Diskuse:Dobříš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recenze 24. 6. 2007[editovat zdroj]

Velice zajímavý text obsahující dle mého následující nedostatky:

  • celkově nutno ozdrojovat
  • text je tematicky nevyvážen, tvořen z velké části pouze historií města, zbytek pouze heslovitě, jistě by se ve městě dala najít řada dalších zajímavých a významných věcí, které by se daly zapracovat do textu
  • úvod je příliš krátký, měl by shrnovat všechny důležité poznatky z textu
  • oddíl historie je poměrně dobře zpracovaný, ale
    • místy encyklopedický text přechází spíše v populárně naučný (to jsou takové ty vsuvky, které sice oživí text, učiní jej čtivějším, nicméně v takové podobě jsou nepřípustné pro encyklopedii)
    • některé pasáže se mi jeví jako (téměř) doslovně citované z nějakého zdroje, nutno zkontrolovat, případně ozdrojovat nebo upravit
  • zbytek velmi krátký, řada věcí by se dal rozvést do větších podrobností, řada věcí by se ještě jistě k doplnění našla
  • neškodilo by více obrázků
  • gramatiku a typografii jsem nekontroloval

--Reaperman 13:25, 24. 6. 2007 (UTC)

neškodilo by více obrázků - Přidal jsem tři svoje, doufám, že tímto je obrázků dost... ;) --Jagro 21:11, 17. 1. 2008 (UTC)
Jenže teď jsou tam tři dobříšské zámky nad sebou, poměrně zbytečné. Spíše by byly vhodné obrázky jiných významných staveb, pomníků apod. a můžou být zatím třeba jen na Commons, a když se toho někdo ujme, ať má odkud brát. --Reaperman 21:33, 17. 1. 2008 (UTC)
To máš jistě pravdu, že je spousta zámků a víc nic, bohužel já toho také víc nemám, ale našel jsem ještě místní kostel (ten naproti zámku), takže ho přidávám a mažu jeden zámek... (edit + podepis, předtím jsem zapomněl...)--Jagro 19:52, 26. 1. 2008 (UTC)

Kdo používá mužský rod?[editovat zdroj]

"Název je v rodu ženském, ovšem zvláště místní obyvatelé používají často mužský rod."

Moje zkušenost se zdá být spíše opačná - mužský rod používají převážně lidé z Prahy a odjinud, místní používají ženský.

Tak jako tak, chtělo by to uvést zdroj. BIS Ondrej 11. 11. 2009, 12:38 (UTC)

Je to sice vlastní výzkum, ale žil jsem na dobříši víc jak čtvrt století a znám desítky lidí, co používají mužský rod. Jinak odkážu na jeden související zdroj: volební program ODA v komunálních volbách (tuším že) 2002 (arch. Vandas, Samuel Hejzlar a další): definitivně určit pohlaví města a vetknout jej do znaku města... JAn 11. 11. 2009, 13:38 (UTC)