korektní, poněkud zavání kolonialismem a působí zvláštně pro náboženství Evropy a Přední Asie. Navíc lze tento výraz použít jak pro překlad anglického indigenous tak native.
  • výrazy tradiční a původní jsou poněkud vágní, tradičním náboženstvím třeba Mexika je i římským katolicismus, v každém případě se tyto přívlastky moc neužívají (s výjimkou ustáleného tradiční africká náboženství)
  • primitivní - doslova „prvotní“, ale musím uznat že už se moc nepoužívá, tady možná máte pravdu že by se to mohlo smazat
  • předliterární, neliterární - poněkud krkolomné, také se moc neužívá
  • přírodní - sice s proměnlivou oblibou, ale je to významný koncept (anglické nature religion a earth religion), a také to může znamenat přirozené náboženství (natural religion, další heslo na anglické wiki téměř o tom samém). Neznamená to nutně „náboženství uctívající přírodu“, ale spíše „náboženství shledávající božství imanentním (obsažené v přirozeném světě, nikoliv transcendentním)
  • archaický znamená starobylý, význam zastaralý má pouze v lingvistice, široce užívané v díle Mircey Eliadeho, asi nejvýznamnějšího historika náboženství.
Tak a kdo se v tom teď má vyznat :-)--Crinkly.sun (diskuse) 12. 1. 2020, 08:46 (CET)Odpovědět