Diskuse:Doktor práv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele 194.213.41.2 v tématu „Doktor práv

Doktor práv[editovat zdroj]

Příliš nechápu návrh na přesunutí na stránku s názvem Doktor práv, toto je stránka o akademickém titulu a o jeho historii. Vzhled je taky snad celkem jasný a stručný - má dvě části, jednu o minulé úpravě udílení tohoto titulu, druhá o současnosti. --Wu-lung 20. 10. 2009, 10:54 (UTC)

Je zvykem nepoužívat na Wikipedii zkratky, pokud možno. Pro zjednodušení práce uživatele při zadávání názvu se pak vytváří přesměrování z kratších verzí názvu. --Ria 21. 10. 2009, 19:00 (UTC)
To je dobrý argument a klidně by to tak mohlo být, ale na druhou stranu by pak bylo více než vhodné přesunout všechny akademické tituly, aby byl jednotný styl pojmenování. Je v tom z tohoto pohledu zmatek, existují např. stránky Doktor filozofie, Inženýr architekt apod., ale taky MUDr., Ph.D., BcA, RNDr. atd. --Wu-lung 22. 10. 2009, 06:37 (UTC)
Spíš bych ponechal stránku "JUDr." a eventuelně udělal další stránku "Doktor práv", kde by mohlo být pohovořeno nejen z českého hlediska o právnických doktorátech (např. v zahraničí se uděluje J. D. apod.)
JUDr. není zkratka, ale titul... JStrubl (diskuse) 22. 12. 2021, 11:12 (CET)Odpovědět
JUDr. je zkratka titulu doktor práv. --46.135.19.180 28. 12. 2021, 09:41 (CET)Odpovědět
JUDr. je skutečně zkratka. --194.213.41.2 28. 12. 2021, 11:36 (CET)Odpovědět

LL.M.[editovat zdroj]

Titul LL.M. je vysvětlený poněkud zmateně ("...nebo se zaměřit na výzkum a získat magisterský titul Master of Laws (ve zkratce LL.M.). Tento doktorský titul tedy neoznačuje právního vědce, ale odborníka pro právní praxi."). Článek (respektive závěr článku JUDr.) sice ukazuje poměrně zásadní rozdíl mezi pojetím a významem LL.M. ve Spojených státech a ve Spojeném království, zcela ale opomíjí situaci u nás, kde jde o neakreditované "školení" - viz např.

https://www.cemi.cz/co-je-titul-ll-m:

"Studium LLM je studiem profesním, které doplňuje a dále rozšiřuje vysokoškolské vzdělání. Není tedy náhradou klasického vysokoškolského vzdělání, ale nástrojem celoživotního vzdělávání. Absolventi studia získávají přehled o právních oblastech, které souvisejí s obchodní a podnikovou praxí, a to včetně mezinárodního práva. Výhodou tohoto typu profesního vzdělávání je široký důraz na praktické využití daných znalostí. Studenti absolvují předměty, jako jsou korporátní právo, corporate governance, insolvenční právo, hospodářské a obchodní právo EU, evropské i mezinárodní právo soukromé nebo právo mezinárodního obchodu. Zvláště oblast mezinárodního práva je v dnešní době klíčová pro praktické využití a další uplatnění absolventa."

nebo

https://www.vspp.cz/studijni-programy/profesni-vzdelavani/ll-m/co-je-ll-m/ :

"Titul LL.M. (Master of Law), uváděný za jménem, je profesním titulem, který lze získat v neakreditované formě studia na Vysoké škole podnikání a práva.

Studijní program, ve kterém lze získat titul LL.M., je určen především pro získání právních dovedností, které lze využít v manažerské praxi a není tak náhradou za vysokoškolské vzdělání v bakalářském, magisterském, či doktorském programu."

a uděluje si i středoškolákům: https://www.vspp.cz/studijni-programy/profesni-vzdelavani/ll-m/vyhlaseni-prijimaciho-rizeni/ :

"...Vstupní předpoklady pro přijetí do programu jsou:

  • ukončené středoškolské vzdělání s maturitou a 3 roky praxe na manažerské nebo obdobné pozici..."

Titul LL.M. je v článku JUDr. tedy poněkud glorifikován. Nejen že souhlasím s Wu-lungem výše, ale dokonce bych doporučil pro LL.M. samostatné heslo, jako má MBA: Master of Business Administration a pouze na něj odkázat.

~~~~

--JStrubl (diskuse) 22. 12. 2021, 11:10 (CET)Odpovědět

LL.M. má samostatné heslo. --194.213.41.2 28. 12. 2021, 11:34 (CET)Odpovědět